The Good Lie – Ένα Γενναίο Ψέμα

Παραγωγή: ΗΠΑ/Κένυα/Ινδία – 2014 

Διάρκεια: 110 λεπτά

Είδος: Δράμα

Σκηνοθεσία: Philippe Falardeau

Πρωταγωνιστούν: Reese Witherspoon, Arnold Oceng, Ger Duany, Emmanuel Jal, Corey Stoll, Kuoth Wiel, Femi Oguns, Sarah Baker, Lindsey Garrett, Peterdeng Mongok, Okwar Jale. 

Υπόθεση: Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, το Σουδάν μαστιζόταν από ένα φρικαλέο εμφύλιο πόλεμο που άφησε περισσότερα από 100.000 παιδιά ορφανά και μόνα να ταξιδεύουν με τα πόδια χιλιάδες χιλιόμετρα για να φτάσουν στην ασφάλεια της Κένυα. Μετά από χρόνια προσφυγιάς και κακουχιών, οι ΗΠΑ μέσω του ΟΗΕ και στα πλαίσια του προγράμματος «Τα Χαμένα Αγόρια», μετέφεραν χιλιάδες από αυτά τα παιδιά στην Αμερική. Η ταινία αντικατοπτρίζει τα βιώματα αυτών των παιδιών κατά τη διάρκεια του πολέμου αλλά και αργότερα κατά την προσαρμογή τους σε ένα διαφορετικό πολιτισμό.

Πιο συγκεκριμένα, ο Φιλίπ Φαλαρντό, ο υποψήφιος για Oscar Καναδός δημιουργός του «Εξαιρετικού κύριου Λαζάρ», επικεντρώνει την ιστορία του σε τρία «Χαμένα Αγόρια», τον Πολ, τον Μαμέρ και τον Τζερεμάια. Τους γνωρίζουμε - μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του Μαμέρ, τον Τέο και τη μικρότερη αδερφή του, την Αμπιντάλ – καθώς περπατάνε εξουθενωμένοι από το  Νότιο Σουδάν προς την Κένυα. Ύστερα από δεκατρία χρόνια, τους ξαναβρίσκουμε ενήλικους πλέον, να ακολουθούν μία ομάδα που μεταφέρεται νόμιμα στην Αμερική (που και αυτή είναι απασχολημένη με τα εθνικά τραύματα της 11/9) για ένα καλύτερο μέλλον. Το πολιτισμικό σοκ που παθαίνουν όταν φτάνουν στο Κάνσας είναι τεράστιο. Προερχόμενοι από μία χώρα χωρίς ηλεκτρισμό, τρεχούμενο νερό και γενικότερα τεχνολογία αγωνίζονται σκληρά να καταλάβουν πως λειτουργεί αυτή η παράξενη κοινωνία. Με τη βοήθεια της Κάρι Ντέιβις, μίας λαϊκής Αμερικανίδας που δουλεύει σε πρακτορείο εύρεσης εργασίας, προσπαθούν να τακτοποιηθούν σε δουλειές ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν μία απίθανη φιλία μαζί της.

Κι ενώ οι τρεις ταλαιπωρημένοι πρόσφυγες προσπαθούν να προσαρμοστούν στη νέα τους ζωή και να ξαναφέρουν κοντά τους την Αμπιντάλ που πήγε αναγκαστικά στη Βοστώνη μακριά τους, τα συναισθήματα ενοχής για τον Τέο το μεγάλο αδερφό που έχουν αφήσει πίσω, τους κυριεύουν όλο και περισσότερο.

Οι τρεις Σουδανοί πρωταγωνιστές είναι απλά υπέροχοι και ζουν κάθε πτυχή του ρόλου τους, βγάζοντας και τα προσωπικά τους βιώματα από την τραγική ιστορία της πατρίδας τους αλλά και μια αξιοσημείωτη ευγένεια κάθε άλλο παρά αναμενόμενη για ταινία του είδους. Απ΄την άλλη η βραβευμένη με Όσκαρ Ριζ Γουίδερσπουν είναι πάντα μια δύναμη της Φύσης…

Χαμηλών τόνων  και στα όρια του μελοδραματισμού, η ταινία παραμένει μέχρι το αναπάντεχο τέλος της μια ανθρώπινη και συγκινητική ματιά στα τραύματα της ανθρωπότητας που παραμένουν πάντα ανοιχτά και ταυτόχρονα μια ωδή στο μεγαλείο της αδελφικής αγάπης και της αυτοθυσίας. Μετά τον «Κάπταιν Φίλιπς» η Δύση αντιμετωπίζει για άλλη μια φορά κατάματα και με καθαρό βλέμμα την πολύπαθη Αφρικάνικη ήπειρο. 

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 09.10.14