31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: 18-27 Ιουλίου 2025

Με μεγάλους πρωταγωνιστές τους Maguy Marin, Χρήστο Παπαδόπουλο, Damien Jalet, Omar Rajeh και Kat Válastur, σημαντικές νέες συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή, ενεργοποίηση νέων σημείων στην πόλη και αναθέσεις νέων έργων, το 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 18 έως τις 27 Ιουλίου, υπό τη νέα καλλιτεχνική διεύθυνση της Τζένης Αργυρίου. 

Στην κορύφωση της επετειακής χρονιάς των 30 χρόνων της ιστορικής διαδρομής του (1995-2025), το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας περιλαμβάνει 20 συνολικά έργα μεγάλων Ελλήνων και ξένων χορογράφων από την Ελλάδα και το εξωτερικό: Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Νορβηγία, Πορτογαλία, Μ. Βρετανία, Λίβανος, Ελβετία. Μεταξύ αυτών, η Maguy Marin, μία από τις σημαντικότερες χορογράφους της εποχής μας, που, δέκα χρόνια μετά από την τελευταία παρουσίασή της στην Ελλάδα, έρχεται για πρώτη φορά στην Καλαμάτα με το Μay Β, ένα από τα κλασικά αριστουργήματα του σύγχρονου χορού του 20ου αιώνα, o Χρήστος Παπαδόπουλος, που παρουσιάζει στην Καλαμάτα για πρώτη φορά το έργο Mellowing με την ομάδα Dance On Ensemble και ο Damien Jalet, ένας από τους πιο περιζήτητους χορογράφους στον κόσμο με το ολοκαίνουργιο έργο του Thrice με την ομάδα Nagelhus Schia Productions που θα παρουσιαστεί στην Καλαμάτα αμέσως μετά την πρεμιέρα του στη Νορβηγία τον Ιούνιο του 2025. 

Photo. @Παναγιώτης Μαΐδης Από αριστερά: Πρόεδρος ΦΑΡΙΣ Σωτήρης Κριτσωτάκης, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Tζένη Αργυρίου,Yφυπουργός  Πολιτισμού Ιάσων Φωτήλας,  Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Πελοποννήσου Αθηνά Κόρκα-Κώνστα

Όπως ανέφερε, ανοίγοντας τη Συνέντευξη Τύπου, ο Υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσων Φωτήλας: «Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας που φέτος εκκινεί την τέταρτη δεκαετία της ζωής του, αποτελεί έναν θεσμό με σταθερή παρουσία και προσφορά στον πολιτισμό της χώρας μας. Ένας θεσμός που ξεκίνησε το 1995 ως μια τολμηρή πρωτοβουλία και σήμερα έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη χορογραφική δημιουργία, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Η φετινή διοργάνωση είναι ιδιαίτερη και για έναν ακόμα λόγο: Είναι η πρώτη χρονιά υπό τη νέα καλλιτεχνική διεύθυνση της Τζένης Αργυρίου, η οποία, με βαθύ σεβασμό στην ιστορία του θεσμού και με φρέσκια ματιά, αναλαμβάνει να συνεχίσει το σημαντικό έργο των προκατόχων της. Με όραμα, τόλμη και αίσθημα ευθύνης, η νέα καλλιτεχνική διεύθυνση προτείνει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που τιμά τον χορό, ενώ ταυτόχρονα τον επανατοποθετεί μέσα σε ένα διευρυμένο πολιτιστικό πλαίσιο. Το Υπουργείο Πολιτισμού στηρίζει σταθερά τον θεσμό του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Όχι μόνο επειδή αποτελεί έναν χώρο προβολής καλλιτεχνικής διάκρισης, αλλά –κυρίως– επειδή αντιλαμβανόμαστε τον χορό ως μια ενεργή μορφή έκφρασης και επανασύνδεσης. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και καλούμε όλους να συμμετέχουν ενεργά σε αυτή τη γιορτή του σώματος, της σκέψης και της συνάντησης.» 

Κατόπιν το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος: «Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας εδώ και τρεις δεκαετίες έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την τέχνη του χορού. Καθοριστικής σημασίας σε αυτό υπήρξε η σταθερή στήριξη και συμβολή της Πολιτείας και του Υπουργείου Πολιτισμού και οφείλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, μία πραγματική φίλη της Καλαμάτας, η οποία στέκεται διαχρονικά αρωγός στην πόλη μας με έμπρακτο τρόπο. Το Φεστιβάλ διατηρεί τη δυναμική του, σεβόμενο την ιστορία του, αλλά και τολμώντας τις απαραίτητες αλλαγές που απαιτεί η εξέλιξη κάθε ζωντανού πολιτιστικού θεσμού. Η παρουσία δε στο τιμόνι του Φεστιβάλ της Τζένης Αργυρίου είμαι βέβαιος ότι θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή δημιουργικής εξωστρέφειας και ανανέωσης για το θεσμό, συνεχίζοντας την παράδοση που άφησαν οι σπουδαίες προκάτοχοί της, όπως η κυρία Βίκυ Μαραγκοπούλου, η Κατερίνα Κασιούμη και η Λίντα Καπετανέα. Το φετινό πρόγραμμα αποτυπώνει τον πολυσχιδή χαρακτήρα και τη διαρκή ανανέωση του Φεστιβάλ. Ως Δήμος Καλαμάτας οραματιζόμαστε το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού περισσότερο ενεργό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ένα Φεστιβάλ που δεν θα περιορίζεται στις δέκα ημέρες του Ιουλίου, αλλά θα εμπνέει, θα εμπλέκει και θα ενεργοποιεί την τοπική κοινωνία διαρκώς. Μαζί με την Καλλιτεχνική Διευθύντρια εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε η φετινή χρονιά να θέσει τα θεμέλια για μία νέα, περισσότερο δημιουργική εποχή.» 

Τέλος, όπως ανέφερε σε μήνυμά του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός: «Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι από εκείνα τα παραδείγματα όπου ο πολιτισμός «περπατά» ανάμεσά μας. Δίνει φωνή στους πολίτες, τόπο στους καλλιτέχνες, βάθος στις ιδέες. Και φέτος, με το επετειακό του πρόγραμμα, μάς καλεί σε ένα ταξίδι μνήμης και μέλλοντος. Ένα πρόγραμμα που δεν περιορίζεται σε ημερομηνίες – αλλά απλώνεται στον χρόνο, ριζώνει στην πόλη και ανθίζει σε νέες δημιουργίες. Ως Περιφέρεια Πελοποννήσου, στηρίζουμε με σεβασμό και πεποίθηση αυτήν την πορεία. Γιατί πιστεύουμε στον πολιτισμό που δεν είναι πολυτέλεια, αλλά θεμέλιο της κοινωνίας. Καλή επιτυχία σε ένα θεσμό που ξεπέρασε τα όρια της τέχνης και για τρεις δεκαετίες έγινε πεδίο παιδείας, συμμετοχής και πολιτισμικής αναγέννησης για την πόλη και τους ανθρώπους της». 

Τελευταία ανέβηκε στο βήμα η νέα Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Τζένη Αργυρίου: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, τον Υφυπουργό Πολιτισμού κύριο Ιάσονα Φωτήλα, τον Δήμαρχο Καλαμάτας κύριο Θανάση Βασιλόπουλο, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κύριο Δημήτρη Πτωχό, τον Πρόεδρο της ΦΑΡΙΣ κύριο Σωτήρη Κριτσωτάκη και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΦΑΡΙΣ για την εμπιστοσύνη, τη στήριξη και τη συνεργασία τους στην υλοποίηση του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Το 1995 η Καλαμάτα έγινε η πόλη του χορού και ένα απτό παράδειγμα του αντίκτυπου που μπορεί να έχει η περιφερειακή πολιτιστική πολιτική όταν εκτείνεται σε βάθος χρόνου, αποδεικνύοντας πως ο πολιτισμός είναι κρίσιμος για τη συνοχή, τη δημιουργία και τη φαντασία μιας κοινωνίας. Πολύ σύντομα το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έγινε σημείο αναφοράς τόσο στον ελληνικό όσο και στο διεθνή χάρτη του σύγχρονου χορού. Μέχρι σήμερα έχουν παρουσιαστεί 322 παραστάσεις ξένων ομάδων και 136 ελληνικών, με χορογράφους που έχουν γράψει ιστορία στο παγκόσμιο στερέωμα του σύγχρονου χορού. Το Φεστιβάλ έχει φιλοξενήσει τις πρώτες εμφανίσεις 108 διεθνών ομάδων στην Ελλάδα και έχει πραγματοποιήσει ένα πλούσιο πρόγραμμα από παράλληλες εκδηλώσεις, σεμινάρια σύγχρ

ονου χορού και διαλέξεις, με διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες και με χιλιάδες συμμετοχές. Όλη αυτή η πορεία οφείλει τη διάρκεια και τη δυναμική της στα θεμέλια πάνω στα οποία χτίστηκε: στη συνεχή υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Καλαμάτας, και στη συνέχεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς και στο εμπνευσμένο έργο των τριών γυναικών που το οδήγησαν στα 30 αυτά χρόνια, ξεκινώντας από τη Βίκυ Μαραγκοπούλου, τη γυναίκα που οραματίστηκε και καθόρισε επί 21 χρόνια το καλλιτεχνικό και διεθνές στίγμα του Φεστιβάλ, την Κατερίνα Κασιούμη που τη διαδέχτηκε επάξια για δυο χρόνια και τη Λίντα Καπετανέα που συνέχισε δυναμικά μέχρι και το 2024. Πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η υποστήριξη των χορηγών που πίστεψαν σε αυτό, αλλά και η ομάδα του Φεστιβάλ, τα στελέχη της ΔΕΠΑΚ και μετέπειτα της ΦΑΡΙΣ και του Δήμου Καλαμάτας, αιρετοί, διοικητικοί υπάλληλοι, καλλιτέχνες, τεχνικοί, εξωτερικοί συνεργάτες και εθελοντές που του αφιέρωσαν χρόνο και μεράκι, και φυσικά το κοινό που το αγάπησε και επιστρέφει κάθε χρόνο σε αυτό.»

DANCE ON ENSEMBLE_CHRISTOS PAPADOPOULOS_MELLOWING_by_Jubal_Battisti_2

Οι βασικές προτεραιότητες της νέας Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, όπως τις παρουσίασε στη Συνέντευξη Τύπου, είναι: 

-Ενεργοποίηση του Κέντρου Χορού Καλαμάτας και του Μεγάρου Χορού όλο τον χρόνο

Η ενεργοποίηση του Διεθνούς Κέντρου Χορού Καλαμάτας κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς και έξω από τα πλαίσια του Φεστιβάλ και η μετατροπή του μοναδικού στην Ελλάδα Μεγάρου Χορού σε έναν ζωντανό και ενεργό πυρήνα καλλιτεχνικής δημιουργίας 12 μήνες τον χρόνο, αποτελούν θεμέλιο λίθο του οράματός της Τζένης Αργυρίου. Στόχος της είναι ένα Διεθνές Κέντρο Χορού που θα κινείται ταυτόχρονα σε τοπική, εθνική και διεθνή κλίμακα και θα λειτουργεί ως χώρος φιλοξενίας καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, με ιδιαίτερο προσανατολισμό στους Έλληνες δημιουργούς. Ένα κέντρο που θα αγκαλιάζει όλα τα διαφορετικά στάδια που εμπλέκονται στη δημιουργία ενός καλλιτεχνικού έργου, την έρευνα, την παραγωγή, την παρουσίαση και την προώθηση, που θα τροφοδοτεί τον διάλογο των τεχνών με τις επιστήμες, τις παραδόσεις και τις τεχνολογίες, και θα αναδεικνύει τη σύνδεση της τέχνης με την κοινωνία μέσα από την ανάπτυξη δημιουργικών σχέσεων του θεσμού με την πόλη και τις κοινότητες. Με αυτό τον γνώμονα έγινε ο σχεδιασμός των επετειακών δράσεων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, αξιοποιώντας την επιπλέον επιχορήγηση των 70.000 ευρώ που παρείχε πέρσι το καλοκαίρι το ΥΠΠΟ στο Φεστιβάλ. Οι επετειακές αυτές δράσεις θα λειτουργήσουν ως πρότυπο για την ενεργοποίηση του Μεγάρου Χορού και του Διεθνούς Κέντρου Χορού όλο τον χρόνο. 

-Συνεργασίες με Φορείς

Δεύτερη προτεραιότητα της Τζένης Αργυρίου είναι η ανάπτυξη συνεργασιών. Το φετινό Φεστιβάλ διαμορφώνεται μέσα από συνέργειες με άλλους πολιτιστικούς φορείς, μορφωτικά ιδρύματα, δήμους, συλλόγους και οργανισμούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Ανώτερη Επαγγελματική της Σχολή, η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Ινστιτούτο Goethe, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, το Qualco Foundation, το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, οι Λέσχες Φιλίας του Δήμου Καλαμάτας, ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας, το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Καλαμάτας. 

Αξίζει ειδικά να αναφερθεί η συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, η οποία ξεκινά στο πλαίσιο του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με την παρουσίαση δύο παραγωγών του Μπαλέτου και της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού. Εντός των επόμενων δύο ετών, θα υλοποιηθεί μια ευρύτερη στρατηγική συνεργασία του Δήμου Καλαμάτας με την Εθνική Λυρική Σκηνή, με ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα παραστατικών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής της εξωστρέφειας, η οποία υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Η σημαντική αυτή συνεργασία θα κατοχυρωθεί επίσημα με ένα μνημόνιο συνεργασίας που θα υπογραφεί φέτος από την Εθνική Λυρική Σκηνή και τον Δήμο Καλαμάτας την ημέρα της έναρξης του Φεστιβάλ, δηλαδή στις 18.07.2025. 

-Διάλογος του χορού με τις άλλες τέχνες

 Ένας ακόμη στόχος της Τζένης Αργυρίου είναι να αναδείξει την ποικιλομορφία που χαρακτηρίζει σήμερα τη σύγχρονη τέχνη. Έτσι, εκτός από τα καλλιτεχνικά έργα που μιλούν αποκλειστικά μέσα από τον χορό, στο φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνονται έργα που διευρύνουν την τέχνη της χορογραφίας, ανοίγοντας τον διάλογο με άλλες τέχνες όπως η μουσική, το θέατρο, τα εικαστικά, ο κινηματογράφος και η περφόρμανς. 

-Αναθέσεις για τη δημιουργία νέων έργων που συμπεριλαμβάνουν την πόλη και τους κατοίκους της, αναδεικνύουν το αστικό και φυσικό τοπίο της πόλης και εμπλέκουν τις κοινότητές της, όπως οι Λέσχες Φιλίας, οι ομάδες εκπαιδευτικών και οι σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στην Καλαμάτα. Ταυτόχρονα με τη διεθνή του εμβέλεια το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας χτίζει γέφυρες και αναδεικνύει την σύνδεση της τέχνης με την τοπική κοινωνία. 

-Δημιουργία έργων που ενεργοποιούν το πλούσιο ιστορικό αρχείο του Φεστιβάλ.

Μια ακόμη προτεραιότητα της Τζένης Αργυρίου είναι η ενεργοποίηση του πλούσιου ιστορικού αρχείου του Φεστιβάλ (αφίσες, φωτογραφίες, βίντεο, κείμενα, προγράμματα, κ.ά), που έχει δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια των 30 χρόνων αδιάλειπτης λειτουργίας του, και η εκ νέου αξιοποίησή του, αποτελώντας πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία νέων έργων, εικαστικών εκθέσεων, οπτικοακουστικών εγκαταστάσεων, video art, κ.ά. 

MAGUY MARIN_May B_Credit HerveDeroo_1

Το concept του προγράμματος του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 

Το 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 18 έως τις 27 Ιουλίου 2025 και θα περιλαμβάνει συνολικά 20 χορογραφικά έργα.

Στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας θα παρουσιαστούν συνολικά 12 έργα, εκ των οποίων 5 στην Κεντρική Σκηνή, 6 στην Εναλλακτική Σκηνή και 1 παράσταση στο φουαγιέ, ενώ στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται 6 παραστάσεις χορού στην πόλη, 8 βραδιές χορού σε πόλεις της Περιφέρειας, μία περιοδική επετειακή έκθεση και δύο νέες ενότητες: το Dancing on Screen, μια ενότητα αφιερωμένη στη σχέση του χορού με την κινούμενη εικόνα και τον κινηματογράφο και η ενότητα Συναντήσεις εκτός Σκηνής που περιλαμβάνει μια συζήτηση μεταξύ της ευρύτερης κοινότητας του χορού και του κοινού πάνω στο θέμα της ηλικίας στην τέχνη αλλά και στην κοινωνία.

Μέσα από τα έργα που επιλέχθηκαν φέτος, μπορεί κάποιος να δει διαφορετικές γενιές καλλιτεχνών, διαφορετικές γεωγραφικές προελεύσεις, ποικίλες χορογραφικές γλώσσες και πυρήνες έρευνας, διαφορετικά στάδια εμπειρίας και καλλιτεχνικής σταδιοδρομίας. Έργα που παρουσιάζονται στις θεατρικές σκηνές και άλλα που ενεργοποιούν διαφορετικά σημεία στον δημόσιο χώρο της πόλης, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και μεταφέροντας τον σφυγμό του Φεστιβάλ εκεί όπου η τέχνη συναντά απροειδοποίητα την καθημερινότητα.

Οι χώροι που ενεργοποιούνται για τις φετινές παραστάσεις είναι: η Κεντρική Σκηνή, η Εναλλακτική Σκηνή και το φουαγιέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, το Αμφιθέατρο του Κάστρου, η Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας, το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, το Λιμάνι της Καλαμάτας, ενώ για τις υπόλοιπες καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δράσεις: το Εργατικό Κέντρο, το Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας, το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο, η Navarino Agora της Costa Navarino, αλλά και διαφορετικοί δημόσιοι χώροι πολλών άλλων πόλεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο πλαίσιο του προγράμματος εξωστρέφειας του Φεστιβάλ Χορός σε πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου που υλοποιείται φέτος για πέμπτη χρονιά σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και με τους Δήμους των πόλεων όπου θα ταξιδέψει φέτος το Φεστιβάλ καθόλη τη διάρκειά του. Όλα αυτά τα σημεία μαζί δημιουργούν ένα χάρτη διαδρομών και ζωντανών σημείων που θα πάλλονται σε φεστιβαλικούς ρυθμούς.

 Η Τζένη Αργυρίου Photo. @Παναγιώτης Μαΐδης

 

Όπως αναφέρει η Τζένη Αργυρίου: «Ο σχεδιασμός του προγράμματος του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, αυτή την κομβική χρονιά που ο θεσμός κλείνει τα 30 του χρόνια και ξεκινά την επόμενη δεκαετία ζωής του, μας παρακινεί να αναλογιστούμε τι έχει γίνει μέχρι τώρα για να επαναπροσδιορίσουμε τη θέση μας, να οραματιστούμε το μέλλον και να αναρωτηθούμε ποιος είναι ο ρόλος που πρέπει να έχει ένα φεστιβάλ χορού σήμερα, εν μέσω ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, κοινωνικών κραδασμών, πολέμων, ατομικής και συλλογικής απομόνωσης και αποξένωσης από τη φύση.

Πώς συνδέεται η τέχνη του χορού με τις ανησυχίες και τις συνθήκες της εποχής; Τι απασχολεί τις διάφορες γενιές καλλιτεχνών και πώς αυτό μετασχηματίζεται μέσα από τη χορογραφική τους πράξη;

Στον πυρήνα του Φεστιβάλ είναι ο χορός που μιλάει για την ανθρώπινη κατάσταση, που μας συνδέει με τα βαθιά κομμάτια του εαυτού μας και που μας βοηθάει να χτίσουμε γέφυρες κατανόησης και αλληλεγγύης. Ο παλμός του Φεστιβάλ χτίζεται μέσα από τη διαδοχή των έργων, αναπτύσσοντας σταδιακά ένα συλλογικό σώμα, που μας τροφοδοτεί την περιέργεια για ανακάλυψη, την επιθυμία για παρατήρηση, που διαστέλλει το χρόνο και μας καλεί να ταξιδέψουμε από τον κόσμο του ενός καλλιτέχνη στον άλλον, για να ξαναβρούμε τον εαυτό μας και να ξαναβρεθούμε με τους άλλους.

 

Έτσι το φετινό Φεστιβάλ μας καλεί να γιορτάσουμε μαζί τη χαρά της δημιουργίας και την ελευθερία της έκφρασης. Ο χορός είναι ένα μέσο που ξεπερνά τα πολιτισμικά σύνορα, που μας επιτρέπει να συνομιλούμε μεταξύ μας και να εφευρίσκουμε νέους κώδικες, ίσως και νέους κόσμους.»

 

Η Εικαστική Ταυτότητα του 31ου Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 

Η νέα οπτική ταυτότητα του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, σχεδιασμένη από τον Κώστα Ολύμπιο και την Octopus Events, προτείνει ένα νέο λογότυπο, τονίζοντας τη διεθνή παρουσία και φυσιογνωμία του Φεστιβάλ. Παράλληλα, για τις αφίσες, δημιουργήσαμε μια σειρά εικόνων από φωτογραφίες των παραστάσεων του Φεστιβάλ και τις επεξεργαστήκαμε με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτυπώνουν τα ίχνη του σώματος σε μια στιγμή κίνησης και εσωτερικής έντασης. Σώματα που διαρκώς αλλάζουν στον χρόνο και στον χώρο και εκπέμπουν ζωή. Όλα σε πορτοκαλί μονοχρωμία. Το πορτοκαλί χρώμα της φετινής εικαστικής ταυτότητας αποπνέει χαρά καθώς εμπνέεται από το φως του ήλιου, τη δυναμική του σύγχρονου χορού και την καλοκαιρινή διάθεση του Φεστιβάλ. 

 

Δείτε παρακάτω το πολλά υποσχόμενο Trailer της 31ης διοργάνωσης 

 

Θα επανέλθουμε σύντομα με αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις δράσεις του Φεστιβάλ! 

 

 

31ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 

www.kalamatadancefestival.gr 

 

OFFICIAL HASHTAGS:

#KIDF

#KIDF31

#KalamataInternationalDanceFestival

#Kalamata

#KDF

#KalamataDanceFestival

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Η ημερομηνία έναρξης προπώλησης εισιτηρίων θα ανακοινωθεί σύντομα