Plemya (The Tribe)– Η Φυλή

Παραγωγή: Ουκρανία/Ολλανδία – 2014

Διάρκεια: 130 λεπτά

Είδος: Κοινωνικό Δράμα

Σκηνοθεσία: Miroslav Slaboshpitsky

Πρωταγωνιστούν: Grigoriy Fesenko, Yana Novikova, Rosa Babiy, Alexander Dsiadevich, Yaroslav Biletskiy, Ivan Tishko, Alexander Osadchiy, Alexander Sidelnikov, Alexander Panivan.

Υπόθεση: Ο νεαρός κωφάλαλος Σεργκέι φθάνει σε ένα ειδικό σχολείο και προσπαθεί να εγκλιματισθεί ωστόσο το μόνο που καταφέρνει είναι να εγκληματίσει. Αφού περάσει από διάφορα «τελετουργικά» εντάσσεται σε μια συμμορία παιδιών που όταν τα φώτα του σχολείου σβήνουν, ξεπορτίζουν και επιδίδονται σε διάφορες «αγαθοεργίες». Εξάλλου τα δύο μεγάλα κορίτσια της τάξης επιδίδονται στο αρχαιότερο επάγγελμα παρέχοντας νυχτερινές υπηρεσίες σε νταλικέρηδες με τη βοήθεια του καθηγητή τεχνικών. Για να μην ξεχνάμε και τους μικρότερους μαθητές που στέλνονται να ζητιανέψουν πουλώντας αρκουδάκια στα τρένα. Μια κανονική σιωπηλή Αυλή των Θαυμάτων… Όταν ο Σεργκέι αναλαμβάνει συνοδός ασφαλείας των κοριτσιών, μετά από ένα ατύχημα, κάνει το λάθος να ερωτευθεί το ένα, ανατρέποντας την «επιχειρηματική» δραστηριότητα της φυλής. Οι συνέπειες θα είναι τραγικές και σοκαριστικές.

Μια ταινία σοκ από κάθε άποψη. Ίσως η πρώτη αφηγηματική ταινία που γυρίστηκε στη νοηματική γλώσσα (και ειδικότερα την Ουκρανική νοηματική) αλλά καταφέρνει να γίνεται κατανοητή και συναρπαστική (όχι πάντα βέβαια) χωρίς να διαθέτει αφήγηση Off ή υπότιτλους. Σκληρός νατουραλισμός στην παράδοση του Κεν Λόουτς, σκηνοθετική αποστασιοποίηση που κατά διαστήματα θυμίζει Αγγελόπουλο και βίαια βουβά ξεσπάσματα που είναι βέβαιο ότι θα σοκάρουν το μέσο θεατή. Το ανθρώπινο είδος μπαίνει στο απαισιόδοξο μικροσκόπιο του ταλαντούχου Μιροσλάβ Σλαβοσπίτσκι και τα συμπεράσματα δικά σας. Η μεγάλη διάρκεια συνδυασμένη με την έλλειψη διαλόγων περιορίζουν την απήχηση της ταινίας αλλά όσοι πιστοί προσέλθουν θα στοιχειώνονται για καιρό από το σοκαριστικό φινάλε. Βραβείο στις Κάννες (στο τμήμα Εβδομάδα της Κριτικής), Ευρωπαϊκό Βραβείο Fipresci και βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μεταξύ πολλών άλλων διακρίσεων. Μια τολμηρή επιλογή για τη νέα εταιρεία διανομής Δαναός Φιλμς που ίδρυσαν πρόσφατα οι ιδιοκτήτες της ομώνυμης αγαπημένης αίθουσας των σινεφίλ Αθηναίων.

Διανομή: Danaos Films

Στις αίθουσες από 29.01.15