Barbara

Παραγωγή: Γερμανία - 2012

Διάρκεια: 105 λεπτά.

Είδος: Κοινωνικό Δράμα

Σκηνοθεσία: Christian Petzold

Πρωταγωνιστούν: Nina Hoss, Ronald Zehrfeld, Rainer Bock, Jasna Fritzi Bauer, Mark Waschke, Christina Hecke.

Υπόθεση: Καλοκαίρι, 1980. Η Μπάρμπαρα είναι γιατρός κι έχει κάνει αίτηση για βίζα αναχώρησης  από την Ανατολική Γερμανία. Για τιμωρία, έχει μετατεθεί από το Βερολίνο, σε ένα πολύ μικρό νοσοκομείο στην εξοχή μακριά από όλους. Ο Γιοργκ, ο εραστής της από τη Δύση, σχεδιάζει ήδη την απόδραση της.

Η Μπάρμπαρα περιμένει υπομονετικά, κλεισμένη στον εαυτό της. Το νέο διαμέρισμα, οι γείτονες, το καλοκαίρι, η εξοχή δε σημαίνουν τίποτα για εκείνη. Στη δουλειά της, ως χειρούργος παιδίατρος, υπό την επίβλεψη του Αντρέ, είναι πολύ τρυφερή απέναντι στους ασθενείς της, αλλά ψυχρή προς τους συναδέλφους της. Το μέλλον της, σκέφτεται θα ξεκινήσει σύντομα.

Αλλά ο Αντρέ την μπερδεύει. Η πίστη του στις ικανότητες της, η συμπεριφορά του, το χαμόγελο του. Γιατί την καλύπτει όταν θα βοηθήσει τη μικρή φυγά Σάρα; Μήπως έχει αναλάβει να την παρακολουθεί; Μήπως είναι ερωτευμένος; Όσο πλησιάζει η μέρα για να φύγει, αρχίζει και χάνει τον έλεγχο. Για τον εαυτό της, τα σχέδια της, την αγάπη.

Αργυρή άρκτος σκηνοθεσίας στο πρόσφατο φεστιβάλ Βερολίνου και επίσημη υποψηφιότητα της Γερμανίας στα ξενόγλωσσα Όσκαρ 2012. Μετά τη δυνατή συνεργασία του Πέτζολντ με τη σπουδαία Νίνα Χος στη Yella (2007) ακόμη μια ταινία με δυνατά συναισθήματα, εσωτερικές συγκρούσεις και αποτύπωση του κλίματος μιας ολόκληρης εποχής που άφησε βαθιά τα σημάδια της στην ψυχή των ανθρώπων.

Διανομή: Seven Films.

Στις αίθουσες από 18.10.12