24ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: Τελετή Λήξης και Βραβεία

Την τελετή λήξης, στην οποία παρευρέθηκε η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, κα Laurence Auer καθώς και προσωπικότητες του πολιτιστικού χώρου, παρουσίασαν οι ηθοποιοί Εύα Κοτανίδη και Αργύρης Πανταζάρας. 

Kατά την ομιλία του, ο Aimé Besson, Ακόλουθος οπτικοακουστικών μέσων και Διευθυντής του Φεστιβάλ τόνισε ότι η επιτυχία που γνώρισαν οι προβολές και οι ειδικές εκδηλώσεις (στρογγυλές τράπεζες, συναντήσεις, έκθεση φωτογραφίας) των 9 ημερών του Φεστιβάλ, αποδεικνύει για άλλη μια φορά, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού για το γαλλόφωνο κινηματογράφο, που παραμένει τολμηρός, δημιουργικός και ποικιλόμορφος.

Κλείνοντας την πρώτη διοργάνωση που ανέλαβε ως διευθυντής, ευχαρίστησε θερμά τους συνεργάτες και φίλους του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος, καθώς και όλους τους συντελεστές της διοργάνωσης. 

Βραβείο Κοινού Fischer 2024 

Το βραβείο κοινού απονέμεται κατόπιν ψηφοφορίας των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα. Το βραβείο κοινού, προσφορά της μπίρας Fischer, απονέμεται στον ‘Ελληνα διανομέα της βραβευμένης ταινίας για την προώθησή της όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες. 

H ταινία που κέρδισε το βραβείο κοινού είναι το 

Chasse gardée | Κυνήγι γειτόνων, των Antonin Fourlon & Frédéric Forestier

Trailer ταινίας: https://www.youtube.com/watch?v=c2PSJiRU7AY&t=2s

H Brand Manager της Fischer κα Ανδριανή Αλεξοπούλου που ανακοίνωσε το βραβείο και το επέδωσε στον εκπρόσωπο της Weirdwave, εταιρίας διανομής της ταινίας στην Ελλάδα, έκανε την ακόλουθη δήλωση :

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος επέστρεψε για 24η χρονιά, πιστό στο ανοιξιάτικο ραντεβού του για να μας ταξιδέψει μέσα από ένα 9ήμερο τέχνης και δημιουργίας. Χαιρόμαστε που είμαστε και πάλι εδώ και απολαμβάνουμε τη συνάντηση διαφορετικών καλλιτεχνών, πολιτισμών και ιδεών μέσα από τη μαγεία του κινηματογράφου και της κινηματογραφικής αίθουσας!

Η Fischer, η αυθεντικά cinéphile μπίρα, ήταν και φέτος μέρος αυτής της εμπειρίας δίνοντας πάντα φωνή στο κοινό μέσα από το Βραβείο Κοινού Fischer και υπενθυμίζοντας ότι κάθε κινηματογραφική στιγμή ξεκινάει και τελειώνει με μία Fischer!

Ο ενθουσιώδης τρόπος με τον οποίο ο κόσμος επιλέγει τις αγαπημένες του ταινίες, αποτελεί τιμή για το θεσμό του Βραβείου Κοινού Fischer. Ας προχωρήσουμε όμως τώρα, στην ανακοίνωση του νικητή έτσι όπως διαμορφώθηκε μέσα από την ψήφο του κοινού όλες τις μέρες του Φεστιβάλ.

Είμαι λοιπόν στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι το Βραβείο Κοινού Fischer για το 24ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος, απονέμεται στην ταινία Κυνήγι γειτόνων!

Θα θέλαμε να συγχαρούμε τους δημιουργούς της ταινίας, την Πρεσβεία της Γαλλίας, το Γαλλικό Ινστιτούτο και όλους όσους συμμετείχαν στο Φεστιβάλ.

Μέχρι την επόμενη φορά, λοιπόν. « Santé »!

 

Bραβείο Κριτικής Επιτροπής 2024

H κριτική επιτροπή, που απαρτίζεται από τους Γιώργο Αρβανίτη, Christian Carembeu, Πολύδωρο Βογιατζή, Πόλυ Λυκούργου, Mylène Japanoï και Θανάση Νεοφώτιστο, απένειμε ομόφωνα το βραβείο της στην ταινία 

Le Ravissement | Η Αρπαγή, της   Iris Kaltenbäck

trailer ταινίας : https://www.youtube.com/watch?v=_JiGGvDNoQ4

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Αρβανίτης επέδωσε το βραβείο στον εκπρόσωπο της One From The Heart, εταιρίας διανομής της ταινίας στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας με όλα τα μέλη το σκεπτικό της απόφασης της επιτροπής:

«Ομόφωνα και με ενθουσιασμό αποφασίσαμε να βραβεύσουμε ένα γενναίο σκηνοθετικό ντεμπούτο που μας ράγισε την καρδιά. Μια ταινία που χειρίζεται αδέκαστα αλλά παράλληλα ντελικάτα, με τρυφερότητα και κατανόηση, τη σύγχρονη μοναξιά. Θέλουμε να βραβεύσουμε τη δυνατή της ηρωίδα που μας έκανε να νιώσουμε την απόγνωσή της «να ανήκει», να αγαπηθεί. Θέλουμε να βραβεύσουμε τη σκονοθέτιδα που η κάμερά της την ακολούθησε χωρίς να τη δικαιολογεί, αλλά και χωρίς να τη κρίνει. Σ’ ένα κόσμο που βιάζεται πλέον να δικάσει όλους μας, εμείς θέλουμε να βραβεύσουμε ένα σινεμά κατανόησης που χωράει όλους όσους αισθάνονται παράταιροι και ξένοι.»

To βραβείο της κριτικής επιτροπής αποτελεί προσφορά της Nova, η οποία υποστηρίζει ως χορηγός επικοινωνίας την προώθηση της ταινίας όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.

H κα. Κική Σιλβεστριάδου, CEO της Nova Media, δήλωσε: Η Nova στηρίζει έμπρακτα το σινεμά και τις ευρωπαϊκές παραγωγές και στέκεται δίπλα στο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου για 8η χρονιά. Συγχαρητήρια στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στους δημιουργούς και στους συμμετέχοντες των ταινιών για την άρτια διοργάνωση.

Tα δύο βραβεία είναι δημιουργίες του Οίκου ZOLOTAS

ΕΙΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ

Η Κριτική Επιτροπή αποφάσισε να απονείμει επίσης μια ειδική μνεία στην ταινία « Vincent doit mourir | Σκοτώστε τον Βενσάν», του Stéphan Castang,  σε διανομή στην Ελλάδα από το Cinobo γιατί όπως δήλωσε, θέλησε με αυτήν την απονομή να δείξει τη στήριξή της σ’ ένα σινεμά φρέσκο, μοντέρνο που αποτελεί μια νέα πρόταση για το μέλλον του γαλλικού κινηματογράφου, μια νέα επιρροή για τον ευρωπαϊκό κινηματογραφικό χώρο.

 

Μετά την απονομή των βραβείων, ακολούθησε η προβολή σε avant – première  της ταινίας Daaaaaalí ! (Ντααααλί!) , του Quentin Dupieux.

Daaaaaalí ! ? (Ντααααλί!

Quentin Dupieux, 2023, Γαλλία, 77’

Διανομή στην Ελλάδα : Weirdwave

Η Judith, Γαλλίδα δημοσιογράφος συναντά τον Salvador Dalí αρκετές φορές, σχετικά για μια πιθανή συνέντευξη, την οποία ο Dali αρνείται, στη συνέχεια για ένα ντοκιμαντέρ, το οποίο φαίνεται δύσκολο να γυριστεί, ιδίως όταν ο Dali, οδηγώντας τη Rolls-Royce του στην παραλία, αχρηστεύει τη κάμερα πριν την έναρξη των γυρισμάτων.

 

Ακολουθήστε το Φεστιβάλ στην επίσημη σελίδα του στο Facebook: https://www.facebook.com/festivalfilmfrancophonegrece

Ακολουθήστε το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος: Facebook | Instagram | YouTube | Twitter | LinkedIn | Spotify  | TikTok

ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΕΡΟΧΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ! ΑΝΑΝΕΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΑΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ 25Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ...