Mother’s Instinct – Μητρικό Ένστικτο

Παραγωγή: ΗΠΑ 2024

Σε συμπαραγωγή με Βέλγιο/Γαλλία/Βρετανία

Διάρκεια: 94 λεπτά

Είδος: Δραματικό Θρίλερ

* * * 

Σκηνοθεσία: Benoît Delhomme 

Πρωταγωνιστούν: Jessica Chastain, Anne Hathaway, Anders Danielsen Lie, Josh Charles, Caroline Lagerfelt και οι μικροί Eamon O'Connell και Baylen D. Bielitz. 

ΣΥΝΟΨΗ: Η Alice και η Céline, καλύτερες φίλες και γειτόνισσες, απολαμβάνουν τις τέλειες ζωές τους με τους συζύγους και τα παιδιά τους κάπου στα Αμερικάνικα προάστια της δεκαετίας του '60. Όλα όμως ανατρέπονται μετά από ένα τραγικό ατύχημα που φέρνει τη Céline πέρα από τα όριά της και δοκιμάζει επικίνδυνα τη φιλία τους.

 

Δύο φοβερές ερμηνεύτριες που εδώ εκτελούν και χρέη συμπαραγωγού, ένας εκπληκτικός διευθυντής φωτογραφίας αλλά και ζωγράφος που εδώ κάνει ταυτόχρονα με τη φωτογραφία και το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, εφαρμόζοντας όλη του τη ζωγραφική μαεστρία και ένα δυνατό σενάριο με λεπτές ψυχολογικές αποχρώσεις που κρατάει σε ένταση τον θεατή. Όλα αυτά στην υπηρεσία του remake της πολυβραβευμένης Βελγικής ταινίας Duelles του Ολιβιέ Μασέ Ντεπάς που έκανε αίσθηση το 2018. Ενός remake που σε πολλά σημεία του αποδεικνύεται ανώτερο του πρωτότυπου.

Είναι απόλαυση να παρακολουθείς δύο σπουδαίες σύγχρονες ηθοποιούς να μονομαχούν ερμηνευτικά, ισορροπώντας με μαεστρία ανάμεσα στο ρεαλισμό και την παράνοια καθώς σκιτσάρουν το πορτραίτο δύο νοικοκυρών σε απόγνωση που ένα τραγικό γεγονός τις εξωθεί πέρα από την μικροαστική πλήξη και την ανδρική καταπίεση των 60s σε σκοτεινά μονοπάτια όπου η μητρότητα (και η στέρησή της) έχουν τον πρώτο λόγο.

Όταν το ψυχικό βάρος κάνει τις κοινωνικές συμβάσεις να καταρρέουν, τα ένστικτα αναλαμβάνουν. Και τι πιο ισχυρό από τη μητρικό ένστικτο. Ο αθέλητος (;) ) ανταγωνισμός για την επικράτηση της μιας από τις δύο θα φέρει τη σύγκρουση και την καταστροφή αυτής της τέλειας οικογενειακής εικόνας των προαστείων. Πολλές οι  ανατροπές, πολύ το σκοτάδι πίσω από τις παστέλ αποχρώσεις των σαλονιών, πολλές οι αμφιβολίες.

Η Τζέσικα Τσάστεϊν και η Αν Χάθαγουεϊ υποδύονται με θαυμαστή ακρίβεια (παίζοντας ακόμη και με τις κιτς αποχρώσεις των χαρακτήρων τους) τις δύο όψεις του ίδιου μητρικού νομίσματος, οδηγώντας τον θεατή πότε στη μια και πότε στην άλλη πλευρά. Masterclass! 

Διανομή: Spentzos Films 

Στις αίθουσες από 25.07.2024