30ο ΔΦΚ - Νύχτες Πρεμιέρας: Τα Βραβεία του Τμήματος «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ»

Για την φετινή 30ή επετειακή διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, 46 ελληνικές μικρές ιστορίες - ανάμεσα στον αριθμό ρεκόρ των 373 συμμετοχών - διεκδίκησαν τα βραβεία. 

Σημαντικές ταινίες μικρού μήκους και μεγάλης κινηματογραφικής δύναμης, μεγάλες ελπίδες για το μέλλον του Ελληνικού Κινηματογράφου.

Η Κριτική Επιτροπή για το Διαγωνιστικό Τμήμα ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ του 30ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούνταν από τις/τους: 

ΑΣΗΜΙΝΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ, σκηνοθέτιδα, Πρόεδρο της Επιτροπής

ΔΗΜΗΤΡΑ ΒΛΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ, ηθοποιό

ΣΟΦΙΑ ΚΟΚΚΑΛΗ, ηθοποιό

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑ, δημοσιογράφο και

ΠΑΥΛΟ ΠΑΥΛΙΔΗ, μουσικό.

 

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

 

ΧΡΥΣΗ ΑΘΗΝΑ Βραβείο Καλύτερης Ταινίας

MJ του Γιώργου Φουρτούνη

Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής: 

«Για τη σύγχρονη και φρέσκια ματιά με την οποία αντιμετωπίζει ένα σημερινό φαινόμενο, τη δημιουργία ενός πειστικού, συνεκτικού και άρτια σχεδιασμένου κόσμου, την ενορχήστρωση μιας παραγωγής με υψηλό production value, τη σωστή αξιοποίηση του φιλμικού χρόνου, και τη δημιουργία ενός ήρωα που καταφέρνει να είναι ελκυστικός και απωθητικός ταυτόχρονα».

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

 

ΑΡΓΥΡΗ ΑΘΗΝΑ Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής

ΣΠΙΤΙ της Σοφίας Σφυρή

Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής: 

«Για τη δημιουργία ενός ελκυστικού φιλμικού σύμπαντος μιας υβριδικής ταινίας που συνδέει με πρωτότυπο και ευαίσθητο τρόπο την αρχιτεκτονική ενός σπιτιού με τις ανθρώπινες ιστορίες και την απώλεια, και για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία ‘come out’ που καταλήγει σε μια από τις πιο ιδιαίτερες εξομολογήσεις που έχουμε δει στον κινηματογράφο».

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ

ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ ΑΡΡΩΣΤΑΙΝΟΥΝ, ΟΤΑΝ Η ΠΟΛΗ ΦΛΕΓΕΤΑΙ του Σταύρου Μαρκουλάκη

Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής: 

«Για την ποιητική και ταυτόχρονα ωμή και νευρώδη κινηματογράφηση, το λυρισμό και τη σωματικότητα της ερωτικής συνεύρεσης δύο νέων ανδρών, και τη σύνδεση με μια Αθήνα που αποκτά, με έναν απελευθερωτικό τρόπο, μες στην ασχήμια της, μια άγρια ομορφιά.».

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Film School και της εταιρείας παραγωγής Art Renegade, που εγκαινιάζουν τη συνεργασία τους με το Φεστιβάλ. Συνοδεύεται, ακόμη, από μία 5-ετή δωρεάν συνδρομή ως Premium Μέλος στην πλατφόρμα της Crew United, την κορυφαία διαδικτυακή πλατφόρμα διασύνδεσης επαγγελματιών του οπτικοακουστικού κλάδου της Ευρώπης, η οποία λειτουργεί και στην Ελλάδα.

 

ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΑΚΙΝΗΤΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ του Αντρέα Κοντόπουλου

Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής: 

«Αποφασίσαμε να δώσουμε ένα ειδικό βραβείο σε μια ταινία που δημιούργησε διαφορετικές απόψεις και δίχασε την επιτροπή, ωστόσο συζητήθηκε και εκτιμήθηκε για την τολμηρή προσέγγιση ενός ευαίσθητου και τραγικού ζητήματος και την ορμητική εκτέλεσή της».

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

Ανδρέας Γατόπουλος για την ταινία THE EGGREGORES' THEORY

Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής: 

«Για το λυρισμό που επιμένει μέσα σε ένα δυστοπικό και κατασκευασμένο από μηχανές τεχνητής νοημοσύνης κόσμο».

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ

Μαίρη Πετρούλιου & Νάσια Συντέτα για την ταινία ΗΟΝΕΥΜΟΟΝ του Άλκι Παπασταθόπουλου

Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής: 

«Για το ωμό, ακατέργαστο ταλέντο τους και την αλήθεια με την οποία προσέγγισαν δύο νεαρές ηρωίδες που τελούν υπό διαρκή διωγμό».

Το βραβείο συνοδεύεται από μία 5ετή δωρεάν συνδρομή ως Premium Μέλος στην πλατφόρμα της Crew United.

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ

Νίκος Γεωργάκης για την ταινία ΓΚΕΚΑΣ του Δημήτρη Μουτσιάκα

Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής: 

«Για τα πολλαπλά επίπεδα και το βάθος που έδωσε σε έναν φαινομενικά στερεοτυπικό χαρακτήρα συμβάλλοντας με το δικό του τρόπο στην αρτιότητα της ταινίας».

Το βραβείο συνοδεύεται από μία 5ετή δωρεάν συνδρομή ως Premium Μέλος στην πλατφόρμα της Crew United.

 

ΕΙΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ του Δημήτρη Χαραλαμπόπουλου

Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής: 

«Αποφασίσαμε να δώσουμε ειδική μνεία σε μια ταινία «video diary», η οποία αν και γυρισμένη με ελάχιστα μέσα, κατάφερε, κάποιους από εμάς, να μας συγκινήσει ιδιαίτερα. Μια ταινία πολύ προσωπική, πολύ τρυφερή, πολύ ποιητική, υπαρξιακή κι αληθινή, που σπάει κάθε φραγμό μεταξύ δημιουργού και θεατή, δημιουργώντας μια βαθιά κι ανθρώπινη σύνδεση ».

 

ONASSIS FILM AWARD

THE EGGREGORES' THEORY του Ανδρέα Γατόπουλου

Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής: 

«Το Onassis Film Award απονέμεται σε μια ταινία που ξεχώρισε για το καλλιτεχνικό θάρρος και την πολιτική ματιά της. Ένα σκοτεινό παραμύθι για τις ανθρώπινες σχέσεις. Μια ολοκληρωμένη πρόταση που ανοίγει τον διάλογο για το μέλλον του σινεμά, αφήνοντας σαν επίγευση ότι η τεχνητή νοημοσύνη –όσο απειλητική κι αν φαντάζει–  δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη σκέψη και ευρηματικότητα.»

Το Onassis Film Award απονέμεται σε σκηνοθέτες/-ιδες για την ανάπτυξη του σεναρίου της μεγάλου μήκους ταινίας τους. Πρόκειται για βραβείο ανάπτυξης (development), με την έννοια ότι προσφέρεται μεν ως επιβράβευση μιας συγκεκριμένης ταινίας αλλά θεωρείται μία οικονομική ενίσχυση του επόμενου έργου του/της σκηνοθέτη/-ίδας (δικής του/της επιλογής), και έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα κατά τα πρότυπα των διεθνών και εγχώριων βραβείων ανάπτυξης. 

Σημείωση: Διευκρινίζεται ότι από τις ταινίες μικρού μήκους που διαγωνίστηκαν στις ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ των 30ών Νυχτών Πρεμιέρας, εξαιρέθηκαν από τη βράβευση με το Onassis Award όσες ταινίες έλαβαν κατά την παραγωγή τους την υποστήριξη του Onassis Culture καθώς και όσες αντίστοιχα είχαν ήδη βραβευτεί με το ίδιο βραβείο στο Φεστιβάλ Δράμας.

  

ΒΡΑΒΕΙΟ GSC ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

Γιώργος Καρβέλας για την ταινία ΓΚΕΚΑΣ του  Δημήτρη Μουτσιάκα 

Η ειδική Κριτική Επιτροπή που απένειμε το βραβείο GSC ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ αποτελούνταν από τους διεθνώς αναγνωρισμένους Διευθυντές Φωτογραφίας: Γιώργο Αρβανίτη AFC, GSC, Χάρη  Ζαμπαρλούκο BSC, GSC και Φαίδωνα Papamichael ASC, GSC. 

Το βραβείο, υπό την ευγενική υποστήριξη της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών, συνοδεύεται από χορηγία της DK Rental House που περιλαμβάνει πλήρη εξοπλισμό κινηματογράφησης της επιλογής του νικητή (κάμερα, φακοί, φωτιστικά σώματα, κ.ά.) αξίας 4.000€, για την επόμενη ταινία του.

 

ΕΙΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ GSC ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

Ευάγγελος Πολυχρονόπουλος για την ταινία ROGER του Θάνου Μήτσιου

 

Τα βραβεία-αγαλματίδια Χρυσή και Αργυρή Αθηνά σχεδιάστηκαν από τον designer Γιώργο Σεπετζόγλου και είναι μια ευγενική χορηγία των κοσμηματοπωλείων ZOLOTAS. 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, με  μεγάλο χορηγό τη Nova, πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τις 14 Οκτωβρίου. Οι αίθουσες που φιλοξένησαν τη φετινή διοργάνωση είναι: ΔΑΝΑΟΣ Ι & ΙΙ, CINOBO ΟΠΕΡΑ Ι & ΙΙ,  ΑΣΤΟΡ, ΑΣΤΥ, ΑΒΑΝΑ, ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ, ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ και ΠΑΛΛΑΣ.