Exit Through the Gift Shop - Banksy.Η Τέχνη στο Δρόμο

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2010

Διάρκεια: 87 λεπτά.

Είδος: Ντοκιμαντέρ

Σκηνοθεσία: Banksy

Με τους: Banksy, Thierry Guetta aka Mr.Brainwash, Wendy Asher, Steve Lazarides και πολλούς σταρ της μουσικής και του θεάματος σε εμφανίσεις-έκπληξη (Brad Pitt, Jay Leno, Christina Aguilera κ.α).

Υπόθεση: Ο Τιερί, ένας εκκεντρικός Γάλλος ιδιοκτήτης ενός μικρού μαγαζιού, πείθει τους πιο διάσημους καλλιτέχνες του δρόμου να κινηματογραφηθούν στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ που υποτίθεται πως ετοιμάζει. Η αλήθεια όμως απέχει μίλια μακριά καθώς ο Τιερί στην πραγματικότητα δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να επεξεργαστεί το μαγνητοσκοπημένο υλικό και να του δώσει ενιαία μορφή.

Τότε αναλαμβάνει δράση ο σπουδαιότερος street art καλλιτέχνης του κόσμου, ο περίφημος κουκουλοφόρος Banksy, του οποίου τα έργα κοσμούν τοίχους σε κάθε μεριά του πλανήτη: απ' την Ορλεάνη της μετα-Κατρίνα εποχής μέχρι τους συνοριακούς φράχτες στη δυτική όχθη της Παλαιστίνης.

Ο γνωστός άγνωστος Banksy, αρπάζει την κάμερα απ' τον Τιερί και γυρίζει το κορυφαίο street art ντοκιμαντέρ όλων των εποχών. Η αφρόκρεμα των ζωγράφων του δρόμου επί το έργο, αποδομούν και καταστρέφουν την αστική μιζέρια σε ζωντανή σύνδεση με τη μεγάλη οθόνη.

Το «BANKSY Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ», υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ, κατάφερε να αποσπάσει βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στα Independent Spirit Awards αλλά και στα φεστιβάλ του Τορόντο, του Βανκούβερ, του Όστιν και του Σαν Ντιέγκο. Επίσης, το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε, με τεράστια επιτυχία, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, καταγράφοντας 3 ασφυκτικά sold out προβολές.

Ένας πραγματικός «αντάρτης της τέχνης», ο μυστηριώδης Βρετανός καλλιτέχνης ο οποίος έχει συνδέσει το ψευδώνυμό του με την τέχνη των γκραφίτι, αποφάσισε να «μεταφέρει» τον πολιτικό του ακτιβισμό στο σινεμά. Με το ντοκιμαντέρ του «Banksy: Η Τέχνη στο Δρόμο», αποτολμά μια ωμή και αποκαλυπτική εξιστόρηση του τι συμβαίνει γύρω μας, όταν συγκρούονται η φήμη, τα χρήματα και η φιλαυτία με τον βανδαλισμό και τη «δημιουργική αποδόμηση».

Διανομή: Videorama Films (με την υποστήριξη  της Audio Visual).

Η ταινία θα προβάλλεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από 01.11.12.

 
«Banksy: Η Τέχνη στο Δρόμο» - Official Trailer από thevideorama