Widow Clicquot - Clicquot: Η Γυναίκα Πίσω Από το Μύθο

Παραγωγή: ΗΠΑ 2023 

Διάρκεια: 90 λεπτά 

Είδος: Δράμα Εποχής 

* * ½ 

Σκηνοθεσία: Thomas Napper 

Πρωταγωνιστούν: Haley Bennett, Tom Sturridge, Sam Riley, Natasha O'Keeffe, Cecily Cleeve, Ben Miles, Paul Rhys, Ian Conningham, Christopher Villiers, Cara Seymour, Phoebe Nicholls, Nicholas Farrell, Anson Boon, Chris Larkin, Leo Suter. 

ΣΥΝΟΨΗ: Στη Γαλλία του Ναπολέοντα των αρχών του 19ου αιώνα, η Barbe-Nicole Ponsardin Clicquot μετά τον πρόωρο θάνατο του συζύγου της, αψηφά τη σύμβαση που της απαγορεύει να ηγείται μιας επιχείρησης, αναλαμβάνοντας τα ηνία της οικογενειακής οινοποιίας. Διευθύνοντας με πάθος και όραμα την εταιρεία, αψηφά τους επικριτές της και φέρνει επανάσταση στη βιομηχανία του αφρώδους οίνου, για να γίνει μία από τις πρώτες μεγάλες επιχειρηματίες στον κόσμο αλλά και η γυναίκα που επέβαλε την σαμπάνια στους αριστοκρατικούς κύκλους. 

Η πασίγνωστη σήμερα Veuve Clicquot που στα ελληνικά σημαίνει «η Χήρα Clicquot», έμελλε να γίνει η δεύτερη πιο εμπορική σαμπάνια στο κόσμο. Την ιστορία της δημιουργίας αυτής της σαμπάνιας αποπειράται να διηγηθεί αυτή η αμερικανική παραγωγή του Βρετανού Joe Wright με την Αμερικανίδα Haley Bennett στον ομώνυμο ρόλο. Το μόνο γαλλικό λοιπόν σε αυτή την αγγλόφωνη χολιγουντιανή παραγωγή είναι η μεγαλοπρέπεια των αμπελιών της Βουργουνδίας όπου γυρίστηκε η ταινία. Παρόλα τα παραπάνω και με τον κίνδυνο θεατές που δεν γνωρίζουν από σαμπάνια να νομίσουν ότι πρόκειται για κάποια τυπική βρετανική παραγωγή εποχής, η πρωταγωνίστρια βάζει τα δυνατά της στον ρόλο της χαμηλότονης αλλά επίμονης νεαρής χήρας με αποτέλεσμα να κατακτά ολοκληρωτικά τόσο το ρόλο όσο και τον θεατή. Τη βοηθά ιδιαίτερα ένα αξιόλογο βρετανικό καστ, η επιτυχημένη ανασύσταση της εποχής όσον αφορά σκηνικά και κοστούμια, η ατμοσφαιρική μελαγχολική φωτογραφία και το τυπικά ρομαντικό soundtrack που αντανακλούν τον πόνο ψυχής της ηρωίδας για το χαμένο της έρωτα. Όλα καλά λοιπόν και ωραία αλλά απαιτείται και σκηνοθέτης. Εδώ ο παραγωγός Joe Wright παραδίδει τα ηνία στον επί σειρά ετών βοηθό του, τον Thomas Napper, ο οποίος διεκπεραιώνει ευσυνείδητα και τυπικά τα καθήκοντά του, άνευ περαιτέρω σημείων πρωτοτυπίας ή οράματος. Κρίμα, για μια ταινία που, ενώ θα μπορούσε να γίνει το παθιασμένο ευαγγέλιο των απανταχού οινοποιών, καταλήγει μια ακόμη όμορφη «ιστορία εποχής». Στην υγειά μας anyway… 

Διανομή: Spentzos Films 

Στις αίθουσες από 22.08.2024