Μέσα Μάνη

Ξεφυλλίζοντας το άλμπουμ των αναμνήσεων από το οδοιπορικό μας στην Μέσα Μάνη, ξαναζήσαμε όλες αυτές τις συναρπαστικές στιγμές, ενός τόπου άγριας ομορφιάς, με διάσπαρτους μεσαιωνικούς  οικισμούς, πέτρινους πύργους και γραφικά ψαροχώρια, που μας ταξίδεψαν σε μία άλλη εποχή, γεμάτη από θρύλους, έντονες ιστορικές στιγμές και παραδόσεις. Οι παραλίες είναι όλες μικρές ,με αρκετές από αυτές να τις συναντάμε μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Το Ελληνικό καλοκαίρι είναι γενναιόδωρο στην Νότια Πελοπόννησο, έτσι ακόμα και τώρα στην καρδιά του φθινοπώρου, η περιοχή θεωρείται ιδανικός προορισμός. Το μεγάλο προσόν της Μάνης είναι ότι όποιον οικισμό και να επισκεφθείτε, είναι μικρός και παραδοσιακός. Η ρομαντική ατμόσφαιρα εποχής είναι διάχυτη παντού. Προσθέστε  την φιλοξενία και το πολύ καλό φαγητό, όλα μαζί αθροίζουν ένα καλειδοσκόπιο θετικών αναμνήσεων, που θα αργήσει να ξεθωριάσει  από την μνήμη σας.

Η Μέσα Μάνη αποτελείται από την Μεσσηνιακή Μάνη και την Λακωνική που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της χερσονήσου.

 

Άγιος Νικόλαος - Τραχήλα και τα ορεινά διαμάντια

Οι δύο παραθαλάσσιοι οικισμοί, είναι ιδανικά αραξοβόλια για ένα ουζάκι και νόστιμους μεζέδες. Στα ορεινά της περιοχής προς τα δυτικά θα συναντήσουμε μερικά υπέροχα παραδοσιακά χωριά που αξίζει να τα επισκεφθούμε. Πάνω από τον Άγιο Νικόλαο θα βρούμε τον Πύργο, όπου από το προαύλιο του Ναού του Αγίου Γεωργίου, θα απολαύσουμε μία μοναδική θέα ολόκληρης της περιοχής και του απέραντου γαλάζιου. Το Καρυοβούνι ξεχωρίζει για την γραφική του πλατεία κάτω από τα πλατάνια. Η Καστανιά μας έκλεψε την καρδιά με την δενδροσκέπαστη πλατεία της, τα λουλούδια, τους πύργους της και τις μαρμάρινες κρήνες της. Λίγα χιλιόμετρα δυτικότερα, μας περίμενε άλλο ένα  παραδοσιακό χωριό η Μηλιά.

Κατεβαίνοντας το βουνό με κατεύθυνση προς το Οίτιλο, συναντάμε δύο ακόμα όμορφα χωριά, την Πλατσά με την άνετη παραδοσιακή της πλατεία και την Λαγκάδα. Το Οίτιλο είναι μία πραγματική αετοφωλιά, με πέτρινα  πυργόσπιτα. Απέναντι, η πανοραμική θέα μας αποκαλύπτει το εντυπωσιακό κάστρο της Κελέφας. Έχουμε φθάσει ήδη στην θάλασσα και μας περιμένει το παραθαλάσσιο Νέο Οίτιλο με τα ταβερνάκια  και την μικροσκοπική του παραλία.


Λιμένι

Αμέσως μετά το Νέο Οίτιλο συναντάμε το Λιμένι. Ανήκει στα πλέον ρομαντικά μέρη της Μέσα Μάνης, χάρη στα παραδοσιακά πυργόσπιτα του, όπου αρκετά από αυτά λειτουργούν σαν μικρά μπουτίκ ξενοδοχεία. Τα ταβερνάκια  και τα μπαράκια είναι κυριολεκτικά πάνω από το κύμα, προσφέροντας  υπέροχα ηλιοβασιλέματα.

Αρεόπολη

Θεωρείται η κοσμοπολίτισσα όλης της περιοχής και ένας από τους ωραιότερους ατμοσφαιρικούς οικισμούς όλης της Πελοποννήσου. Πολλοί την προτιμούν σαν βάση για τις γύρω εξορμήσεις τους. Η βόλτα ανάμεσα στα λιθόστρωτα με τα πετρόχτιστα σπίτια εποχής, τις εκκλησίες και τις στολισμένες με πολύχρωμα λουλούδια προσόψεις, είναι μία αναζωογονητική εμπειρία, ένα ανόθευτο ταξίδι πίσω στον χρόνο και το πνεύμα εκείνης της εποχής.

Η νυχτερινή ζωή γνωρίζει διθυραμβικά σχόλια από τους επισκέπτες, αφού η Αρεόπολη είναι πλήρης από ταβερνάκια και μπαράκια με ευφάνταστες διακοσμήσεις και δυνατά vibes.

Μία ιδανική ημερήσια εκδρομή από την Αερόπολη είναι προς τα Ν.Δ. στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Κότρωνα, στον Λακωνικό κόλπο. Διαθέτει ίσως την μοναδική αμμώδη παραλία με λεπτή άμμο σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Στα 1000 μέτρα περίπου προς τα δυτικά θα συναντήσετε άλλη μία υπέροχη  μικρή διπλή παραλία με καταγάλανα νερά, την Σκοπά. Συνεχίζοντας νοτιότερα, μετά από 10 χιλιόμετρα, θα σας μαγέψει μία ζωγραφιά της φύσης, ένα ινσταγκραμικό τοπίο, το μικροσκοπικό ψαροχώρι της Αλύπας σε σχήμα πετάλου. Η μικρή της ακτή είναι με βότσαλο. Σας περιμένουν λίγα σπίτια και ένα ταβερνάκι που προσφέρεται για απομόνωση και ρομάντζο.

Αν επιθυμείτε να συνεχίσετε το ταξίδι σας ακόμα πιο κάτω, σας περιμένουν δύο πολύ όμορφοι οικισμοί πάνω στο κύμα, η Κοκκάλα και ο Άγιος Κυπριανός.

 

Σπήλαια Διρού   www.diros-caves.gr

Δίπλα από την μεγαλύτερη  βοτσαλωτή παραλία της δυτικής πλευράς της Μέσα Μάνης, της παραλίας Διρού, συναντάμε το συγκλονιστικότερο

θαλάσσιο σπήλαιο της Ελλάδας και ένα από τα ομορφότερα παγκοσμίως στο είδος του. Το μήκος του φθάνει τα 15 χιλ, με μέγιστο βάθος γύρω στα 75 μέτρα. Από αυτά εξερευνήσιμα είναι με βάρκα γύρω στα 1500 μέτρα, με τα πρώτα 1200 λιμναία. Η ξενάγηση διαρκεί  25' περίπου. Eνα μοναδικό υπερθέαμα από πολύχρωμους σταλακτίτες και σταλαγμίτες θα σας καθηλώσει από τα πρώτα μέτρα της αξέχαστης βαρκάδας σε ένα φυσικό περιβάλλον πέρα από κάθε προσδοκία.

Οδοιπορικό μέχρι τις εσχατιές της Ηπειρωτικής Ευρώπης, στο ακρωτήριο Ταίναρο

Πρώτη μας στάση στο ταξίδι στην γη της πέτρας και της ιστορίας, ο γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός του Μέζαπου με την μικρή βοτσαλωτή του παραλία και τα δύο του κάστρα, της Μάνης και του Τηγανίου. Ακολουθεί άλλο ένα αγαπημένο θέρετρο όλων των επισκεπτών της περιοχής ο Γερολιμένας, με τα άφθονα καταλύματα και τα ταβερνάκια, όπου σας προτείνουμε να δοκιμάσετε το ψητό χταπόδι και άλλους λαχταριστούς ψαρομεζέδες.

Ανηφορίζουμε για να φθάσουμε σε ένα τοπόσημο που συμβολίζει ολόκληρη την Μάνη, τον μικρό οχυρωματικό οικισμό της Βάθειας με τους πετρόχτιστους πύργους της. Παρατηρώντας τον από μακριά, του ανήκει ο τίτλος ενός πολύτιμου πίνακα ζωγραφικής, ειδικά την ώρα ανατολής του ήλιου.

Συνεχίζοντας, φθάνουμε στο παραθαλάσσιο Μαρμάρι, όπου στην πορεία μας για εκεί, πάνω στην πλαγιά του λόφου, θα συναντήσουμε ένα πύργο του 19 αιώνα που έχει μετατραπεί σε πολυτελή παραδοσιακό ξενώνα με άπλετη θέα στην θάλασσα. Από το Μαρμάρι διασχίζοντας μία μικρή απόσταση, θα καταλήξουμε στην πλευρά του Λακωνικού κόλπου, στο πανέμορφο  και ρομαντικό Πόρτο Κάγιο. Είναι ένα απάνεμο φυσικό λιμάνι με κρυστάλλινα νερά, ταβερνάκια και λίγα καταλύματα.  Όλο το γύρω σκηνικό είναι γεμάτο από μικρούς οικισμούς με μεσαιωνικούς πύργους όπως του Αχιλλείου με το κάστρο του.

Αλλάζοντας πορεία, κατευθυνόμαστε νότια με προορισμό την άκρη της Ηπειρωτικής Ευρώπης, τον φάρο στο ακρωτήριο Ταίναρο. Στην διαδρομή θα συναντήσουμε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους όπως το νεκρομαντείο του Ταίναρου με τα απομεινάρια του Ναού του Ποσειδώνα και λίγο πιο κάτω στην μικρή παραλία της Λυδίας τα Ρωμαικά Λουτρά με κάποια τμήματα ψηφιδωτών που διασώθηκαν μέχρι σήμερα. Εκεί σταματάει ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος και για να καταλήξουμε στο Φάρο θα χρειαστεί να διασχίσουμε με αρκετή προσοχή ένα βατό μονοπάτι μήκους γύρω στα 1600 μέτρα, μέχρι να φθάσουμε στον Φάρο και να μας μαγέψει η απεραντοσύνη της Μεσογείου!

Φλομοχώρι-Λάγια. Αποχαιρετισμός με όμορφες εικόνες

 Αφήσαμε αυτά τα δύο ορεινά χωριά προς την μεριά του Λακωνικού κόλπου, για το τέλος του οδοιπορικού μας, έτσι ώστε να διατηρήσουμε στην μνήμη μας, ιδανικές αναμνήσεις που θα μας κρατάνε σε εγρήγορση για μία επόμενη επίσκεψη μας.

Η Λάγια είναι ένα μικρό χωριό με λίγους κατοίκους που απέχει 24 χιλ. από τον Κότρωνα,. Η ατμόσφαιρα είναι γνήσια Μανιάτικη με τα κλασικά πυργόσπιτα και την παραδοσιακή πλατεία. Φιλοξενεί αρκετές παλαιές εκκλησίες και σημαντικό αξιοθέατο είναι το άγαλμα του Ήρωα των Ιμίων, Παναγιώτη Βλαχάκου.

Το Φλομοχώρι απέχει 2,1 χιλ. από τον Κότρωνα. Παρατηρώντας το από μακριά, μας έρχονται στην μνήμη εικόνες από το Σάν Τζιμινιάνο της Τοσκάνης στην Ιταλία. Πραγματική αετοφωλιά  με θέα στην θάλασσα, σε ταξιδεύει με το καλημέρα στην εποχή των θρύλων. Έχει και αυτό λίγους μόνιμους κάτοικους, που δεν αναζητούν την τουριστική προβολή, χωρίς να υστερούν στην πατροπαράδοτη φιλοξενία της περιοχής. Μας εντυπωσίασαν τα πυργόσπιτα της, τα καλντερίμια με το άφθονο χρώμα οι πολλές Βυζαντινές εκκλησίες και οι ψηλοί του πύργοι. Αυτός που ξεχωρίζει είναι ο πύργος του Παντελεάκου  με ύψος στα 18 μέτρα, που είναι από τους ψηλότερους στην Μάνη και άρτια συντηρημένος.

Περισσότερες εικόνες στην παρακάτω gallery.

Κείμενο: Vangelis Korros

Φωτογραφία: Vangelis Korros, Νίκος Ζαχαρόπουλος