On The Road – Στο Δρόμο

Παραγωγή: Γαλλία/ΗΠΑ/Βρετανία/Καναδάς/Βραζιλία –2012

Διάρκεια: 124 λεπτά

Είδος: Κοινωνικό

Σκηνοθεσία: Walter Salles

Πρωταγωνιστούν:, Sam Riley, Garrett Hedlund, Kristen Stewart, Kirsten Dunst, Amy Adams, Viggo Mortensen, Tom Sturridge, Alice Braga, Elisabeth Moss, Danny Morgan.

Υπόθεση: Η ταινία διαδραματίζεται στα τέλη της δεκαετίας του 40’ στην Αμερική, όπου ο Σαλ Πάρανταϊς, ένας 24χρονος συγγραφέας, γνωρίζει τον Νταν Μοριάρτι, έναν 20χρονο πρώην φυλακισμένο με ευέλικτη ηθική, και την όμορφη σύζυγό του, Μέριλου. Οι τρεις τους αδιαφορούν για τα στερεότυπα και τα ταμπού της εποχής,  περνώντας τις νύχτες τους γεμάτες αλκοόλ και κάνοντας όνειρα για έναν άλλο κόσμο, ενώ μπροστά τους ανοίγεται ένα συναρπαστικό ταξίδι στους ατέλειωτους αυτοκινητόδρομους των ΗΠΑ.  Ένα ταξίδι, στην εποχή της αθωότητας και των ιδανικών ξεκινάει.

Το μυθιστόρημα του Τζακ Κέρουακ στο οποίο βασίζεται η ταινία μπορεί να χαρακτηριστεί ως σταθμός της λεγόμενης Beat Generation που άφησε εποχή τόσο για το περιεχόμενο όσο και το στιλ γραφής, και επηρέασε βαθιά καλλιτέχνες όπως τους Μπομπ Ντίλαν, Τομ Γουέιτς,  Ρόμπερτ Φρανκ και Χάντερ Σ. Τόμπσον. Ο Κέρουακ ολοκλήρωσε το έργο σε τρεις μόλις εβδομάδες, γράφοντας ακατάπαυστα όχι σε φύλλα αλλά σε ένα και μοναδικό ρολό χαρτιού μήκους 37 σχεδόν μέτρων, σαν να έγραφε γράμμα σ’ ένα φίλο και με ένα ύφος που αντικατοπτρίζει το ρευστό αυτοσχεδιασμό της τζαζ.

Η γενιά “beat” αναφέρεται σε ένα περιθωριακο στην εποχή του λογοτεχνικό κίνημα της δεκαετίας του ’50 στην Αμερική που ωστόσο μακροπρόθεσμα επηρέασε σημαντικά την αμερικάνικη κουλτούρα. Τα κεντρικά πρόσωπα των λεγόμενων beatniks εκτός από τον συγγραφέα Τζακ Κέρουακ ήταν ο ποιητής Άλεν Γκίνσμπεργκ και ο Γουίλιαμ Μπάροουζ, οι οποίοι γνωρίστηκαν στο πανεπιστήμιο Columbia, τη δεκαετία του ’40. Το μυθιστόρημα του Κέρουα ήταν δύσκοο να μεταφερθεί στον κινηματογράφο και η προτετοιμασία του σεναρίου κράτησε πέντε ολόκληρα χρόνια. Η ταινία προβλήθηκε στο επίσημο τμήμα του φεστιβάλ Καννών με διάρκεια 137 λεπτά, ωστόσο ο δημιουργός προχώρησε σε νέο μοντάζ για την προβολή της ταινίας στη Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο με αποτέλεσμα την κόπια που προβάλλεται συντομευμένη κατά 13 λεπτά. 

Διανομή: Rosebud με τη συνεργασία της Odeon 

Στις αίθουσες από 25.07.13