Kapò (Επανέκδοση)

Παραγωγή: Ιταλία/Γαλλία/Γιουγκοσλαβία - 1960                                 

Διάρκεια: 118 λεπτά

Είδος: Πολεμικό Δράμα                                 

Σκηνοθεσία: Gillo Pontecorvo

Πρωταγωνιστούν: Susan Strasberg, Laurent Terzieff, Emmanuelle Riva, Didi Perego, Gianni Garko, Annabella Besi, Graziella Galvani, Paola Pitagora.

Υπόθεση: H ιστορία μιας Εβραίας έφηβης της Έντιθ, που μαζί με την οικογένειά της καταλήγει σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί αλλά καταφέρνει να επιβιώσει με την παρέμβαση ενός Εβραίου γιατρού που την βοηθάει να «κλέψει» την ταυτότητα μιας νεαρής γυναίκας που μόλις είχε πεθάνει. Έτσι, η ‘Εντιθ γίνεται Νικόλ και στα χαρτιά δεν είναι πλέον εβραία. Στην αρχή, βιώνει αβάστακτη οδύνη για τον χαμό των γονιών της, καθώς όμως ο καιρός περνά, συνειδητοποιεί πως αυτή η στάση δεν θα την βοηθήσει να επιβιώσει. Έτσι, εμπλέκεται σε ερωτική σχέση με έναν Γερμανό αξιωματικό παρόλο που είναι μόλις 14 χρονών και αρχίζει να αποκτά προνόμια έως ότου στο τέλος γίνεται Καπό, αποκτώντας εξουσία πάνω στις άλλες αιχμάλωτες. Έχει πλήρη επίγνωση ότι είναι ένας μονόδρομος προς την επιβίωση αλλά ταυτόχρονα βασανίζεται από τύψεις παρόλο που δεν δείχνει ποτέ το παραμικρό συναίσθημα ή αδυναμία. Μόνον αφού τελικά γίνεται μάρτυρας της αυτοκτονίας της αγαπημένης της φίλης Τερέζ και ενώ έχει ερωτευτεί τον Σάσα, έναν Ρώσο αιχμάλωτο πολέμου, καταφέρνει επιτέλους να ξαναβρεί μέσα της τις χαμένες της αξίες με τραγικά αποτελέσματα…

Σε αυτή την ασπρόμαυρη δεύτερη ταινία μυθοπλασίας του ντοκιμαντερίστα Gillo Pontecorvo που ήταν υποψήφια για Βραβείο Oscar Καλύτερης Ξένης Ταινίας το 1961 πρωταγωνιστεί η διάσημη για το ρόλο της ως ‘Αννα Φρανκ, Αμερικανίδα Σούζαν Στράσμπεργκ σε ένα ρόλο όπου κάνει τα πάντα για να επιβιώσει, ακόμα και να συνεργαστεί με τον εχθρό, ως μέλος της Καμεραντενπολιτσάι, του σώματος των καταδοτών-εποπτών των υπόλοιπων αιχμαλώτων που φορώντας το μαύρο τρίγωνο είχε προνόμια όπως η απαλλαγή από την καταναγκαστική εργασία και  φυσικά η ασυλία και η προστασία από τον ίδιο τον μαρτυρικό θάνατο. Ο Gillo Pontecorvo υπήρξε αντιστασιακός στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και ως μαχόμενος αριστερός χρησιμοποιεί τη μαρξιστική διαλεκτική για να παρουσιάσει μια ρεαλιστική εικόνα της πραγματικότητας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσπαθώντας να αποφύγει τις συμβάσεις του μελοδράματος. Ντοκιμαντερίστικο στιλ και εντυπωσιακή ασπρόμαυρη φωτογραφία για μια δημιουργία που αντέχει στο χρόνο. 

Διανομή: New Star 

Στις αίθουσες από 21.08.14