Ocho Apellidos Vascos – Έρωτας α λα Ισπανικά

Παραγωγή: Ισπανία – 2014                                                                 

Διάρκεια: 98 λεπτά

Είδος: Κωμωδία                                            

Σκηνοθεσία: Emilio Martinez Lazaro

Πρωταγωνιστούν: Clara Lago, Dani Rovira, Carmen Machi, Karra Elejalde, Alberto López, Alfonso Sánchez, Aitor Mazo, Abel Mora, Aitziber Garmendia, Miriam Cabeza. 

Υπόθεση: Ο νεαρός Ράφα από τη Σεβίλλη είναι ένας περήφανος και μάτσο Ανδαλουσιανός. Ένα βράδυ θα γνωρίσει την Αμάια, μια όμορφη και δυναμική τουρίστρια με Βάσκικη καταγωγή. Μετά από μια περιπετειώδη νύχτα, η Αμάια θα του κλέψει την καρδιά αλλά θα φύγει σαν κλέφτρα ξεχνώντας στο σπίτι του την τσάντα της. Ο Ράφα αποφασίζει να ταξιδέψει στη Χώρα των Βάσκων και να βρει τη μοντέρνα σταχτοπούτα του και … ότι ήθελε προκύψει.

Παρότι η Αμάια δεν φαίνεται να έχει πρόθεση να του χαρίσει άλλες νύχτες, η επιστροφή του συντηρητικού  πατέρα της στην πόλη, θα της αλλάξει τα σχέδια, υποχρεώνοντας τον Ράφα να υποδυθεί έναν ρόλο που δεν φανταζόταν ποτέ στη ζωή του.

Η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στην ιστορία του Ισπανικού σινεμά είναι μια φαρσοκωμωδία που βασίζεται στις αντιθέσεις Βορρά Νότου και στις εθνικές διαφορές που είναι και το βασικό πρόβλημα της Ιβηρικής Χερσονήσου. Πρόκειται ουσιαστικά για την Ισπανική απόδοση της παρεμφερούς γαλλικής ταινίας «Είναι Τρελοί Αυτοί οι Βόρειοι», μεγάλης επιτυχίας του Ντάνι Μπουν. Εδώ ο Εθνικισμός των Βάσκων αλλά και οι τοπικές διαφορές στην προφορά και το λεξιλόγιο βρίσκονται στο κωμικό στόχαστρο της ταινίας, κάτι που αγγίζει το Ισπανικό κοινό. Εμείς οι υπόλοιποι πρέπει να αρκεστούμε στις κινηματογραφικές και σεναριακές αρετές της ταινίας που δυστυχώς δεν είναι πολλές. Πολλές καταστάσεις φαντάζουν τραβηγμένες από τα μαλλιά, το χιούμορ συχνά θυμίζει ταινίες του Ψάλτη και η σάτιρα των Βάσκων ξεπερνάει συχνά και ολοφάνερα την καλή πρόθεση. Εξάλλου η μουσική υπόκρουση του Φερνάντο Βελάθκεθ είναι επιπέδου σούπερ μάρκετ και το μοντάζ ανεπαρκές. Μόνο το καστ είναι συμπαθητικό και κρατάει όσο μπορεί το ενδιαφέρον αλλά όταν εξορμά το Ισπανικό κιτς, δε μαζεύεται με τίποτα. Το 2015 έρχεται και το sequel!

Να σημειωθεί ότι η ταινία προβάλλεται υπό την αιγίδα της Ισπανικής Πρεσβείας. 

Διανομή: Weirdwave 

Στις αίθουσες από 31.07.14