Paddington – Πάντινγκτον

Παραγωγή: Βρετανία/Γαλλία – 2014 

Διάρκεια: 95 λεπτά

Είδος: Οικογενειακή Περιπέτεια Φαντασίας

Σκηνοθεσία: Paul King

Πρωταγωνιστούν: Ben Whishaw (φωνή του Paddington), Nicole Kidman, Michael Gambon (φωνή του θείου Pastuzo), Sally Hawkins, Julie Walters   , Hugh Bonneville, Peter Capaldi, Jim Broadbent, Imelda Staunton (φωνή της θείας Lucy), Matt Lucas, Madeleine Harris,  Samuel Joslin, Matt King, Tim Downie. 

Και στα Ελληνικά με τη φωνή του Γιάννη Τσιμιτσέλη. 

Υπόθεση: Βρισκόμαστε στα δάση των βουνών του Περού (!) εκεί που ζει ένα σπάνιο είδος αρκούδου που μιλά. Εκεί ζει με τους θείους του και ένας μικρός αρκούδος με πάθος για οτιδήποτε Αγγλικό, πάθος που τους είχε μεταφυτεύσει παλιά ένας διάσημος εξερευνητής από το Λονδίνο. Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, ο μικρός τριχωτός Περουβιανός  αποφασίζει να ταξιδέψει από τις αχανείς ζούγκλες της χώρας του μέχρι το Λονδίνο με σκοπό να βρει ένα φιλόξενο σπίτι. Αν και αρχικά διαπιστώνει, με τον πιο σκληρό τρόπο, ότι η ζωή στη μεγάλη πόλη δεν είναι όπως τη φανταζόταν δεν θα αργήσει να πέσει πάνω στην ευγενική οικογένεια των Μπράουν. Η μητέρα και τα παιδιά της οικογένειας, αφού διαβάσουν την ταμπέλα που έχει κρεμασμένη στο λαιμό του («Παρακαλώ φροντίστε αυτόν τον αρκούδο»), αποφασίζουν να τον πάρουν μαζί τους, προσφέροντάς του μια προσωρινή διαμονή στο ζεστό και φιλόξενο σπίτι τους και δίνοντάς του το όνομα Πάντινγκτον, δηλαδή το όνομα του σιδηροδρομικού σταθμού όπου τον βρήκαν. Κι ενώ όλα δείχνουν ήρεμα κι ωραία (όσο πατάει η αρκούδα) στη συνύπαρξή του με τη νέα του οικογένεια, τα πράγματα θα ανατραπούν δραματικά όταν το σπάνιο αρκουδάκι τραβήξει την προσοχή μιας σατανικής ταριχεύτριας ζώων που θέλει να τον προσθέσει στη συλλογή της.

Ήταν καιρός να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη το χνουδωτό αρκουδένιο σύμπαν του Μάικλ Μποντ, δημιουργού του πιο αγαπημένου αρκούδου στα χρονικά της παιδικής λογοτεχνίας. Το μικρό αρκουδάκι εμφανίστηκε το 1958 και από τότε συντροφεύει ασταμάτητα τις παιδικές ψυχές με κάθε μορφή. Βιβλία, σήριαλ, παιγνίδια. Με αφετηρία την αληθινή ιστορία των παιδιών του πολέμου που στέλνονταν μακριά από το Λονδίνο με τα τρένα, μόνα τους με μια ταμπέλα κρεμασμένη στο λαιμό, για να γλυτώσουν από τους βομβαρδισμούς, ο Μάικλ Μποντ έφτιαξε έναν αξέχαστο παιδικό χαρακτήρα με αρκουδίσια μουσούδα που μάγεψε τον αγγλόφωνο κόσμο. Με τη σειρά του ο σκηνοθέτης Πολ Κινγκ έφτιαξε μια διδακτική παραβολή για την αποδοχή της διαφορετικότητας και τη συνύπαρξη, ένα συνδυασμό live action και animation με σπαρταριστό «τριχωτό» περιτύλιγμα και μια ιδανική κιτς κακιά στο πρόσωπο της Νικόλ Κίντμαν, ταριχεύτριας στα ίχνη της θρυλικής ντισνεϊκής Κρουέλα Ντε Βιλ. Και μια εντελώς χαριτωμένη διαφήμιση για το πρωτοποριακό και φιλελεύθερο αγγλοσαξονικό πνεύμα της μεταπολεμικής εποχής. Ήδη η ταινία σαρώνει τα ταμεία στη Βρετανία. Μην το χάσετε με τίποτα! Χριστουγεννιάτικη απόλαυση. 

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 11.12.14