The Railway Man – Ο Κύκλος των Αναμνήσεων

Παραγωγή: Αυστραλία/Βρετανία/Ελβετία – 2013 

Διάρκεια:  116 λεπτά

Είδος: Πολεμικό Δράμα                                 

Σκηνοθεσία: Jonathan Teplitzky                    

Πρωταγωνιστούν: Colin Firth, Nicole Kidman, Hiroyuki Sanada, Jeremy Irvine, Tanroh Ishida, Stellan Skarsgård, Michael MacKenzie, Jeffrey Daunton, Tom Stokes, Bryan Probets, Tom Hobbs, Sam Reid.           

Υπόθεση: Ο Βρετανός αξιωματικός Έρικ Λόμαξ υπήρξε ένας από τους χιλιάδες αιχμαλώτους πολέμου που αναγκάστηκαν από τους Ιάπωνες να δουλέψουν σαν σκλάβοι για την κατασκευή του σιδηρόδρομου που θα ένωνε την Ταϊλάνδη με τη Βιρμανία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1942.  Αν και επέζησε, η τραυματική αυτή εμπειρία τον ακολούθησε σε όλη του τη ζωή. Το 1980 γνωρίζει στο τρένο την πανέμορφη Πάτι και την ερωτεύεται σφόδρα. Η Πάτι, απελπισμένη από τη συμπεριφορά του αλλά και αποφασισμένη να τον βοηθήσει να απαλλαγεί από τους δαίμονες του ξεκινά μια έρευνα για τα γεγονότα εκείνης της εποχής και ανακαλύπτει ότι ο νεαρός Ιάπωνας αξιωματικός βασανιστής του Έρικ είναι ακόμη ζωντανός. Το δίλημμα που αντιμετωπίζει είναι τεράστιο: να του πει την αλήθεια ώστε να έχει την ευκαιρία να εξιλεωθεί η μήπως όχι; Και αν ναι, να τον στηρίξει όποια κι αν είναι η αντίδρασή του;

Ο κύκλος των αναμνήσεων επισκέπτεται ξανά τα γεγονότα που πραγματεύονταν η κλασσική «Γέφυρα του Ποταμού Κβάι» του Ντέιβιντ Λιν αλλά και το ύφος και τη θεματική του «Καλά Χριστούγεννα κ. Λώρενς» του Ναγκίσα Όσιμα. Βασισμένη στα απομνημονεύματα του Βρετανού αξιωματικού Έρικ Λόμαξ,  αποπειράται να διηγηθεί την μαρτυρική ιστορία της κατασκευής μιας σιδηροδρομικής γραμμής στην Ινδοκίνα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ρίχνοντας το βάρος στην ιστορική ακρίβεια, τις ψυχολογικές επιπτώσεις του πολέμου και το λεπτό όριο μεταξύ πατριωτικού καθήκοντος και πολεμικού εγκλήματος. Σεβαστό και ρεαλιστικό το αποτέλεσμα αλλά ο Αυστραλός σκηνοθέτης του «Καλύτερα και από σεξ» Τζόναθαν Τεπλίτζκι ούτε Ντέιβιντ Λιν είναι, ούτε βέβαια Ναγκίσα Όσιμα. Η ταινία, παρά τις αγαθές προθέσεις της, τις επαρκείς ερμηνείες και την ψυχολογική εμβάθυνση που επιτυγχάνει δεν καταφέρνει να διατηρήσει ένα ικανοποιητικό ρυθμό με αποτέλεσμα να γίνεται κατά διαστήματα αργή και πληκτική. Είναι σίγουρο όμως ότι θα βρει το κοινό της, λόγω αξιοπρέπειας και ιστορικής ακρίβειας. 

Διανομή: Seven Films & Σπέντζος Φιλμ 

Στις αίθουσες από 10.07.14