Dracula Untold

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2014

Διάρκεια: 92 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας

Σκηνοθεσία: Gary Shore

Πρωταγωνιστούν: Luke Evans, Sarah Gadon, Dominic Cooper, Art Parkinson, Charles Dance, Diarmaid Murtagh, Paul Kaye, William Houston, Noah Huntley, Ronan Vibert, Zach McGowan, Ferdinand Kingsley. 

Υπόθεση: Βρισκόμαστε στο 1462. Η Τρανσυλβανία και η Βλαχία, υποτελείς στο Σουλτάνο Μωάμεθ, κατακτητή της Κωνσταντινούπολης, απολαμβάνουν μια σχετικά μακρά περίοδο ειρήνης με επικεφαλής τον Βλαντ ΙΙΙ που με τη συμπαράσταση της συζύγου του Μιρένα, φροντίζει ώστε οι υπήκοοί του να ζουν προστατευμένοι από τους εχθρούς και ειδικότερα τους Τούρκους κατακτητές.

Όταν ο Σουλτάνος στέλνει αντιπρόσωπους και απαιτεί 1000 παιδιά για το στρατό των Γενιτσάρων του αλλά και τον πρωτότοκο γιο του Βλαντ ως όμηρο, ο πρίγκηπας καλείται να αποφασίσει αν θα ακολουθήσει το παράδειγμα του πατέρα του που έκανε το ίδιο σε αυτόν ή αν θα καλέσει τις κρυμμένες δυνάμεις του σκότους που θα τον βοηθήσουν να νικήσει τους Τούρκους, χάνοντας, όμως για πάντα την ψυχή του.

Αυτή τη φορά ο βαμπιρικός μύθος πηγαίνει πίσω στις απαρχές της ιστορίας που ενέπνευσε τον Μπραμ Στόουκερ να δημιουργήσει το Δράκουλα και ξεκινά από μια πραγματική βάση. Την ιστορία του Βλαντ του Παλουκωτή, του θρυλικού άρχοντα της Βλαχίας και μεγάλου πονοκέφαλου για τον Μωάμεθ τον Πορθητή. Εκεί όμως που η κλασσική ταινία του Κόπολα για το Δράκουλα ξεπετάει αυτό το επεισόδιο σε λίγες περιεκτικές αλλά και ουσιώδεις σκηνές προκειμένου να βάλει μπροστά το ρομαντικό μύθο του τέρατος, η νέα ταινία του πρωτοεμφανιζόμενου Γκάρι Σορ, πρώην δημιουργού διαφημιστικών, απλώνει τα ιστορικά γεγονότα σε μια θεαματική τοιχογραφία στην οποία περιπλέκονται φανταστικά πρόσωπα, θρύλοι των Βαλκανίων και το μυθιστόρημα του Μπραμ Στόουκερ σε άνισες δόσεις, όπου ο φοβερός Βλαντ, προστάτης του λαού του και αγαπημένος πατέρας και σύζυγος θυσιάζει την ψυχή του προκειμένου να σώσει πατρίδα και οικογένεια. Η ιστορία ξαναγράφεται με τραβηγμένο από τα μαλλιά τρόπο προκειμένου να δικαιωθεί η σύζευξη πραγματικών γεγονότων με θρύλους και φαντασία. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι άνισο και φέρνει περισσότερο σε ηρωική περιπέτεια παρά σε ταινία τρόμου ωστόσο αναμένεται να ικανοποιήσει πολλούς φαν του σκοτεινού πρίγκηπα τόσο λόγω του ικανοποιητικού πρωταγωνιστή (Ο Ουαλός Λουκ Έβανς) όσο και των πλούσιων και εντυπωσιακών εφέ. 

Διανομή: UIP 

Στις αίθουσες από 09.10.14