Noah – Νώε (και σε 3D)

Παραγωγή: ΗΠΑ- 2014

Διάρκεια: 138 λεπτά

Είδος: Δραματική Περιπέτεια

Σκηνοθεσία: Darren Aronofsky

Πρωταγωνιστούν: Russell Crowe, Jennifer Connelly, Ray Winstone, Anthony Hopkins, Emma Watson, Logan Lerman, Douglas Booth, Nick Nolte, Mark Margolis, Kevin Durand, Leo McHugh Carroll, Marton Csokas, Madison Davenport, Finn Wittrock.

Υπόθεση: Ανάμεσα στις σύγχρονες καλλιτεχνικές τάσεις για την αντιμετώπιση των δύσκολων αυτών καιρών για την ανθρωπότητα είναι και η γενικευμένη επιστροφή στους αρχαίους διδακτικούς μύθους ή και στις πηγές των θρησκειών προκειμένου να συγκριθούν εποχές, θρύλοι, προβλήματα και να προταθούν λύσεις στην παγκόσμια αγωνία για το μέλλον. Ο ανήσυχος και ταλαντούχος σκηνοθέτης του Requiem for a dream, του Black Swan  και του Fountain  επιστρέφει αυτή τη φορά στις πηγές της Αγίας Γραφής για να διηγηθεί με το δικό του «αιρετικό» τρόπο την απίστευτη ιστορία του Νώε και του Κατακλυσμού. Σε ακαθόριστο χρονικά και πολιτιστικά παρελθόντα χρόνο η ανθρωπότητα έχει εκπέσει της χάρης του Δημιουργού και έχει βυθιστεί στο αίμα και τη βία με λίγες μόνο εξαιρέσεις όπως αυτή του οίκου του Νώε, τελευταίου πατριάρχη με καταγωγή από τον Αδάμ και την Εύα. Σ αυτόν τον δίκαιο οραματιστή πέφτει ο κλήρος της σωτηρίας της Δημιουργίας μετά την Οργή Θεού για την κατάντια της. Νεφελίμ με τη μορφή πέτρινων γιγάντων τον βοηθούν, δια θαυματουργής χειρός Θεού, στο τιτάνιο έργο της κατασκευής της Κιβωτού αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τις μανιασμένες στρατιές του μοχθηρού Τουμπάλ Κάιν, γνήσιου απόγονου του διασημότερου δολοφόνου της ανθρωπότητας (δανεικού από άλλο σημείο του βιβλίου της Γένεσης). Με πολλές σεναριακές προσθήκες να καλύπτουν τα κενά της Βιβλικής αφήγησης (και να ξεσηκώνουν τους απανταχού καθαρολάγνους των θρησκειών) και με τον παππού Μαθουσάλα να «βάζει το χεράκι του», η Κιβωτός επιτελεί το έργο της όταν έρχεται η στιγμή του Κατακλυσμού. Όταν όμως αυτός τελειώνει αρχίζει η υπαρξιακή αγωνία που βάζει το Νώε στη σειρά των άλλων ψυχικά βασανισμένων ηρώων του Αρονόφσκι, γεγονός που οδηγεί την ταινία σε ένα είδος «Τελευταίου Πειρασμού» σε Εβραϊκή βερσιόν.

Συνδυασμός υπαρξιακού δράματος και θεαματικής ταινίας καταστροφής με έναν κινηματογραφικό τιτάνα, τον Russell Crowe, να σηκώνει το βάρος του Βιβλικού ήρωα, με τη Jennifer Connelly  να είναι ακόμη μια φορά μετά το Beautiful Mind ιδανική παρτενέρ του στο ρόλο της γυναίκας του και με την αριστουργηματική μουσική υπόκρουση του Clint Mansell, το Noah είναι μια ταινία που θα αρέσει αλλά και θα μισηθεί και πάντως θα συζητηθεί πολύ. Το αν αντέξει και στο χρόνο μένει να αποδειχθεί.

Διανομή: UIP

Στις αίθουσες από 27.03.14