Vivre Sa Vie - Ζούσε τη Ζωή της (Επανέκδοση)

Παραγωγή: Γαλλία – 1962 (Ασπρόμαυρο)

Διάρκεια:  80 λεπτά

Είδος: Κοινωνικό

Σκηνοθεσία: Jean Luc Goddard

Πρωταγωνιστούν: Anna Karina, Sady Rebbot, André S. Labarthe, Gérard Hoffman, Guylaine Schlumberger, Monique Messine, Paul Pavel, Dimitri Dineff, Peter Kassovitz.

Υπόθεση: Η Νανά (Άννα Καρίνα) είναι πωλήτρια σε κατάστημα δίσκων στο Παρίσι. Αντιμετωπίζοντας οικονομικά προβλήματα, εγκαταλείπει τόσο τον σύντροφό της όσο και τη δουλειά της και αρχίζει να εκπορνεύεται. Αναζητώντας την ευτυχία μακριά από το σύζυγο και το παιδί της, βρίσκει μια ψευδαίσθηση ελευθερίας στα πεζοδρόμια του Παρισιού. Η ταινία παρουσιάζει το πέρασμα της ηρωίδας από την ευκαιριακή, «ερασιτεχνική» εκπόρνευση, στην επαγγελματική πορνεία, καταγράφοντας μια σειρά από διαδοχικές στιγμές αυτής της πορείας. Έχοντας εκδιωχθεί από το διαμέρισμά της, η Νανά («γκόμενα» στη γαλλική αργκό, αλλά και αναφορά στον Εμίλ Ζολά) θέλει αρχικά να γίνει ηθοποιός. Πηγαίνει στον κινηματογράφο, βλέπει την κλασική βωβή ταινία «Τα πάθη της Ζαν Ντ' Αρκ» του Ντραγέρ, ωστόσο η αποτυχία της στο χώρο του σινεμά τη στρέφει στην «εύκολη λύση» της πορνείας. Πιστεύοντας ότι μπορεί να «δανείζει» το κορμί της στους άλλους χωρίς να χάσει την ψυχή της, η Νανά διεκδικεί την ελευθερία μέσα από την εκπόρνευση. Η σκληρή πραγματικότητα, όμως, θα τη διαψεύσει... Κι αυτό γιατί, όπως είναι αναπόφευκτο, πέφτει στα χέρια ενός προαγωγού, ενώ παράλληλα γνωρίζει και έναν άντρα που θα την ερωτευθεί…. Συνδυάζοντας μοναδικά τη μυθοπλασία με το ντοκιμαντέρ και εγγράφοντας το προσωπικό δράμα της ηρωίδας σε έναν ευρύτερο κοινωνικό και φιλοσοφικό προβληματισμό, ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ δημιούργησε το πρώτο του «καθαρό» αριστούργημα και μια από τις αντιπροσωπευτικότερες ταινίες του γαλλικού Νέου Κύματος, της περίφημης νουβέλ βαγκ.

Εκπληκτική ασπρόμαυρη φωτογραφία από τον μεγάλο Διευθυντή Φωτογραφίας Ραούλ Κουτάρ, αναφορές στον Ντράγερ, τη Λουίζ Μπρουκς και  τον ‘Εντγκαρ Άλαν Πόε, ειδικό βραβείο στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Διανομή: New Star

Στις αίθουσες από 04.07.13