Τζιχάν Τούρκογλου & Περικλής Παπαπετρόπουλος

Οι δύο δεξιοτέχνες μουσικοί, ο Τζιχάν Τούρκογλου από την Τουρκία και ο Περικλής Παπαπετρόπουλος από την Ελλάδα, συναντιούνται στην σκηνή του πολυχώρου διέλευσις την Παρασκευή 29 Μαρτίου και την Παρασκευή 26 Απριλίου.
Στις βραδιές αυτές θα παίξουν επιλεγμένα παραδοσιακά μουσικά κομμάτια και από τις δύο χώρες. Οι δύο μουσικοί πολιτισμοί θα συναντηθούν μέσα από την ιδιαίτερη ικανότητα των συντελεστών αυτών με μουσική με φυσικό ήχο, χωρίς μικρόφωνα και ενισχυτές.

Τζιχάν Τούρκογλου: σάζι, κοπούζ και φωνή
Περικλής Παπαπετρόπουλος: σάζι και 
λάφτα (πολίτικο λαούτο)

Ο Τζιχάν Τούρκογλου (Τσίκο)   
Γεννήθηκε στην Τουρκία και ξεκίνησε το μουσικό του ταξίδι σε ηλικία 14 χρονών παίζοντας σάζι (μπάγλαμα) και παραδοσιακή τούρκικη μουσική. Στα 17 του απέσπασε το Γ΄ βραβείο σε τοπικό διαγωνισμό παραδοσιακού τραγουδιού, και στα 18 του εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη για να σπουδάσει κλασικό τσέλο στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά. Κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών του σπουδών συνέθεσε πρωτότυπη μουσική για πολλές θεατρικές παραστάσεις και πραγματοποίησε διάφορες εμφανίσεις παρουσιάζοντας την τούρκικη παραδοσιακή μουσική, ενώ συμμετείχε και σε πολυάριθμα διεθνή πρότζεκτ ως μουσικός διευθυντής και ως συνθέτης. Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα περιλαμβάνει και συνεργασία με διαφορετικές μορφές τέχνης όπως το θέατρο, ο χορός, η ποίηση.
Το καλοκαίρι του 2005 συμμετείχε στο Μουσικό Εργαστήρι Σύνθεσης και Ερμηνείας στα Κύθηρα, μέσα στα πλαίσια του οποίου έκανε μια ειδική παρουσίαση-διάλεξη πάνω στο ζεϊμπέκικο (ιστορία, κοινωνία, ιεραρχία, ένδυση, μουσική και χορός). Επιπλέον, ως μουσικός διευθυντής, οργάνωσε και παρουσίασε στο Ιζμίτ (Τουρκία) το δικό του προσωπικό πρότζεκτ, στο οποίο συμμετείχαν καλλιτέχνες από Τουρκία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Γαλλία και το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Ως εκτελεστής στο σάζι (μπάγλαμα) έχει πραγματοποιήσει σόλο εμφανίσεις σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Λιθουανία και η Γαλλία. 
Σπούδασε σάζι (μπάγλαμα) για ένα χρόνο με τον Μεχμέτ Ερενλέρ, ενώ παράλληλα κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο ωδείο, εμφανίστηκε και ως τσελίστας σε πολλές συναυλίες. Το χρονικό διάστημα 2004-2007 με τη δική του τζαζ μπάντα, παρουσίασε επίσης πρωτότυπες συνθέσεις του σχήματος σε διάφορες συναυλίες (ετήσιο Φεστιβάλ Τζαζ της Κωνσταντινούπολης). Το 2007 συμμετείχε ως σύμβουλος και ξεναγός στην παραγωγή ενός ελληνικού ντοκυμαντέρ με θέμα το ζεϊμπέκικο.

Ο Περικλής Παπαπετρόπουλος
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική στα 16 του χρόνια με δάσκαλο το Ross Daly. Ένα χρόνο μετά άρχισε να συμμετέχει στο μουσικό σχήμα "Λαβύρινθος" παίζοντας σάζι και ταμπούρ σε συναυλίες και ηχογραφήσεις.
Διδάσκει από το 2004 στο Ωδείο Αθηνών. Εκτός από την καλλιτεχνική του δραστηριότητα στον "Λαβύρινθο" συμμετέχει επίσης στο μουσικό σχήμα Passed, Isolated (Eλεύθερο Απομονωμένο) με τους Χάρη Λαμπράκη, Κώστα Μερετάκη, Πάνο Δημητρακόπουλο και Σπυριδούλα Μπάκα παίζοντας πολίτικο λαούτο και συνθέτοντας.

Άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες: 
•  Ντουέτο πολίτικων λαούτων με τον Σωκράτη Σινόπουλο 
•  Συμμετοχή στο συγκρότημα "Γράμμα από την Πόλη " του Derya Turkan και Σωκράτη Σινόπουλο
•  Συμμετοχή στο συγκρότημα του Στέλιου Πετράκη 

Επίσης έχει συμμετάσχει σε συναυλίες με διακεκριμένους καλλιτέχνες διάφορων μουσικών παραδόσεων (Mehmet ErenlerTalip Ozkan, Paco Penia, Djamchid Chemirani, Kabul Ensemble, Huun-Huur-Tu, Naseer Shamma, Dariush Talai, Hamid Reza KhabbaziPedram Kahavar-Zamini, Dhruba Ghosh, Rufus Cappadocia, Βασίλη Σούκα, Κώστα ΜουντάκηΨαραντώνη, Νίκο ΣαραγούδαΧρόνη Αηδονίδη, Δόμνα Σαμίου, Γιώργο Κωτσίνη, Χρήστο Τσιαμούλη, Χρήστο Σίκκη, Πέτρο Ταμπούρη και πολλούς άλλους).

Είσοδος: 10€

Πολυχώρος Πολιτισμού “διέλευσις”

Λέσβου 15 & Πόρου, Κυψέλη, 112 56, ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210 86 13 739/[email protected] / www.dieleusis.gr

 

*Ο πολυχώρος πολιτισμού «διέλευσις» είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία με σκοπό την προώθηση των Τεχνών, του Ανθρωπισμού και του Εθελοντισμού.