A Perdre La Raison - Πέρα Από τη Λογική

Παραγωγή: Βέλγιο/Λουξεμβούργο/Γαλλία/Γερμανία - 2012

Διάρκεια: 111 λεπτά

Είδος: Δράμα

Σκηνοθεσία: Joachim Lafosse

Πρωταγωνιστούν: Emilie Dequenne, Tahar Rahim, Niels Arestrup, Stephane Bissot, Baya Belal, Mounia Raoui, Redouane Behache, Nathalie Boutefeu.

Υπόθεση: Βασισμένη σε ένα αληθινό γεγονός που συγκλόνισε το Βέλγιο το 2007, η ταινία εξιστορεί την πορεία μιας σύγχρονης Μήδειας, εξερευνώντας πολυεπίπεδα τα όρια της οικογενειακής ζωής, αλλά και τις πολιτισμικές και ταξικές συγκρούσεις που την υπονομεύουν. Η Μυριέλ και ο Μουνίρ είναι ερωτευμένοι. Από μικρός, ο νεαρός άνδρας από το Μαρόκο ζει με τον εύπορο γιατρό Πινζέ που του προσφέρει μια άνετη ζωή. Όταν ο Μουνίρ και η Μυριέλ αποφασίζουν να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά, η εξάρτηση του ζευγαριού από τον γιατρό γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. Όταν είναι ήδη αργά, η Μυριέλ αρχίζει να καταλαβαίνει ότι ζει σε ένα ανθυγιεινό συναισθηματικά περιβάλλον που ύπουλα οδηγεί την οικογένεια προς μια τραγική κατάληξη. Φταίει όμως το περιβάλλον η μήπως η επιλόχεια κατάθλιψη της δίνει τη χαριστική βολή;  

Η εξαιρετικά εύστοχη σκηνοθεσία του νεαρού Βέλγου σκηνοθέτη αφήνει πολλά ερωτηματικά στο θεατή που καλείται να συμπληρώσει τα συνεχή σκοτεινά σημεία στις γωνίες των κάδρων της ταινίας. Ρεσιτάλ ερμηνειών κυρίως από την Εμιλί Ντεκέν, τη «Ροζέτα» των αδελφών Νταρντέν αλλά και από τους Νιλς Αρεστρουπ και Ταχάρ Ραχίμ, το επιτυχημένο δίδυμο του «Προφήτη» του Ζακ Ωντιάρ. Βραβείο ερμηνείας για την πρωταγωνίστρια στο Φεστιβάλ Κανών, στο τμήμα Un Certain Regard και υποψηφιότητα για Σεζάρ καλύτερης ξένης ταινίας.

Διανομή: One from the Heart

Στις αίθουσες από 06.03.14