The Exorcism – Ο Εξορκισμός

Παραγωγή: ΗΠΑ 2024 

Διάρκεια: 93 λεπτά 

Είδος: Τρόμου 

* * * 

Σκηνοθεσία: Joshua John Miller 

Πρωταγωνιστούν: Russell Crowe, Ryan Simpkins, Sam Worthington, Chloe Bailey, Adam Goldberg, Adrian Pasdar, David Hyde Pierce, Tracey Bonner, Marcenae Lynette, Joshua John Miller. 

ΣΥΝΟΨΗ: O Άντονι Μίλερ, ένας ξεπεσμένος ηθοποιός που παλεύει με τους προσωπικούς του δαίμονες, αρχίζει να καταρρέει στη διάρκεια γυρισμάτων μιας νέας ταινίας τρόμου. Η  16χρονη κόρη του, Λι αναρωτιέται αν ξανακυλάει στους παλιούς εθισμούς του ή αν συμβαίνει κάτι πιο απειλητικό.

 

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε, ο Εξορκισμός κουβαλούσε τη φήμη του remake του κλασσικού Εξορκιστή. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι δεν πρόκειται καθόλου για remake αλλά για σινεφίλ σχόλιο πάνω στη βαριά «καταραμένη» κληρονομιά που άφησε στους συντελεστές της η αρχετυπική κινηματογραφική ιστορία δαιμονισμού που στοίχειωσε ψυχές και καριέρες στη δεκαετία του 70.

Ο σκηνοθέτης και συνσεναριογράφος Joshua John Miller, γιος του μακαρίτη Jason Miller που υποδύθηκε τον ιερέα εξορκιστή στην ταινία του Friedkin, είναι ένα ακούσιο θύμα αυτής της κληρονομιάς αφού η απότομη φήμη που απέκτησε ο πατέρας του τον οδήγησε σε καταχρήσεις, ναρκωτικά και καταστροφή της οικογένειάς του. Παρόμοιες καταχρήσεις ταλανίζουν εδώ και χρόνια τον σκληροτράχηλο σταρ του Μονομάχου Russell Crowe που μοιάζει να έχει γεράσει πριν την ώρα του, αν και σαν ερμηνευτής δεν έχει χάσει ούτε σπιθαμή από το πληθωρικό του ταλέντο.

Η συνάντησή τους γίνεται στο σετ γυρίσματος μιας ταινίας τρόμου, remake μιας διάσημης κλασσικής ταινίας (ποιας άραγε;). Εδώ λοιπόν γίνεται της κολάσεως αφού ο ξεπεσμένος σταρ τον οποίο υποδύεται ο Crowe, όταν αναλαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Εξορκιστή, αρχίζει να δείχνει σημεία κατάπτωσης τα οποία αναστατώνουν την αποξενωμένη έφηβη κόρη του. Οι δαίμονες του παρελθόντος στοιχειώνουν το παρόν και οδηγούν σε αδιέξοδο τα γυρίσματα προς μεγάλη απελπισία του κυνικού σκηνοθέτη της ταινίας μέσα στην ταινία που το μόνο που θέλει είναι η δόξα και το χρήμα που θα συρρεύσει στα ταμεία.

Τελικά ο διάβολος παίρνει και σηκώνει το star system και όλη την κινηματογραφική βιομηχανία σε μια ταινία που διαθέτει όλα τα απαραίτητα συστατικά του δαιμονικού υποείδους, ενισχυμένα από τη στιβαρή παρουσία του Russell Crowe που καταφέρνει να δώσει στο χαρακτήρα του Άντονι Μίλερ το απαραίτητο βάθος και να αποτυπώσει στο τρελό του βλέμμα την απελπισία ενός ανθρώπου στο τέλος των ευκαιριών του.

Ο Μολώχ απαιτεί θυσίες παιδιών. Ο Joshua John Miller έχει πληρώσει το μερίδιό του στην πραγματική ζωή και τώρα ζητά το αίμα του πίσω μέσω της οθόνης. Το κοινό θα αποφασίσει αν θα βρει το δίκιο του. 

Διανομή: TFG The Film Group 

Στις αίθουσες από 20.06.2024