Αρχαία Ολυμπία - Καταρράκτες Νεμούτας

Αρχαία Ολυμπία

Δοξάζεται παγκοσμίως σαν την ψυχή του αθάνατου Ολυμπιακού πνεύματος. Είναι ένας τόπος μαγικός, ένας τόπος βαθιά ιστορικός, πού παράγει  αέναο πολιτισμό. Η αύρα και η θετική ενέργεια που εκπέμπει καθηλώνει τον επισκέπτη  από τα πρώτα του βήματα.Το φυσικό περιβάλλον είναι μία καταπράσινη ζούγκλα με οργιώδη βλάστηση, που ηρεμεί την σκέψη και απογειώνει την καλή διάθεση.Ο αρχαιολογικός χώρος καλύπτει μία τεράστια έκταση, που θεωρείται από τους κορυφαίους σε σημασία στην Ελλάδα. Την Αρχαία Ολυμπία την συναντάμε στην συμβολή των ποταμών Αλφειού και Κλάδειου γύρω από τους πρόποδες του Κρόνιου λόφου.

Το στάδιο που ελάμβαναν χώρα οι αγώνες, κτισμένο από 4ον αιώνα π.Χ. ήταν το μεγαλύτερο της αρχαιότητας με δυνατότητα φιλοξενίας 40.000 περίπου θεατών. Πέριξ αυτού θα δούμε τα υπόλοιπα ναών, κιόνων, γυμναστηρίων, πηγών, δρόμων και κατοικιών. Η καλύτερη εποχή για επίσκεψη είναι μέσα Μαρτίου - μέσα Απριλίου, όταν ανθίζουν οι ροζ κουτσουπιές, με το σκηνικό να αποκτά παραμυθένια διάσταση. Εκτός του εντυπωσιακού αρχαιολογικού μουσείου που δεσπόζει το άγαλμα του Ερμή του Πραξιτέλη, επιβάλλεται να επισκεφθείτε και το Μουσείο της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων πάνω στον λόφο. Λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας σχεδόν όλο τον χρόνο, διαθέτει άριστες τουριστικές υποδομές και διαπνέεται από κοσμοπολίτικο αέρα σε κάθε γωνιά της πόλης.

Καταρράκτες Νεμούτας

Ο μύθος θέλει στον υδάτινο κόσμο του Ερύμανθου ποταμού, να έχουν την κατοικία τους οι μυθικές νεράιδες, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Η περιοχή αυτή με τους άφθονους καταρράκτες δεν είναι ευρέως γνωστή, αυξάνοντας έτσι την αξία της. Η πρόσβαση είναι εύκολη από το χωριό της Νεμούτας  που είναι κτισμένη στα 550 μέτρα. Από εκεί ένας βατός  κατηφορικός και με στροφές χωματόδρομος, μήκους 3 χιλιομέτρων θα σας οδηγήσει στο χωριό Ελαία και εν συνεχεία στην μεταλλική γέφυρα του Ερύμανθου. Ακολουθώντας την κοίτη του ποταμού  προς βορρά αμέσως μετά το ταβερνάκι, θα συναντήσετε στα δεξιά τον καταρράκτη της Σουφάλας και στην απέναντι όχθη στο ίδιο ύψος περίπου αυτόν του Αγίου Γιάννη.

Το τραγούδι των πουλιών και ο χαλαρωτικός ήχος του νερού συνθέτουν μία αρμονική συγχορδία της φύσης. Ο εμβληματικός όμως καταρράκτης  της Νεμούτας, ακούει στο όνομα "πύλη του παραδείσου", προϊδεάζοντας σας για ένα υπερθέαμα της φύσης που μόνο η πατρίδα μας μπορεί να προσφέρει. Περνάτε την  μεταλλική γέφυρα και από το σημείο που συνήθως παρκάρουν τα αυτοκίνητα, ακολουθείτε τον χωματόδρομο κατά μήκος της όχθης προς αριστερά. Γύρω στα 300 μέτρα μετά ένα εύκολο  ανηφορικό μονοπάτι θα σας "ανοίξει την πύλη του Παραδείσου". Το θέαμα είναι κυριολεκτικά μοναδικό! Πίσω από μία φυσική πόρτα που σχηματίζουν παιχνιδιάρικα οι βράχοι, ορθώνεται ένας εντυπωσιακός καταρράκτης με ύψος γύρω στα 20 μέτρα, παίζοντας συνεχώς κρυφτό με το φως του ήλιου.Στο χωριό της Νεμούτας που απέχει 26 χιλιόμετρα από την Ολυμπία, τοπικοί φορείς διοργανώνουν εκδρομές με 4χ4 στους καταρράκτες και την ευρύτερη περιοχή.

Δάσος Φολόης

Το υδροδάσος της Φολόης, 36 χιλιόμετρα από την Ολυμπία, το συναντάμε σε υψόμετρο 700 περίπου μέτρων. Ανήκει στο δίκτυο Natura 2000, καλύπτοντας μία έκταση παρθένου δάσους γύρω στα 40.000 στρέμματα. Θεωρείται το μοναδικό αυτοφυές δάσος πλατύφυλλης βελανιδιάς σε όλα τα Βαλκάνια. Το δάσος είναι επίπεδο, εύκολα προσβάσιμο και φυσικά ιδανικός προορισμός για πεζοπορία και ποδηλατοδρομία. Αξίζει να γνωρίσετε πολλές από τις πτυχές αυτού του μοναδικού οικοσυστήματος, πραγματοποιώντας μία "δυνατή" πεζοπορική βόλτα από το χωριό της Φολόης μέχρι τον επαρχιακό, δρόμο Πλατάνου-Λάμπειας, μήκους 5,5  περίπου χιλιομέτρων.

Κουρούτα

Η μεγάλη παραλία της Κουρούτας  με την χρυσή άμμο, που απέχει 40 χιλιόμετρα. από την Ολυμπία, είναι μία από τις διασημότερες της δυτικής Πελοποννήσου. Κάθε χρόνο βραβεύεται με γαλάζια σημαία για τα πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά της. Διαθέτει  κάμπινγκ για τους φυσιολάτρες και άφθονα καταλύματα για κάθε βαλάντιο και αισθητική. Φυσικά σας περιμένει μία πληθώρα από χώρους εστίασης και διασκέδασης. Η νυχτερινή ζωή κτυπάει με έντονους ρυθμούς αφού προηγείται πάντα ένα ηλιοβασίλεμα  που μένει αξέχαστο.

Κατάκολο

Ένας γραφικός παραδοσιακός οικισμός, με πολύ έντονη την νησιώτικη εικόνα. Δέχεται επισκέπτες σε όλη την διάρκεια του έτους, αφού εκεί ελλιμενίζονται τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια που μεταφέρουν τους επισκέπτες στην Αρχαία Ολυμπία. Χάρη στην όμορφη καταπράσινη φύση που το περιβάλλει και την μεγάλη αμμώδη παραλία του, θεωρείται ιδανικός προορισμός για καλοκαιρινές διακοπές. Είναι σίγουρο ότι η απόλαυση ενός καφέ η ενός γεύματος, μπροστά στην θάλασσα  με φόντο τα πολύχρωμα σπίτια θα σας γοητεύσει. Το Κατάκολο θα το συναντήσουμε στα 34 χιλ. από την Ολυμπία.

Περισσότερες εικόνες στο παρακάτω gallery.

Κείμενο: Vangelis Korros

Φωτογραφία: Vangelis Korros