Kis Uyukusu (Winter Sleep) – Χειμερία Νάρκη
Παραγωγή: Τουρκία/Γαλλία/Γερμανία – 2014
Διάρκεια: 196 λεπτά
Είδος: Δράμα
Σκηνοθεσία: Nuri Bilge Ceylan
Πρωταγωνιστούν: Haluk Bilginer, Melisa Sözen, Demet Akbag, Ayberk Pekcan, Serhat Mustafa Kiliç, Nejat Isler, Tamer Levent, Nadir Saribacak, Emirhan Doruktutan, Ekrem Ilhan, Rabia Özel, Fatma Deniz Yildiz.
Υπόθεση: Χειμώνας στο Γκερεμέ της ορεινής Καππαδοκίας με το ιδιαίτερο τοπίο και τα διάσημα σπήλαια. Ο μεσήλικας Αϊντίν είναι ο πάμπλουτος ιδιοκτήτης ενός γραφικού ξενοδοχείου αλλά και πολλών άλλων τοπικών επιχειρήσεων και κατοικιών που έχει κληρονομήσει από τον πατέρα του εξ ημισείας με την πρόσφατα διαζευγμένη αδελφή του. Ηθοποιός που έχει αποσυρθεί και ασχολείται με τη διαχείριση του ξενοδοχείου του, είναι παντρεμένος με την αρκετά νεότερη και όμορφη Νιχάλ και περνάει την ώρα του γράφοντας μια στήλη για την τοπική εφημερίδα και ετοιμάζοντας ένα βιβλίο για την ιστορία του τουρκικού θεάτρου. Τα υπόλοιπα τα έχει αναλάβει ο έμπιστος επιστάτης της περιουσίας. Η νωχελική αυτή κατάσταση όμως αρχίζει να ανατρέπεται όταν ένα μικρό αγόρι, αγανακτισμένο από την ταπείνωση που έχει υποστεί ο πατέρας του από τον επιστάτη του Αϊντίν, ρίχνει μια πέτρα στο τζάμι του τζιπ του. Ο Αϊντίν τον συγχωρεί αλλά η επιφάνεια του καθημερινού καθρέφτη έχει ραγίσει, αφήνοντας να φανούν αληθινά πρόσωπα και κρυμμένες δυστυχίες.
Διανοούμενοι σε χειμερία νάρκη, κυριολεκτικά και μεταφορικά, τόσο ο Αϊντίν όσο και η αποτραβηγμένη αδελφή του, διαλογίζονται και συζητούν περί τέχνης και μεταφυσικής, κλείνοντας τα μάτια στον δυστυχισμένο κόσμο γύρω τους. Ο Αϊντίν, παρά την επιφανειακή ελευθεριότητα πνεύματος που δείχνει, αρνείται να κοιτάξει στον καθρέφτη να δει αυτό που πραγματικά είναι: ένας μισητός και ψυχρός φεουδάρχης, ανίκανος να αφουγκρασθεί τη δυστυχία των υπηκόων- ενοικιαστών του αλλά και τη βουβή απελπισία της γυναίκας του που προσπαθεί να αποτινάξει την αδράνεια της ζωής της μέσα από διφορούμενες φιλανθρωπίες. Ένα αντιφατικό μικροσύμπαν το οποίο διέπουν ξενόφερτες και αναφομοίωτες αξίες όπως ο δυτικός διαφωτισμός και ο ουμανισμός που έρχονται σε σύγκρουση με τις τουρκικές παραδόσεις και το πνεύμα του Ισλάμ.
Ο διασημότερος Τούρκος σκηνοθέτης, επανειλημμένα βραβευμένος στο Φεστιβάλ Καννών, παραδίδει ένα μεγαλοπρεπές αν και υπερβολικής διάρκειας πορτραίτο μιας οικογένειας, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι φέρει επάξια τον τίτλο του σημαντικότερου διαδόχου του Τσέχωφ. Οι ατέλειωτοι, πλην όμως μεστοί νοήματος, διάλογοι ενορχηστρώνονται εκπληκτικά από τον Τσεϊλάν, σαν να ξεφλουδίζει η κάμερα τις ψυχές των ηρώων μέσα από τα λόγια τους. Χειμωνιάτικα τοπία μοναδικής τελειότητας εναλλάσσονται με μισοφωτισμένα κλειστοφοβικά δωμάτια, αναδύοντας μια αίσθηση πολιτιστικού μετέωρου με μια ακαθόριστη απειλή στο βάθος. Εκπληκτικές ερμηνείες ιδιαίτερα από το διάσημο Τούρκο θεατράνθρωπο Χαλούκ Μπιλγκινέρ στο ρόλο του Αϊντίν. Οι αργοί ρυθμοί και η τρίωρη διάρκεια ίσως απωθήσουν το μέσο θεατή όμως όποιος καταφέρει και αφεθεί στην «ανατολίτικη» μαγεία της ταινίας δεν θα καταλάβει πως πέρασε η ώρα. Η επιτροπή του Φεστιβάλ Καννών πάντως μαγεύτηκε αρκετά ώστε να τιμήσει αυτό το συναισθηματικό έπος με το Χρυσό Φοίνικα. Πλήθος άλλων διακρίσεων όπως βραβείο Fipresci της Διεθνούς Κριτικής και 3 υποψηφιότητες στα Ευρωπαϊκά βραβεία. Όχι η καλύτερη ταινία του, κατά τη γνώμη μου, αλλά μια εξαιρετική ευκαιρία γνωριμίας με ένα σκηνοθετικό γίγαντα.
Διανομή: AMA Films
Στις αίθουσες από 05.02.15