Shadow of a Doubt – Στη Σκιά της Αμφιβολίας (Επανέκδοση)

Παραγωγή: ΗΠΑ- 1943 (Ασπρόμαυρο)

Διάρκεια:  108 λεπτά

Είδος: Θρίλερ

Σκηνοθεσία: Alfred Hitchcock

Πρωταγωνιστούν:Teresa Wright, Joseph Cotten, Macdonald Carey, Henry Travers, Patricia Collinge, Hume Cronyn, Wallace Ford, Edna May Wonacott, Charles Bates.

Υπόθεση: Όταν η οικογένεια Νιούτον που κατοικεί στην Σάντα Ρόζα μαθαίνει ότι ο θείος Τσάρλι, αδελφός της κυρίας Νιούτον,  θα έρθει να μείνει για λίγο καιρό μαζί τους, επικρατεί μεγάλη χαρά, ιδιαίτερα στη συνονόματη ανηψιά του Τσάρλι που του έχει ιδιαίτερη αδυναμία. Πράγματι, ο θείος Τσάρλι είναι ένας γλυκός άνθρωπος με ωραία χαρακτηριστικά, που εύκολα αποσπά συμπάθειες. Όμως πίσω από την χαρούμενη  φιγούρα του κρύβεται ένας καθ’ έξιν δολοφόνος που καταζητείται από την αστυνομία για φόνους ώριμων και πλούσιων γυναικών. Η ανηψιά του (που προσπαθεί να βρίσκεται συνεχώς μαζί του) αρχίζει να προβληματίζεται από κάποια αλλόκοτα στοιχεία της συμπεριφοράς του θείου της, ενώ αργότερα – εξ αιτίας της παρουσίας κάποιων αστυνομικών στη Σάντα Ρόζα – θα αρχίσει να έχει σοβαρές υποψίες ότι ο δολοφόνος γυναικών που διάβαζε στις εφημερίδες μπορεί να έχει σχέση με τον θείο Τσάρλι. Φυσικά ο τελευταίος αρνείται τα πάντα…

Η ταινία που ο Χίτσκοκ ανέφερε ως την αγαπημένη του, αφηγείται με απαράμιλλο σασπένς την ιστορία ενός δολοφόνου πλούσιων γυναικών, που έρχεται να μείνει στο σπίτι της αδελφής του σε μια επαρχιακή πόλη και ασκεί μια περίεργη έλξη στην ανιψιά του σε βαθμό οιδιπόδειου συμπλέγματος.

Η ταινία εντυπωσιάζει για την παραστατικότητα με την οποία καταγράφει την ατμόσφαιρα και το μικρόκοσμο μιας αμερικάνικης επαρχιακής κωμόπολης αλλά κυρίως για το σπάσιμο του στερεότυπου ότι οι κακοί (φονιάδες, ληστές, κ.τ.λ.) έχουν άγρια χαρακτηριστικά. Αγέραστη, όπως όλες σχεδόν οι ταινίες του μετρ του σασπένς. Είχε προβληθεί παλαιότερα με τον ανατριχιαστικό τίτλο «Το χέρι που σκοτώνει».

Διανομή: New Star

Στις αίθουσες από 20.09.12