Longlegs

Παραγωγή: ΗΠΑ 2024 

Σε συμπαραγωγή με Καναδά

Διάρκεια: 101 λεπτά 

Είδος: Τρόμου 

* * * 

Σκηνοθεσία: Oz Perkins 

Πρωταγωνιστούν: Maika Monroe, Nicolas Cage, Blair Underwood, Alicia Witt, Michelle Choi-Lee, Dakota Daulby, Lauren Acala, Kiernan Shipka. 

ΣΥΝΟΨΗ: Όταν η νεαρή πράκτορας του FBI, Λι Χάρκερ, αναλαμβάνει μια μυστηριώδη υπόθεση φόνων κατά συρροή, ανακαλύπτει ότι υπάρχει κάτι που τη συνδέει προσωπικά με τον δολοφόνο. Καθώς ο κλοιός στενεύει μέχρι το επόμενο έγκλημα, θα πρέπει να τον σταματήσει πριν χτυπήσει ξανά. 

Ο Διάβολος έχει πολλά ποδάρια… Στην ταινία του Oz Perkins, το πιο μακρύ από αυτά είναι ο Longlegs του τίτλου τον οποίο υποδύεται με την χαρακτηριστική του τρέλα ο Nicolas Cage. Ένας Φελινικός κλόουν από την κόλαση, ένας μακρινός συγγενής του Σκαθαροζούμη που κάθε άλλο παρά πλάκες ήρθε να κάνει, ο Longlegs εμφανίζεται σε συγκεκριμένες στιγμές με ομοδικούς φόνους οικογενειών να ακολουθούν το πραγματικά ανατριχιαστικό πέρασμά του.

Όλη η ταινία δομείται πάνω στο μυστήριο της σχέσης της δυναμικής πρωταγωνίστριας με την παρανοϊκή αυτή φιγούρα, ανοίγοντας τα χαρτιά της σταδιακά σε ένα φιντσερικό παιχνίδι που μοιάζει αρκετά με το Seven αλλά και με την κλασσική Σιωπή των Αμνών. Η πράκτορας Χάρκερ (η αναφορά στην οικογένεια Χάρκερ από τον Δράκουλα καθόλου τυχαία δεν είναι) είναι μια διχασμένη ηρωίδα που κρύβει μέσα της μυστικά που δεν γνωρίζει ούτε η ίδια. Υπάρχει κάτι μέσα μας σκοτεινό και ασύλληπτα κακό που απειλεί την ίδια την δομή της κοινωνίας, εξολοθρεύοντας αγαπημένες κατά τα λοιπά οικογένειες, και η Λι Χάρκερ θα το ανακαλύψει μαζί με τον θεατή. Μια καινούργια Βασίλισσα της Κραυγής γεννιέται στο πρόσωπο της άψογης Maika Monroe!

Σκηνοθεσία με νεύρο που δεν αφήνει το θεατή να χαλαρώσει ούτε λεπτό, άψογο μοντάζ, production design με καθοριστική σημασία στην κάθε λεπτομέρεια του κάδρου, απειλητικά μουντή φωτογραφία συντελούν σε μια ταινία που μέλλεται να αφήσει εποχή στο είδος και πολύ πιθανόν να ακουστεί και στα Oscar του χρόνου! Ανατριχιάστε ελεύθερα! 

Διανομή: TFG - The Film Group

Στις αίθουσες από 11.07.2024 

 

Διαβάστε παρακάτω μερικά trivia από τις σημειώσεις της παραγωγής

Κρύβοντας τον Longlegs 

Στην αρχή της ταινίας, ο Longlegs στέκεται μπροστά στην κάμερα, μιλώντας σε ένα μικρό κορίτσι, με ψιλή και τρεμάμενη φωνή. Ωστόσο, το κοινό δεν τον βλέπει ολόκληρο, το μισό του πρόσωπο παραμένει εκτός κάδρου. Η σκηνοθεσία, σε συνδυασμό με την αλλόκοτη φωνή και τον ασυνήθιστο ενδυματολογικό συνδυασμό δημιουργούν μια απόκοσμη ατμόσφαιρα που διαπερνά ολόκληρη την ταινία. 

Όπως αποκαλύπτει ο διευθυντής φωτογραφίας, η ιδέα ήταν να μην φανερωθεί ο Longlegs. «Προσπαθούσα να κρύψω το πρόσωπό του όσο περισσότερο μπορούσα, δίχως να του στερήσω την τρομακτική του υπόσταση», σχολιάζει ο Αρόκι. Ακόμα και η Μάικα Μονρό άργησε να δει τον Νίκολας Κέιτζ με το μακιγιάζ, μιας και ο Οζ Πέρκινς δεν την είχε αφήσει να δει ούτε φωτογραφία. Όταν αυτό συνέβη τελικά στη διάρκεια του γυρίσματος, η εμπειρία τής έμεινε αξέχαστη: το μικρόφωνο που χρησιμοποιούσαν για το γύρισμα της σκηνής ήταν τόσο ευαίσθητο που «έπιασε» τους παλμούς της να ανεβαίνουν, φτάνοντας τους 150 ανα λεπτό!

Ζωντανεύοντας τον Longlegs 

Εξαρχής ο Πέρκινς είχε στο μυαλό του τον Longlegs με έντονες επιρροές από το glamrock. Περίεργη κόμμωση, κραυγαλέο μακιγιάζ, αλλά πρωτίστως εμμονική αφοσίωση. Ο Longlegs είναι ερωτευμένος με τον Διάβολο, θα κάνει τα πάντα για να τον εντυπωσιάσει, ακόμα και αν χρειαστεί να επέμβει αισθητικά στο πρόσωπό του για να τον γοητεύσει. 

Σε μια συζήτηση με τον Πέρκινς, ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός αποκάλυψε πως η ανδρόγυνη εμφάνιση του Longlegs επηρεάστηκε από τον προφήτη της ταινίας Η Ιουλιέτα των Πνευμάτων, ενώ για την ερμηνεία του εμπνεύστηκε τόσο από τα τέρατα του Λον Τσάνεϊ, τα οποία και αγαπάει ιδιαίτερα, όσο και από την μητέρα του.  «Αυτό που μ’ αρέσει σε αυτά [τα τέρατα]», δήλωσε ο ηθοποιός, «είναι η ευαισθησία τους και ότι πάντα νιώθω άσχημα για εκείνα. Και για εμένα αυτός ήταν ο δικός μου τρόπος να πω πως θέλω να κάνω την ταινία για τη μητέρα μου. Ναι, μετέτρεψα τη μητέρα μου σε κατά συρροή δολοφόνο, μπορείς να το κάνεις αυτό όταν νιώθεις δημιουργικός. Ο πατέρας μου ήταν το πρότυπο για τον Δράκουλα, η μητέρα μου για τον Longlegs».