The Giver – Ο Φύλακας της Μνήμης

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2014 

Διάρκεια: 97 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια Επιστημονικής Φαντασίας  

Σκηνοθεσία: Phillip Noyce

Πρωταγωνιστούν: Jeff Bridges, Meryl Streep, Brenton Thwaites, Alexander Skarsgård, Katie Holmes, Odeya Rush, Cameron Monaghan, Taylor Swift, Emma Tremblay. 

Υπόθεση: Ο νεαρός Τζόνας ζει σε μια ουτοπική κοινωνία του μέλλοντος όπου όλοι οι κάτοικοι μοιάζουν απόλυτα ευτυχισμένοι και πλέουν σε πελάγη τεχνητής προγραμματισμένης αρμονίας με τον εαυτό τους και το περιβάλλον. Η τόση ευτυχία βέβαια οφείλεται σε ένα μηχανισμό που εξασφαλίζει τη διαγραφή της μνήμης με αποτέλεσμα την έλλειψη γνώσης για τη βία, την πείνα και τον πόνο που μάστιζαν την ανθρωπότητα στο παρελθόν. Ταυτόχρονα όμως έχουν πάει περίπατο έννοιες όπως ελευθερία, επιλογή και ατομικότητα. Με μια υποχρεωτική ενεσούλα κάθε πρωί όλοι οι πολίτες αυτού του μέλλοντος απαλλάσσονται  από περιττά συναισθήματα αλλά και από την ικανότητα να διακρίνουν τα χρώματα στη φύση. Ζουν όλοι σε συνθήκες προστατευμένης ομοιομορφίας, με πανομοιότυπα σπίτια, πανομοιότυπα ρούχα και μια ενιαία οικογενειακή δομή. Οι οικογένειες είναι τεχνητές και καθορίζονται αυστηρά από την Επιτροπή των Πρεσβύτερων αποτελούμενες, υποχρεωτικά, από ένα ανδρόγυνο και δυο παιδιά, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, τα οποία ωστόσο δεν έχουν γεννηθεί από το ζεύγος. Μόλις τα παιδιά μεγαλώσουν η «οικογένεια» τελειώνει. Και όταν μεγαλώνουν αρκετά οι πολίτες μεταφέρονται στο «αλλού», κοινώς χαιρετούν εθελοντικά και με χαρά τον ομοιόμορφο αυτό κόσμο.

Κατά την επίσημη τελετή ενηλικίωσης στην οποία ανατίθεται σε όλους τους νέους το επάγγελμά τους και ο προορισμός τους, η Αρχιπρεσβύτερη (Μέριλ Στριπ) επιλέγει τον Τζόνας για τη μοναδική θέση του Αποδέκτη Αναμνήσεων, αντικαθιστώντας τον προκάτοχό του (Τζεφ Μπρίτζες). Σ’ αυτό το υψίστης σημασίας αξίωμα, ο Τζόνας θα πρέπει να γίνει ο φύλακας όλης της μνήμης του κόσμου από την περίοδο πριν την εποχή της Ομοιομορφίας. Ο Τζόνας όμως είναι φτιαγμένος για μεγαλύτερα ακόμη πράγματα και σχεδιάζει μέσα από τη γνώση που αποκτά να ξεφύγει απ’ αυτόν τον προστατευμένο κόσμο προκειμένου να σωθεί ο ίδιος αλλά και η οικογένειά του – κάτι που δεν έχει επιτευχθεί ποτέ κατά το παρελθόν… 

«Ο Φύλακας της Μνήμης» είναι βασισμένος στο κλασσικό πια μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας της Λόις Λόουρι «Ο Δωρητής» που γράφτηκε το 1993, αλλά δεν είχε μέχρι σήμερα μεταφερθεί τον κινηματογράφο. Ο Τζεφ Μπρίτζες κατείχε από 20ετίας τα δικαιώματα και ήταν όνειρο ζωής για αυτόν να ερμηνεύσει τον γέρο φύλακα της μνήμης των ανθρώπων. Αρκετά καθυστερημένα λοιπόν και μετά την τεράστια επιτυχία ταινιών μετααποκαλυπτικής θεματικής όπως το Elysium  και το Divergent  ο «Φύλακας» έρχεται με τη σειρά του να γεμίσει τη μεγάλη οθόνη με τις πνευματικές του ανησυχίες και την ασπρόμαυρη ομοιόμορφη μελλοντική του κοινωνία, έναν τεχνητό παράδεισο καλβινιστικής έμπνευσης που περιλαμβάνει το σώμα όχι όμως και την ψυχή των ανθρώπων που τον αποτελούν. Η απόλυτη μορφή του ολοκληρωτισμού στο παγερό βλέμμα της Μέριλ Στριπ αντιπαρατίθεται με τη γνώση που φέρνει χρώμα στη ζωή και γεννά και γεννιέται από την αγάπη και την προσφορά. Εντυπωσιακό σε καλλιτεχνικό επίπεδο, το φιλμ δυστυχώς δεν έχει πλέον να προσθέσει πολλά στη σχετική κινηματογραφική φιλολογία και εξελίσσεται σχετικά προβλέψιμα με τους βετεράνους πρωταγωνιστές να κινούν τα νήματα σε ρόλους-παιχνιδάκι για τις δυνατότητές τους. Διαθέτοντας επίσης ένα συμπαθές νεαρό ζευγάρι στους πρώτους ρόλους και με σεβαστό το συνολικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα η ταινία ήδη έχει βρει και θετική ανταπόκριση στο κοινό της άλλης πλευράς του Ατλαντικού. 

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 09.10.14