Fly me to the Moon

Παραγωγή: ΗΠΑ 2024 

Σε συμπαραγωγή με Βρετανία 

Διάρκεια: 132 λεπτά 

Είδος: Κομεντί 

* * * 

Σκηνοθεσία: Greg Berlanti 

Πρωταγωνιστούν: Scarlett Johansson, Channing Tatum, Woody Harrelson, Ray Romano, Jim Rash, Anna Garcia, Donald Elise Watkins, Noah Robbins, Christian Clemenson, Colin Woodell, Nick Dillenburg, Christian Zuber, Gene Jones, Joe Chrest. 

ΣΥΝΟΨΗ: Όταν η δυναμική Kelly Jones, αυθεντία στον τομέα του marketing, προσλαμβάνεται  για να βελτιώσει τη δημόσια εικόνα της ακόμη αναπτυσσόμενης NASA, επεμβαίνει καταλυτικά στο ήδη δύσκολο έργο του διευθυντή εκτόξευσης, Cole Davis που ετοιμάζει πυρετωδώς την αποστολή προσελήνωσης του Apollo. Αυτός, έχοντας να αντιμετωπίσει την καχυποψία της Ουάσιγκτον και τον ανταγωνισμό των Σοβιετικών, κάθε άλλο παρά με καλό μάτι βλέπει τις παρεμβάσεις της Jones. ‘Όταν όμως ο Πρόεδρος αποφασίζει ότι η αποστολή είναι πολύ σημαντική για να αποτύχει, η Jones αναλαμβάνει μυστικά το ριψοκίνδυνο έργο να οργανώσει μια εφεδρική ψεύτικη προσελήνωση. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά. 

Επιστρέφοντας στη ρομαντική κομεντί των 50s, ο υπερεπιτυχημένος παραγωγός και σκηνοθέτης του Love Simon, ο βασιλιάς του mainstream gay θεάματος Greg Berlanti, βάζει όλη του την αγάπη για το «παλιό καλό Χόλιγουντ» σε μια σύγχρονη κομεντί που μεταφέρει σε παρελθόντα χρόνο τη σύγχρονη κυριαρχία της εικόνας πάνω στο λόγο. Δημιουργώντας μια κλασσική «ρομαντική» κωμωδία, διατηρεί όλα τα εξωτερικά μυθοπλαστικά της γνωρίσματα, κρύβοντας όμως πίσω της μια απόλυτα πολιτική ταινία με θέμα την προπαγάνδα μέσω της Τέχνης. Όσο προχωράει η ταινία τόσο λιγότερο σίγουροι είμαστε ότι παρακολουθούμε την Ιστορία και όχι μια προσομοίωση της. Η αλήθεια δεν είναι παρά μια σειρά από σεκάνς με σκηνοθέτη τον εκάστοτε φορέα εξουσίας και το marketing αναλαμβάνει να την προωθήσει μέσα από τη δύναμη των media. Αν αυτό δεν λέγεται Matrix τότε δεν ξέρω πως να το ονομάσω…

Όταν λοιπόν δεν υπάρχει γεγονός αν δεν το δούμε σε οθόνη, τότε έχουμε ένα πολύ ισχυρό μεταμοντέρνο σχόλιο για τον 21ο αιώνα που κλείνει ταραγμένος το πρώτο του τέταρτο. Το ψυχροπολεμικό κλίμα των 60s που διατρέχει την ταινία δεν είναι παρά μια αντανάκλαση του ταραγμένου θερμοπολεμικού παρόντος. Το δηκτικό χιούμορ της ταινίας αλλά και η απίστευτη χημεία μεταξύ της Scarlett Johansson και του Channing Tatum σε ρόλους που θα ταίριαζαν γάντι στην Doris Day και τον Rock Hudson, διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον για μια ιστορία που θα λειτουργούσε καλύτερα με ένα πιο περιεκτικό μοντάζ και μικρότερη διάρκεια.

Fly me to the moon: το θέμα είναι ποιος θα οδηγεί τον πύραυλο και ποια θα είναι η Σελήνη… 

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 11.07.2024