Bernadette – Η Κυρία του Προέδρου

Παραγωγή: Γαλλία 2023 

Διάρκεια: 92 λεπτά 

Είδος: Κομεντί 

* * 

Σκηνοθεσία: Léa Domenach 

Πρωταγωνιστούν: Catherine Deneuve, Denis Podalydès, Michel Vuillermoz, Sara Giraudeau, Laurent Stocker, François Vincentelli, Lionel Abelanski, Artus, Scali Delpeyrat, Barbara Schulz, Vincent Primault, Olivier Balazuc, Maud Wyler, Jacky Nercessian, Olivier Breitman, Louis-Marie Audubert. 

ΣΥΝΟΨΗ: 1995: Η Μπερναντέτ Σιράκ εγκαθίσταται στο Μέγαρο των Ηλυσίων ως πρώτη κυρία της Γαλλικής Δημοκρατίας. Η αριστοκράτισσα Μπερναντέτ αρκείται να είναι η σύζυγος στη σκιά του Προέδρου Ζακ Σιράκ, πάντα ένα βήμα πίσω του για να τον στηρίζει ώστε να εκτελεί τα καθήκοντά του με επιτυχία και συνέπεια. Όταν όμως συνειδητοποιεί ότι όλοι τη βλέπουν ως παλαιομοδίτικη και ξεπερασμένη, αποφασίζει να πάρει την εκδίκησή της μεθοδεύοντας διάφορες αλλαγές που θα της εξασφάλιζαν τη δική της θέση στα πράγματα. Καθώς τα χρόνια περνούν η αυξανόμενη «ανυπακοή» της θα φέρει τα πάνω-κάτω στη Γαλλική Δημοκρατία. 

Όταν ένας ζωντανός θρύλος του Γαλλικού σινεμά αναλαμβάνει να ερμηνεύσει ένα ζωντανό (ακόμη) θρύλο της Γαλλικής πολιτικής το αποτέλεσμα αναμένεται τουλάχιστον ενδιαφέρον. Αναρωτιέται κανείς ποια αύρα θα επικρατήσει στην οθόνη. Της μεγάλης ντίβας με τη δύσκολη φήμη ή της συντηρητικής μεγαλοαστής που βρέθηκε για 12 χρόνια στο επίκεντρο της Γαλλικής πολιτικής σκηνής, προσπαθώντας να επιβιώσει (κυριολεκτικά) στη σκιά ενός από τους πιο αμφιλεγόμενους Προέδρους που είχε μεταπολεμικά η Γαλλία. Το αποτέλεσμα είναι τελικά ενδιαφέρον αφού η Κατρίν Ντενέβ εκτός από ντίβα είναι και μια σπουδαία κομεντιέν που καταφέρνει να επιβιώσει ερμηνευτικά μέσα σε μια ευχάριστη πλην πολιτικά ανώδυνη κομεντί που ρέπει προς τον νεοφεμινισμό. Η Μπερναντέτ Σιράκ, σκληρό καρύδι της Γαλλικής Δεξιάς, παρουσιάζεται σαν παραμελημένη σύζυγος που κάνει τη δική της επανάσταση «κατά του κατεστημένου» επιβάλλοντας τελικά την προσωπική της σφραγίδα στη 12ετή διάρκεια της θητείας του Σιράκ. Τώρα πως γίνεται να επαναστατείς κατά του κατεστημένου όταν η ίδια είσαι η επιτομή του, μόνο η πρωτοεμφανιζόμενη σκηνοθέτης και συνσεναριογράφος Λεά Ντομενάς μπορεί να ξέρει.

Ένα μπουλβάρ ευχάριστο και λουσάτο, με μια επίφαση μοντερνισμού που κρύβει τις συντηρητικές καταβολές του διασκεδάζοντας αφάνταστα καθώς ξεφτιλίζει τον πρώην πρόεδρο Σαρκοζί που παρουσιάζει σαν καιροσκόπο, γλοιώδη και πανούργο.

Για την Ντενέβ, αποκλειστικά! 

Διανομή: Rosebud.21 

Στις αίθουσες από 20.06.2024