Το Καλοκαίρι της Κάρμεν

Παραγωγή: Ελλάδα 2023 

Διάρκεια: 106 λεπτά 

Είδος: Κομεντί 

* * * ½ 

Σκηνοθεσία: Ζαχαρίας Μαυροειδής 

Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Τσιαντούλας, Ανδρέας Λαμπρόπουλος, Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, Νικόλας Μίχας, Βασίλης Τσιγκριστάρης. 

ΣΥΝΟΨΗ: Κατά τη διάρκεια ενός ολοήμερου μπάνιου στα Λιμανάκια της Βάρκιζας, ο Δημοσθένης βοηθάει τον κολλητό του Νικήτα να γράψει το πρώτο του κινηματογραφικό σενάριο. Πηγή έμπνευσης ο χωρισμός του Δημοσθένη πριν από δύο καλοκαίρια, στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκε η ημίαιμη Κάρμεν. Παλεύοντας να μετατρέψουν την αληθινή ζωή σε ταινία, οι δύο φίλοι θα διαφωνήσουν για την ερμηνεία των γεγονότων και θα παρασυρθούν σε ένα πολύχρωμο οδοιπορικό στους δρόμους και τις παραλίες της Αθήνας, που θα τους κάνει να αμφισβητήσουν το πώς και αν αλλάζουν τελικά οι άνθρωποι. 

Από τη συγκίνηση του Απόστρατου μέχρι τη γλυκόπικρη χαρά της ζωής του Καλοκαιριού της Κάρμεν πέρασαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια που διαμόρφωσαν οριστικά την καλλιτεχνική ταυτότητα ενός από τους πιο ταλαντούχους κινηματογραφιστές που διαθέτει αυτή η χώρα σήμερα. Ο Ζαχαρίας Μαυροειδής είναι πια ένας ολοκληρωμένος δημιουργός, ένας master της κινηματογραφικής γραφής (διδάσκει σενάριο εξάλλου) και η Κάρμεν του είναι η κορυφαία (μέχρι στιγμής) δουλειά του.

Με ένα ευφυές σενάριο που συνεχώς κλείνει το μάτι στον μέγα διδάσκαλο της σεναριακής τέχνης Sidney Field, η αφήγηση πηγαινοέρχεται με χαρακτηριστική ευκολία από το καλοκαίρι των βράχων στο καλοκαίρι των χωρισμών, το καλοκαίρι όπου η μικρή σκυλίτσα Κάρμεν γίνεται το εφαλτήριο για την πολυπόθητη αλλαγή του ήρωα και την σεναριακά απαραίτητη πραγμάτωση του στόχου του. Η φαινομενικά απλή αυτή αφήγηση της πορείας του ήρωα προς την πραγμάτωση, ενσωματώνει ωστόσο με χάρη μια παράλληλη αφήγηση ενός άλλου ήρωα με άλλο στόχο. ‘Η μήπως ο στόχος και των δύο ηρώων είναι κοινός και τον ανακαλύπτουν στην πορεία; Έρωτας ή φιλία; Τι είναι προτιμότερο;

Κλασσική και ανατρεπτική ταυτόχρονα η κωμωδία του Μαυροειδή παίζει με τα συναισθηματικά στερεότυπα και την ταύτιση του θεατή, καταλήγοντας σε ένα αξιολάτρευτο φινάλε. Είχαμε πολύ καιρό να δούμε ένα ελληνικό κωμικό crowd pleaser που να είναι ταυτόχρονα έξυπνο και καλογραμμένο και να διαθέτει θαυμάσιες ερμηνείες (ιδιαίτερα από τον Ανδρέα Λαμπρόπουλο). Πάνω από όλα όμως είναι μια απόλυτα queer ταινία που σκιτσάρει ένα, μέχρι πρόσφατα άγνωστο, παράλληλο σύμπαν που ίσως είναι καιρός να αποκτήσει το μερίδιο θέασης που του αναλογεί σε μια ελεύθερη χώρα. 

Διανομή: Cinobo 

Στις αίθουσες από 13.06.2024 

 

Συμμετοχές και Βραβεία

Επίσημη Συμμετοχή - Giornate Degli Autori | Φεστιβάλ Βενετίας | 2023

Βραβείο Επιτροπής Νεότητας | Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης | 2023

Βραβείο Κοινού | Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης | 2023

Mermaid Award | Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης | 2023

Best Feature Award | Φεστιβάλ Chéries Chéris | 2023

Audience Award | Φεστιβάλ Cinemamed | 2023

Υποψήφια σε 12 κατηγορίες στα Βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου | 2024

 

Σημείωμα Σκηνοθέτη

«Το καλοκαίρι της Κάρμεν» είναι μια περήφανα «ξεδιάντροπη» κωμωδία με θέμα την πολυεπίπεδη φιλία μεταξύ δύο γκέι ανδρών. Ο Νικήτας και ο Δημοσθένης περνάνε μια μέρα στα Λιμανάκια της Βάρκιζας, αναπολώντας το πρόσφατο παρελθόν τους με την προοπτική να το μετατρέψουν σε σενάριο. Προς έκπληξή τους, σύντομα ανακαλύπτουν σοβαρές αποκλίσεις στο πως ερμηνεύουν τα γεγονότα του περίφημου καλοκαιριού με την Κάρμεν. Το μόνο στο οποίο θα συμφωνήσουν είναι η ματαιοπονία της αυτογνωσίας: όλοι φτιάχνουμε ένα αφήγημα για να ερμηνεύσουμε τις πράξεις μας το οποίο δεν είναι απαραίτητα ιδιαίτερα στέρεο. Μέσα από την δημιουργική τριβή Νικήτα και Δημοσθένη, προκύπτει μια εκ των έσω ματιά στο πώς γράφεται ένα κινηματογραφικό σενάριο αλλά και μια «meta» αφήγηση, γεμάτη αυτοαναφορικά σχόλια για την πραγματικότητα του κινηματογράφου στην Ελλάδα σήμερα. Η αυτοαναφορικότητα χρωματίζει και τη μουσική επένδυση η οποία αποπειράται τη γεφύρωση μπαρόκ και ρεμπέτικου. Κύριο μέσο σύνδεσης είναι η ηχητική συνάφεια του μπουζουκιού με το τσέμπαλο. Τα δύο όργανα συνδιαλέγονται διαρκώς, σαρκάζοντας τόσο την θεατράλε, αριστοκρατική ταυτότητα του μπαρόκ όσο και την λαϊκή, ανδροπρεπή ταυτότητα του ρεμπέτικου.

 

Βιογραφικό Σκηνοθέτη

Ο Ζαχαρίας Μαυροειδής σπούδασε αρχιτεκτονική στην Θεσσαλονίκη, θέατρο στη Μαδρίτη και κινηματογράφο σε Αθήνα και Κούβα. Έχει σκηνοθετήσει τις ταινίες μυθοπλασίας Ο ξεναγός (2011), Απόστρατος (2019) και Το καλοκαίρι της Κάρμεν (2023), αλλά και το ντοκιμαντέρ Στο σώμα της (2018). Διδάσκει σενάριο σε σχολές κινηματογράφου της Αθήνας, ενώ είναι γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

 

Οι λοιποί συντελεστές 

Σενάριο: Ζαχαρίας Μαυροειδής, Ξενοφών Χαλάτσης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Θεόδωρος Μιχόπουλος GSC

Μοντάζ: Λίβια Νερουτσοπούλου

Ήχος: Στέφανος Ευθυμίου

Μουσική: Ted Regklis

Κοστούμια: Κατερίνα Ζούρα

Σκηνικά: Αλίκη Κούβακα

Σχεδιασμός Κομμώσεων & Μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου

Παραγωγή: Αταλάντη Α.Ε | Ιωάννα Μπολομύτη

Συμπαραγωγή: Αργοναύτες Α.Ε, Athens Productions Α.Ε./ Γιάννης Καραντάνης, ΕΡΤ, Ζαχαρίας Μαυροειδής

Με την υποστήριξη: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου | ΕΚΟΜΕ

World Sales: Be for Films