Yves Saint Laurent

Παραγωγή: Γαλλία – 2014

Διάρκεια: 105 λεπτά

Είδος: Δραματική Βιογραφία                         

Σκηνοθεσία: Jalil Lespert                              

Πρωταγωνιστούν: Pierre Niney Guillaume Gallienne, Charlotte Le Bon, Laura Smet, Marie de Villepin, Nikolai Kinski, Ruben Alves, Astrid Whettnall, Marianne Basler, Adeline D'Hermy, Xavier Lafitte, Jean-Édouard Bodziak, Alexandre Steiger, Michèle Garcia, Olivier Pajot.

Υπόθεση: Παρίσι, 1957: Ο μόλις 21 ετών Yves Saint Laurent, γόνος καλής οικογένειας Γάλλων του Οράν της Αλγερίας, κάνει τα πρώτα του βήματα στον διάσημο οίκο υψηλής ραπτικής του Christian Dior. Η μοίρα φέρνει τον Dior  να πεθαίνει ξαφνικά και το δημιουργικό τμήμα του οίκου να το αναλαμβάνει ο ταλαντούχος πλην μοναχικός και νευρωτικός νεαρός Υβ. Όλα τα βλέμματα στρέφονται στην πρώτη του κολεξιόν, οι δημιουργίες του εκθειάζονται και ο ευφυής σχεδιαστής γνωρίζει τον μεγάλο έρωτα της ζωής του, μετέπειτα σύντροφο και συνέταιρο του, Pierre Bergé. Μετά από αναπάντεχα γεγονότα η ζωή του ζεύγους αλλάζει όταν ο Υβ απολύεται και αποφασίζει να ανοίξει τον δικό του οίκο μόδας. Μέσα σε τρία χρόνια, η αυτοκρατορία Yves Saint Laurent είναι πραγματικότητα και η εκρηκτική δημιουργικότητά του τον κάνει να ξεχωρίζει θριαμβευτικά στον κόσμο της υψηλής ραπτικής, όμως οι δαίμονες και οι ανασφάλειες δεν εγκαταλείπουν τον μανιοκαταθλιπτικό και ευφυή σχεδιαστή ούτε στην κορυφή. Τα ναρκωτικά και η ματαιόδοξη κενότητα είναι θέμα χρόνου. Το ίδιο και η αρρώστια που τον καταβάλλει από νωρίς…

Λαμπερή και ιλλιγιώδης όπως και η καριέρα του θρυλικού Yves Saint Laurent, η επίσημη κινηματογραφική μεταφορά της ζωής του διάσημου μόδιστρου από τον Jalil Lespert που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Laurence Benaïm, καταγράφει εντυπωσιακά αλλά και με επιλεκτική διακριτικότητα την πολυτάραχη ζωή ενός δανδή επαναστάτη του σώματος αλλά και του περιτυλίγματός του. Έχοντας πρόσβαση σε αυθεντικές δημιουργίες του σχεδιαστή από το αρχείο του αλλά και σε μέρη που έζησε και δημιούργησε, ο Jalil Lespert χρησιμοποίησε για τα γυρίσματα αυθεντικούς χώρους, όπως η διάσημη στην εποχή της βίλα του YSL στο Marrakesh και το στούντιο όπου σχεδίαζε. Διαθέτει επίσης μεταξύ άλλων ένα υπέροχο soundtrack, εξαιρετική αίσθηση της εποχής, την εκθαμβωτική Σαρλότ Λε Μπον στο ρόλο της μούσας του μόδιστρου Βικτουάρ αλλά και την Μαρί Ντε Βιλπέν, κόρη του Γάλλου πρώην πρωθυπουργού Ντομινίκ ντε Βιλπέν στο ρόλο του ξανθού μοντέλου-ενσάρκωσης του πνεύματος της rive gauche των 60s. Κυρίως όμως διαθέτει ένα υπέροχο πρωταγωνιστικό ζευγάρι που καταφέρνει να αποδώσει σε βάθος τους διάσημους χαρακτήρες που υποδύεται αλλά και να μεταδώσει το ρομαντικό πάθος της ομοφυλοφιλικής σχέσης τους και την αληθινή αφοσίωση του ενός προς τον άλλο μέχρι το θάνατο. Αυτό που δεν διαθέτει η ταινία, όπως είναι φυσικό, είναι η τόλμη να δείξει και την (υπαρκτή) αρνητική πλευρά των ηρώων της  αλλά και η ικανότητα να τους τοποθετήσει καλύτερα στο ιστορικό τους πλαίσιο ούτως ώστε να κατανοήσει ο σημερινός μέσος θεατής τη σημασία και την αξία της δουλειάς του YSL. Παρόλα αυτά η ταινία γνώρισε μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία και αναμένει πλέον την αναμέτρησή της με την άλλη «ανεπίσημη» βιογραφία του YSL που γυρίστηκε παράλληλα από τον Bertrand Bonello και θα προβληθεί στις αίθουσες το φθινόπωρο.

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 05.06.14