Ο Άτλας της Δεκαετίας του 2000 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΣΟ ΝΤΕΡΤΙΛΗ

Αθήνα 2004, 11η Σεπτεμβρίου, Euro 2004, κατάρρευση Lehman Brothers, Eurovision 2005, Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, παγκόσμια οικονομική κρίση, μετρό, τσουνάμι........

Θυμόμαστε πώς ήταν ο κόσμος πριν από αυτά;

Τι συνέβη; Πού βρισκόμαστε; Προς τα πού πηγαίνουμε;

Η δεκαετία του 2000, που μάλλον ξεκινάει με το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους το 2001, αποτελεί την δεκαετία που συνυπάρχουν δύο ιστορικά παραδείγματα: είναι η εποχή που επιβιώνουν υποσχέσεις οικουμενικής ειρήνης, αλλά και εποχή νέων τύπων τρομοκρατίας και πολέμων, νέων ατομικών και συλλογικών φόβων. Και κυρίως η δεκαετία αυτή είναι ταυτόχρονα  εποχή της αφθονίας, αλλά και η ματαίωσή αυτής της υπόσχεσης.

Η Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά φιλοξενεί …ένα μεγάλο show: τον ''Άτλαντα της δεκαετίας του 2000'', τη νέα παράσταση του Παντελή Φλατσούση. Μία παράσταση που με τη συνθήκη του show και με εκτεταμένη χρήση τεχνολογίας, live video, ζωντανή μουσική και μία εξαιρετική ομάδα ηθοποιών επιχειρεί να ξαναθυμηθεί τα χρόνια της δεκαετίας του 2000 και να δώσει μαζί με το κοινό απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.

Είδαμε την παράσταση, θαυμάσαμε τη σύλληψη και απολαύσαμε (ένοχα) ένα meta reality Ιστορίας. Πόσο όμως ιστορικά είναι τα γεγονότα που θίγονται σε αυτή την παράσταση-ζωντανή τηλεόραση; Πότε ένα γεγονός γίνεται Ιστορία; Όταν βιώνεται όπως με τους ηθοποιούς-παίκτες που διαγωνίζονται πάνω στη σκηνή του Θεάτρου ανάμεσα σε Οθόνες, μόνιτορ και «παρασκήνια». Ή μήπως από τη στιγμή που περνάει στη συλλογική μνήμη απογυμνωμένο από τις «λεπτομέρειες»; Ο καθένας και η Ιστορία του λοιπόν μέχρι να βρεθεί ο Νικητής που θα γράψει την Επίσημη Βερσιόν. Κι αν ωστόσο δεν υπάρξει νικητής; Αν οι παίκτες «καταλάβουν» το παιγνίδι και καταλάβουν το πλατώ; Και πάλι ο παγκόσμιος Άτλας δεν θα πάψει να περιστρέφεται και να καταγράφει γεγονότα. Διότι τα γεγονότα κύριοι, τα γεγονότα είναι αυτά που μετράνε. Τα γεγονότα που εδώ περνάνε φιλτραρισμένα από τις μνήμες των πρωταγωνιστών απευθείας στις μνήμες των θεατών, μετατρέποντας καλλιτέχνες και κοινό σε «συνένοχους» ενός show που δεν έχει ακόμη πει τη λέξη τέλος. History in the making λοιπόν με παρουσιαστές τους υπέροχους Λένα Δροσάκη και Γιώργο Γλάστρα να μετατρέπονται σε κομπέρ ενός μεταμοντέρνου τηλεοπτικού καμπαρέ που συνδυάζει θέατρο, μουσική και τηλεόραση για να οδηγήσει το κοινό σε ένα νέο υβρίδιο μετα-θεάτρου, ένα Musical για την συλλογική μνήμη και για τα θύματα-πιόνια του ιστορικού γίγνεσθαι. Ένα θέαμα εντέλει απολαυστικό και πρωτότυπο!

Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Παντελής Φλατσούσης

Σύνθεση κειμένου: Παναγιώτα Κωνσταντινάκου – Ιωάννα Λιούτσια – Παντελής Φλατσούσης

Δραματουργία: Παναγιώτα Κωνσταντινάκου, Ιωάννα Λιούτσια

Σκηνικά- Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση & στίχοι: Παιδί Τραύμα

Video design  & editing – γραφιστική επιμέλεια - trailer: Μάριος Γαμπιεράκης & Χρυσούλα Κοροβέση

Σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα

Χορογραφία - Επιμέλεια Κίνησης: Θεανώ Ξυδιά

Βοηθός σκηνοθέτη: Gelly Pedefu

Β' Bοηθός σκηνοθέτη: Άννα Μαρία Παπαϊωάννου

Βοηθός Σχεδιάστριας Φωτισμών: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου

Επικοινωνία για την παράσταση: Ευαγγελία Σκρομπόλα

Φωτογράφηση & Βιντεοσκόπηση Προωθητικού Υλικού: Σταύρος Χαμπάκης

Οργάνωση παραγωγής: InScene Productions

Παίζουν: Λένα Δροσάκη, Βίκυ Παπαδοπούλου, Γιώργος Γλάστρας, Γιώργος Κριθάρας, Στεφανία Ζώρα, Αναστάσης Γεωργούλας

Μουσικοί επί σκηνής: Παιδί Τραύμα, Emi Path (keyboards)

Στην παράσταση συμμετέχει η Sci Fi River

Επόμενες και τελευταίες παραστάσεις

Τετάρτη 22/5 στις 19:00

Πέμπτη 23/5 στις 20:30

Παρασκευή 24/5 στις 21:00

Σάββατο 25/5 στις 17:30 και στις 21:15

Κυριακή 26/5 στις 19:00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ 145 ΛΕΠΤΑ (ΜΕ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ)

Mία συμπαραγωγή του Δημοτικού Θέατρου Πειραιά με την Spectrum AMKE

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού

*Στην παράσταση χρησιμοποιούνται αποσπάσματα από το βιβλίο Το τέλος των ψευδαισθήσεων του Andreas Reckwitz, πρόλογος-επιμέλεια: Γιώργος Μπιθυμήτρης , μτφρ. Ευαγγελία Τόμπορη, εκδ. Αλεξάνδρεια, 2023.

Μετά την παράσταση ''Άτλας της δεκαετίας του 2000'' την Τετάρτη 22 Μαΐου, θα ακολουθήσει συνομιλία ανάμεσα στον Παντελή Φλατσούση και τον Δημήτρη Παπανικολάου (Καθηγητή Νεοελληνικών και Πολιτισμικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) για όσες-όσους από το κοινό της παράστασης επιθυμούν να μείνουν να την παρακολουθήσουν.

Προμηθευτείτε έγκαιρα τα εισιτήριά σας στο 

https://www.more.com/theater/atlas-tis-dekaetias-tou-2000/

Δείτε παρακάτω το Video trailer

https://www.youtube.com/watch?v=V3uqbicST0k