Suna No Onna – Γυναίκα στους Αμμόλοφους (Επανέκδοση)

Παραγωγή: Ιαπωνία - 1964

Διάρκεια: 123 λεπτά

Είδος: Δράμα

Σκηνοθεσία: Hiroshi Teshigahara

Πρωταγωνιστούν: Eijii Okada, Kyoko Kishida.

Υπόθεση: Ένας ερασιτέχνης εντομολόγος αφήνει το Τόκιο, για να μελετήσει ένα αταξινόμητο είδος σκαθαριού που ζει σε μια μακρινή, αχανή έρημο. Όταν χάνει το λεωφορείο για να επιστρέψει στον πολιτισμό, πείθεται να περάσει τη νύχτα στο σπίτι μιας νεαρής χήρας που ζει σε μια καλύβα στον πυθμένα ενός αμμόλοφου και καταδικάζεται να φτυαρίζει για πάντα μαζί της την άμμο για να μην θαφτεί από αυτή.

Ιστορικό δείγμα μοντερνισμού της δεκαετίας του 60, με επιρροές από Πολάνσκι αλλά και Σάμιουελ Μπέκετ. Μέσα από τα  εξαιρετικά ασπρόμαυρα κάδρα της απεικονίζει αισθαντικά και αλληγορικά, με τη συνοδεία της υποβλητικής μουσικής του Τόρου Τακεμίτσου, τη μάχη των φύλων, την αναζήτηση της ταυτότητας και την ουσία της ανθρώπινης μοίρας.  Ο Τεσιγκαχάρα κινηματογραφεί με απαράμιλλο αισθησιασμό, τα ιδρωμένα κορμιά να συσπώνται πάνω στην άμμο, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο, εισβάλλοντας παντού, σαν εφιαλτική παραβολή του καθημερινού Σισύφειου αγώνα για ζωή

Η ταινία κέρδισε ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στις Κάννες το 1964 αλλά και δυο υποψηφιότητες για Όσκαρ: Σκηνοθεσίας και Ξένης Ταινίας.

Διανομή: New Star

Στις αίθουσες από 20.02.14