V Tumane (In the Fog) –Το Πρόσωπο της Ομίχλης

Παραγωγή: Λευκορωσία/Ρωσία/Λετονία/Γερμανία/Ολλανδία - 2012

Διάρκεια:  127 λεπτά

Είδος: Δράμα     

Σκηνοθεσία: Sergei Loznitsa

Πρωταγωνιστούν: Vladimir Svirski, Vlad Abashin, Sergei Kolesov, Nikita Peremotovs, Julia Peresild, Kirill Petrov, Dmitrijs Kolosovs, Stepans Bogdanovs, Dmitry Bykovskiy, Vlad Ivanov, Igor Khripunov, Nadezhda Markina, Boris Kamorzin, Mikhail Evlanov, Sergei Russkin, Timofey Tribunts.

Υπόθεση: Δυτικά σύνορα της ΕΣΣΔ, 1942. Η περιοχή είναι υπό γερμανική κατοχή με τους ντόπιους αντιστασιακούς να μάχονται λυσσαλέα ενάντια στους κατακτητές.

Ένα τρένο εκτροχιάζεται κοντά στο χωριό, όπου κατοικεί η οικογένεια του Συσένια, ενός εργάτη στους σιδηρόδρομους. Ο Συσένια, αν και αθώος, συλλαμβάνεται μαζί με άλλους σαμποτέρ, αλλά την τελευταία στιγμή ένας γερμανός αξιωματικός αποφασίζει να τον αφήσει ελεύθερο.  Οι φήμες ότι ο Συσένια έγινε προδότης κυκλοφορούν γρήγορα, και οι αντάρτες Μπούροφ και Βόιτικ καταφθάνουν από το δάσος για να επιβάλλουν την τιμωρία… Καθώς οι αντάρτες οδηγούν το θύμα τους στο δάσος, δέχονται ενέδρα, και ο Συσένια μένει μόνος με τον ένα από αυτούς τραυματισμένο. Βαθιά στο δάσος, εκεί όπου δεν υπάρχουν φίλοι και εχθροί, εκεί που η γραμμή μεταξύ προδοσίας και ηρωισμού είναι πολύ λεπτή, ο Συσένια αναγκάζεται να πάρει μια ηθική απόφαση σε ανήθικες περιστάσεις…

Βία, προδοσία, ηθικά διλήμματα, η τραγωδία της ζωής εν καιρώ πολέμου όπως μόνο η ανταριασμένη σλάβικη ψυχή μπορεί να αναπαραστήσει. Από ένα διάσημο στις σλαβόφωνες χώρες μυθιστόρημα του Λευκορώσου συγγραφέα Βασίλι Μπικοφ που γράφτηκε το 1987. Πρόκειται για τη 2η ταινία με υπόθεση ενός αξιόλογου Λευκορώσου ντοκιμαντερίστα που τιμήθηκε με το βραβείο Κριτικών του Φεστιβάλ Κανών 2012. Εντυπωσιακή η κινηματογράφηση στα παγωμένα τοπία της Λετονίας όπου γυρίστηκε η ταινία.

Διανομή: Seven Films

Στις αίθουσες από 07.03.13