Adua e le Compagne – Η Άντουα και οι Φίλες της (Επανέκδοση)

Παραγωγή: Ιταλία – 1960 

Διάρκεια: 106 λεπτά

Είδος: Κοινωνικό                                           

Σκηνοθεσία: Antonio Pietrangeli

Πρωταγωνιστούν: Simone Signoret, Sandra Milo, Emmanuelle Riva, Gina Rovere, Claudio Gora, Ivo Garrani, Gianrico Tedeschi, Antonio Rais, Duilio D'Amore, Valeria Fabrizi, Luciana Gilli, Enzo Maggio, Roberto Meloni, Nando Angelini και ο Marcello Mastroianni. 

Υπόθεση: Η Αντουα και οι φίλες της βγαίνοντας αναγκαστικά από την «νύχτα», μετακομίζουν στην εξοχή με όνειρο να ανοίξουν ένα εστιατόριο, όμως ο σατανικός Ερκολι ξέροντας ότι δεν μπορούν να πάρουν άδεια λειτουργίας χωρίς την έγκρισή του, τις εκβιάζει να στήσουν ένα πορνείο πάνω από το εστιατόριο και να του πληρώνουν εξωφρενικά υψηλό ενοίκιο κάθε μήνα.

Στην αρχή οι γυναίκες τα βρίσκουν σκούρα με τις απαιτήσεις της κουζίνας αλλά σύντομα είναι περήφανες για την δουλειά τους και αρχίζουν να εξελίσσονται σαν προσωπικότητες, η Αντουα ερωτεύεται και αποκτά αυτοκίνητο, η Μαριλίνα έρχεται σε επαφή με το αγοράκι της που έχει δει μόνο λίγες μέρες στη ζωή της, η Λολίτα ονειρεύεται να γίνει μοντέλο ή ηθοποιός…  Ρίχνονται όλες στη δουλειά προσπαθώντας να κάνουν το εστιατόριο τους γνωστό για το φαγητό του και να τραβήξουν κόσμο σε αυτό ξεχνώντας προς  στιγμήν ότι «είναι στιγματισμένες για πάντα» αλλά ο Ερκολι που συνειδητοποιεί ότι οι γυναίκες δεν ακολουθούν τα σχέδιά του, θυμώνει πολύ. Όταν η Αντουα τον εκθέτει και τον ντροπιάζει, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές.

Η σπάνια προβαλλόμενη αυτή ταινία που είχε προβληθεί στην εποχή της με τον τίτλο «Κοκκότες πολυτελείας» αναφέρεται σε μια περίοδο της πρόσφατης Ιταλικής ιστορίας κατά την οποία  εφαρμόστηκε ο Νόμος Μέρλιν που υποτίθεται απελευθέρωσε τα «κορίτσια της νύχτας» από τα πορνεία και τους προαγωγούς, όμως στην πραγματικότητα τα έβγαλε στο δρόμο χωρίς εφόδια και γνώσεις, δακτυλοδεικτούμενα από όλους όσους γνώριζαν την πραγματική τους ταυτότητα και το παρελθόν τους. Η αστυνομία που έπρεπε να «καθαρίσει» τα μητρώα, πολύ συχνά δεν το έκανε ενώ ακόμα και όταν τα χαρτιά τους ήταν «εντάξει» στην πραγματικότητα ήταν στο περιθώριο αφού όλοι ήξεραν ότι ήταν πρώην πόρνες και τις χλεύαζαν. Με το θέμα ασχολήθηκε και ο Φελίνι (The Nights of Cabiria) και ο Παζολίνι και πλήθος άλλων σκηνοθετών.

Λαμπερές σταρ της εποχής, η γοητεία του Μαρτσέλο, ένα ατμοσφαιρικό τζαζ σάουντρακ από τον Πιέρο Πιτσιόνι και ο Ντομένικο Μοντούνιο στο τραγούδι. Η πίσω όχι και τόσο μπέλα πλευρά της γκλαμουράτης στα 60s γειτονικής μας χώρας... 

Διανομή: New Star 

Στη θερινή αίθουσα Ζέφυρος από 04.09.14 

Δεν υπάρχει διαθέσιμο trailer. Παρακάτω δείτε μια σκηνή από την ταινία.