The Equalizer

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2014 

Διάρκεια: 131 λεπτά

Είδος: Αστυνομική Περιπέτεια                       

Σκηνοθεσία: Antoine Fuqua

Πρωταγωνιστούν: Denzel Washington, Marton Csokas, Chloë Grace Moretz, David Harbour, Haley Bennett, Bill Pullman, Melissa Leo, David Meunier, Johnny Skourtis. 

Υπόθεση: Βοστώνη: Ο Robert McCall (Denzel Washington), ένας άνθρωπος με σκοτεινό παρελθόν, ζει ήρεμα εργαζόμενος σε ένα πολυκατάστημα οικοδομικών υλικών και κάνει κάθε προσπάθεια να προσαρμοστεί σε αυτό το ρυθμό ζωής και να απωθήσει από το μυαλό του εικόνες, πρόσωπα και καταστάσεις από το πρόσφατο, ζοφερό παρελθόν. Όταν όμως ο McCall γνωρίζει την Teri (Chloë Grace Moretz), μια νεαρή Ρωσίδα που «δουλεύει» για λογαριασμό σκληρών Ρώσων μαφιόζων, δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια. Χωρίς δεύτερες σκέψεις εγκαταλείπει την ήσυχη ζωή του και αποφασίζει να εκδικηθεί αυτούς που κακοποιούν και εκμεταλλεύονται τους αδύναμους. Η άρτια εκπαίδευση του θα φανεί εξαιρετικά χρήσιμη στον νέο ρόλο που αναθέτει στον εαυτό του. Το ρόλο του Equalizer του ανθρώπου που ισοσταθμίζει καταστάσεις και τις επαναφέρει στη φυσική τους θέση.

Βασισμένο στην ομώνυμη αστυνομική τηλεοπτική σειρά του CBS (1985-1989), το The Equalizer είναι μια ταινία δράσης στα όρια του κόμικ με πολλά στοιχεία μοντέρνου γουέστερν, που αναμένεται να ικανοποιήσει τους φίλους του είδους. Ο σκηνοθέτης Antoine Fuqua (Olympus Has Fallen) συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον Denzel Washington, μετά την «Ημέρα Εκπαίδευσης» η οποία εξασφάλισε το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου 2001  στον διάσημο ηθοποιό. Αυτή τη φορά πάντως Όσκαρ δεν αναμένεται. Όσο και αν το σκηνοθετικό περιτύλιγμα είναι θεαματικά αποτελεσματικό η πλοκή είναι τόσο προβλέψιμη και οι υπερβίαιες συγκρούσεις εντελώς αναμενόμενες. Η ταινία εντάσσεται στο νέο Χολιγουντιανό ρεύμα των νεοψυχροπολεμικών ταινιών όπου οι κακοί είναι και πάλι Ρώσοι, με επικεφαλής ονόματι Βλαντιμίρ Πούσκιν (!!!) και ο καλός είναι ένας που μόνος του σαν υπόδειγμα Αμερικάνικης ατομικής ελευθερίας τα βάζει με όλους τους κακούς και τους κατατροπώνει. Αν κάποτε πάντως γίνει ένα top ten των καλύτερων ταινιών που είναι «φιλικά προσκείμενες» προς τις Αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες αυτή η ταινία σίγουρα θα περιλαμβάνεται.   

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 25.09.14