Le Fabuleux Destin D’ Amelie Poulain – Αμελί (Επανέκδοση)

Παραγωγή: Γαλλία/Γερμανία – 2001 (Ψηφιακή επανέκδοση)

Διάρκεια:  122 λεπτά

Είδος: Κομεντί                                              

Σκηνοθεσία: Jean Pierre Jeunet                    

Πρωταγωνιστούν: Audrey Tautou, Mathieu Kassovitz, Rufus, Serge Merlin, Lorella Cravotta, Clotilde Mollet, Claire Maurie, Isabelle Nanty, Dominique Pinon, Artus de Penguern, Yolande Moreau, Urbain Cancelier, Jamel Debbouze, Maurice Bénichou, Flora Guiet, Amaury Babault και ο André Dussollier στο ρόλο του αφηγητή.           

Υπόθεση: Μονμάρτρη, δεκαετία του 70: Η Αμελί είναι ένα μικρό κορίτσι με ιδιόρρυθμους γονείς οι οποίοι, πιστεύοντας ότι πάσχει από σπάνιο καρδιακό νόσημα, τη μεγαλώνουν απομονωμένη από τα υπόλοιπα παιδιά. Μόνη διέξοδος γίνεται ο ονειρικός κόσμος που πλάθει με την φαντασία της. Καθώς τα χρόνια περνούν, η μητέρα της πεθαίνει με κωμικοτραγικό τρόπο και ο πατέρας της πέφτει σε βαθιά κατάθλιψη. Η Αμελί ενηλικιώνεται μέσα στη μοναξιά αντιμετωπίζοντας πια τον πραγματικό κόσμο με το μόνο όπλο του έχει, την φαντασία της.

Περικυκλωμένη στην καθημερινότητα της σαν σερβιτόρα στο Καφέ Ντε Μουλέν από εξίσου εκκεντρικούς με τους γονείς της ανθρώπους η Αμελί προσπαθεί να βρει την θέση της ανάμεσα τους. Μέχρι η συγκλονιστική είδηση του θανάτου της Πριγκίπισσας Νταϊάνα στις 31 Αυγούστου 1997, θα ενεργοποιήσει μια σειρά γεγονότων που θα την οδηγήσει στην πεποίθηση ότι έχει την δύναμη να αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων.

Η Αμελί ξεκινά λοιπόν μια σταυροφορία για να κάνει τους ανθρώπους να χαμογελούν, ξεχνώντας τον εαυτό της και τις δικές της ανάγκες. Οι αναζητήσεις της όμως θα την φέρουν στον δρόμο του Νίνο, ενός νέου που μοιάζει κι αυτός να ζει σε δικό του κόσμο. Ερωτοχτυπημένη η ρομαντική Αμελί θα ξεκινήσει ένα «κυνήγι θησαυρού» για να ενώσει τους δύο κόσμους τους και η πιο γλυκιά αλλά και πιο δημοφιλής ταινία του γαλλικού κινηματογράφου θα είναι γεγονός!

13 χρόνια μετά την έκρηξη χρυσοκόκκινων και πράσινων παστέλ χρωμάτων που πλημμύρισε τις σκοτεινές αίθουσες της υφηλίου, η γλυκιά Αμελί είναι ξανά μαζί μας στις μεγάλες οθόνες, ψηφιακά επεξεργασμένη. Και είναι σαν να μην έφυγε ποτέ από το συλλογικό υποσυνείδητο. Ένα μικρό κορίτσι που προσπαθεί να βρει τη θέση του στον κόσμο, όπως το μικρό κορίτσι στον πίνακα του Ρενουάρ που ζωγραφίζει ξανά και ξανά ο «γυάλινος» γείτονας, γλυκό, ρομαντικό, μελαγχολικό αλλά και πρακτικό, μια Μονμάρτρη που υπάρχει μόνο στο φιλμικό πάνθεον, ένα Καφέ που έγραψε ιστορία, μια μεταμοντέρνα παραλλαγή των κλασσικών πια ταινιών της νουβέλ βαγκ, ένα εγχειρίδιο ουμανισμού και αποδοχής της διαφορετικότητας, ένα αξέχαστο μινιμαλιστικό σάουντρακ και όλα αυτά μαζί μας κάνουν ένα γνήσιο πολυεπίπεδο έργο τέχνης του 21ου αιώνα.

Η ταινία που σνομπάρισε τότε ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κανών Ζιλ Ζακόμπ έμελλε να σαρώσει τα πάντα σε βραβείο: 5 υποψηφιότητες Oscar, 13 Υποψηφιότητες  Σεζάρ (κέρδισε 4), 9 υποψηφιότητες BAFTA (κέρδισε 2), 7 υποψηφιότητες στα Ευρωπαϊκά Βραβεία (κέρδισε 4) και πλήθος άλλων.  Ασυζητητί η καλύτερη ταινία του εικονοκλάστη Ζαν Πιερ Ζενέ.

Για να γιορταστεί το γεγονός και σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Ιανός, η διανομέας Weird Wave οργανώνει την Παρασκευή 13 Ιουνίου, μια μοναδική βραδιά, αφιερωμένη στον πολύχρωμο και παράξενο κόσμο της «Αμελί», με ζωντανή μουσική εμπνευσμένη από τις μελωδίες του Γιαν Τίρσεν και έκθεση φωτογραφίας και videoart, βγαλμένα από τις εικόνες του Ζαν-Πιερ Ζενέ. 

Διανομή: Weird Wave με τη συνεργασία της Odeon   

Αποκλειστικά στο Σινέ Ψυρρή από 12.06.14