Από τις δύο πλευρές του Αιγαίου

Παραγωγή: Ελλάδα - 2013

Διάρκεια: 88 λεπτά.

Είδος: Ντοκιμαντέρ

Σκηνοθεσία: Μαρία Ηλιού

Συντελεστές : Ιστορικός Σύμβουλος: Αλέξανδρος Κιτροέφ,  Μουσική: Νίκος Πλατύραχος, Μοντάζ: Αλίκη Παναγή, Διεύθυνση Φωτογραφίας: Allen Moore,  Ηχολήπτης: John Zecca, Μιξάζ: Γιώργος Μικρογιαννάκης, Παραγωγή: ΠΡΩΤΕΑΣ& PROTEUS NY INC.

Ομιλητές:

Ιστορικοί και Ερευνητές: Βruce Clark (συγγραφέας του βιβλίου Δυο φορές Ξένος και βασικός ομιλητής της ταινίας), Αλέξανδρος Κιτροέφ (Haverford College), Θάνος Βερέμης (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Renee Hirshon (Oxford,Saint Peter’s College), Ελένη Mπαστέα (New Mexico University και τρίτης γενιάς με καταγωγή από τη Σμύρνη), ο εκλιπών Χάρης Ψωμιάδης (Queens College) και ο Caglar Keyder (Bogazizi University).

Μαρτυρίες από πρόσφυγες πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς:  Sano Halo (από τον Πόντο)

(Ηρωίδα του γνωστού βιβλίου της Thea Halo ΟΥΤΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ που διηγείται την πορεία θανάτου των Ποντίων), Ανθούλα Ρουμελιώτη από την Πέργαμο, Μένη Ατσικμπάση από το Αξάρι, Sureyya Aytas από την δυτική Μακεδονία, Καλλιόπη Γεωργιάδου από την Καππαδοκία, Husnu Karaman από το Ηράκλειο και Mufide Pekin από τα Χανιά.

Η σκηνοθέτις Μαρία Ηλιού και ο ιστορικός Αλέξανδρος Κιτροέφ, που μας παρουσίασαν το 2012 το ντοκιμαντέρ ΣΜΥΡΝΗ, Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΙΑΣ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ 1900-1922, παρουσιάζουν τώρα στους κινηματογράφους, το δεύτερο μέρος με τίτλο ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ που εξετάζει το Διωγμό και την Ανταλλαγή των πληθυσμών της Τουρκίας και της Ελλάδας το 1922-1924, φέρνοντας πίσω στο κοινό άγνωστες εικόνες ξεχασμένες σε «κλειστά» αρχεία από την Αμερική και την Ευρώπη αλλά και μια νέα οπτική.

Το ντοκιμαντέρ τεκμηριώνεται με σπάνιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό που σταχυολογήθηκε από αρχεία της Αμερικής και της Ευρώπης. Για πρώτη φορά δημοσιεύονται άγνωστες εικόνες του Διωγμού και της Ανταλλαγής από τα αρχεία της Library of Congress, του Πανεπιστημίου του Princeton, του Ερυθρού Σταυρού της Γενεύης αλλά και του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, του Save the Children Fund, του Albert Kahn Fondation, του πανεπιστημίου της Minnesota αλλά και άλλων ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Επίσης για πρώτη φορά θα δούμε μερικές από τις χαμένες φωτογραφίες του μεγάλου Αμερικανού φωτογράφου Lewis Hine, εικόνες από το κλειστό για χρόνια αρχείο του Near East Relief καθώς και φιλμικό υλικό από την χαμένη ταινία της YMCA στη Μικρά Ασία και την Ελλάδα από το αρχείο του Robert Davidian. Tο άγνωστο οπτικό αρχειακό υλικό διασώθηκε και συντηρήθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό ΠΡΩΤΕΑΣ & PROTEUS NY INC και τους χορηγούς του.

Το φιλμ βασίζεται στην ιδέα ότι έφτασε η στιγμή να αναγνωρίσουμε πως τα παιδιά και τα εγγόνια των ελληνορθόδοξων και μουσουλμάνων προσφύγων, μπορούν να διηγηθούν από κοινού τις ιστορίες τους. Πως έφτασε η στιγμή να διηγηθούμε ολόκληρη την ιστορία και από τις δυο πλευρές του Αιγαίου. Για την ηχητική επένδυση της ταινίας η μοντέρ εικόνας και ήχου Αλίκη Παναγή χρησιμοποίησε ήχους εποχής προκειμένου να ζωντανέψουν τα γεγονότα, ενώ ο μουσικός Νίκος Πλατύραχος, βασίστηκε σε τραγούδια από τη Σμύρνη και επιτυχίες της εποχής για να συνθέσει την πρωτότυπη μουσική του.

Διανομή: Ανεξάρτητη (με την χορηγία του ιδρύματος Μποδοσάκη, της Τηλεόρασης της Βουλής και του Bouras Foundation).

Στις αίθουσες από 12.09.13