Ascenseur pour l`Echafaud - Ασανσέρ για Δολοφόνους (Επανέκδοση)

Παραγωγή: Γαλλία –1958 (Ασπρόμαυρο)

Διάρκεια: 88 λεπτά

Είδος: Αστυνομικό Δράμα

Σκηνοθεσία: Louis Malle

Πρωταγωνιστούν: Jeanne Moreau, Maurice Ronet,Georges Poujouly, Yori Bertin, Charles Denner, Jean Claude Brialy, Lino Ventura, Felix Marten, Jean Wall.

Υπόθεση: Ο Ζουλιέν, ένας πρώην αλεξιπτωτιστής και τιμημένος με αρκετά μετάλλια κατά τη διάρκεια του πολέμου, δουλεύει για έναν έμπορο όπλων και έχει κρυφή ερωτική σχέση με τη γυναίκα του τελευταίου, τη Φλοράνς. Σε συνεννόηση μαζί της, θα προσπαθήσει να σκοτώσει το αφεντικό του, αλλά για κακή του τύχη θα κλειστεί στο ασανσέρ για ένα ολόκληρο σαββατοκύριακο. Ο Ζουλιέν κάνει τον φόνο, γυρνώντας όμως στο αυτοκίνητό του συνειδητοποιεί ότι έχει ξεχάσει ένα σημαντικό ενοχοποιητικό στοιχείο. Από εκεί και πέρα μία σειρά συγκυριών ανατρέπει τα πάντα. Ένα ζευγάρι νέων θα κλέψουν το αυτοκίνητο του και θα μπλέξουν σε μια ιστορία φόνου ενοχοποιώντας τον Ζουλιέν. Και η Φλοράνς τον αναζητά απεγνωσμένα στους νυχτερινούς δρόμους του Παρισιού...

Πρόκειται για ένα από τα πλέον κλασσικά φιλμ νουάρ, αριστοτεχνικά σκηνοθετημένο από τον Λουί Μαλ. Βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Νοέλ Καλέφ και θεωρείται προάγγελος της νουβέλ βαγκ και των γαλλικών αστυνομικών θρίλερ που σημάδεψαν τη δεκαετία του '60. Η ταινία καθιέρωσε τον Λουί Μαλ στον κινηματογράφο και η γοητευτική μουσική του Μάιλς Ντέιβις που την ντύνει άψογα έμεινε κλασσική ενώ η, νέα και γοητευτική, Ζαν Μορό καθηλώνει με την ερμηνεία της.

 

Διανομή: New Star

 

Στις αίθουσες από 01.08.13