Κινηματογράφος 2023: Το κινηματογραφικό αλμανάκ της ΠΕΚΚ

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου κυκλοφορεί για 31η συνεχόμενη χρονιά την έκδοση «Κινηματογράφος», τη μοναδική καταγραφή της κινηματογραφικής μας πραγματικότητας στην ελληνική βιβλιογραφία, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στις 508 σελίδες του «Κινηματογράφος 2023», με αρχισυντάκτη και επιμελητή έκδοσης τον κριτικό κινηματογράφου και συγγραφέα Δημήτρη Κολιοδήμο, περιλαμβάνονται:

Κριτική ανάλυση όλων των ταινιών που κυκλοφόρησαν στις ελληνικές αίθουσες στη διάρκεια της περσινής χρονιάς (1 Ιαν με 31 Δεκ 2023), με κείμενα μελών της Π.Ε.Κ.Κ. που δημοσιεύτηκαν στον ελληνικό Τύπο και/ή το διαδίκτυο.

Αναλυτικό box office της χρονιάς και σχολιασμός του από τον Δημήτρη Κολιοδήμο: Το 2023 κυκλοφόρησαν συνολικά 365 ξένες και 74 ελληνικές ταινίες. Από αυτές τις 439 ταινίες, 52 ήταν ντοκιμαντέρ, 40 κινουμένων σχεδίων και 75 επανεκδόσεις. Τη χρονιά κόπηκαν 7.430.042 εισιτήρια έναντι των 5.515.358 που είχαν κοπεί το 2022 (6.790.265 για τις ξένες και 639.777 εισιτήρια για τις ελληνικές ταινίες). Δηλαδή, σε σχέση με το 2022 η άνοδος ήταν της τάξης του 34,72%. Όμως, σε σχέση με τις προ-κορωνοϊού πάλαι ποτέ καλές εποχές, η πτώση βρίσκεται στο 22,26%. Οι ελπίδες να γεφυρωθεί το χάσμα αυτό παραμένουν, παρόλο που έχουν πια αλλάξει οι συνθήκες θέασης της οποιασδήποτε ταινίας…

Η ετήσια ψηφοφορία, με την οποία κάθε χρόνο οι Έλληνες κριτικοί κινηματογράφου αναδεικνύουν την καλύτερη ελληνική και ξένη ταινία της χρονιάς, για φέτος έφερε στην κορυφή αφενός την ταινία Πίσω από τις θημωνιές της Ασημίνας Προέδρου και αφετέρου τις ταινίες Ζώνη ενδιαφέροντος του Τζόναθαν Γκλέιζερ και Πεσμένα φύλλα του Άκι Καουρισμάκι (ισοψήφισαν στην πρώτη θέση).

Στην έκδοση Κινηματογράφος 2023 επίσης βρίσκουμε:

Τον εισαγωγικό σχολιασμό για τα βραβεία των κριτικών από τον Πρόεδρο της Π.Ε.Κ.Κ. Βασίλη Κεχαγιά, την αναλυτική καταγραφή των νέων βιβλίων για τον κινηματογράφο και τους πρωταγωνιστές του από τον Δημήτρη Καλαντίδη, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας, και φόρο τιμής στους ανθρώπους του σινεμά που «έφυγαν» από κοντά μας, με ένα πλήρες Εις μνήμην από τον κριτικό κινηματογράφου Κώστα Γ. Καρδερίνη.

Τέλος, ανταποκρίσεις από όλα τα ελληνικά φεστιβάλ και τις σημαντικότερες κινηματογραφικές διοργανώσεις του εξωτερικού, καθώς και μία καταγραφή των βραβείων των κινηματογραφικών Ακαδημιών στη χώρα μας και παγκοσμίως (Όσκαρ, Χρυσές Σφαίρες,  BAFTA, Σεζάρ, Γκόγια, Νταβίντ ντι Ντονατέλο, Ίρις, βραβεία Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κιν/φου, βραβεία Fangoria και χρυσά Βατόμουρα), αλλά και αναφορά στις δράσεις, τα βραβεία και τα πρόσωπα που τίμησε η Π.Ε.Κ.Κ. στη διάρκεια της χρονιάς.

Γράφουν οι: Λευτέρης Αδαμίδης, Γιάννης Ν. Γκακίδης, Ιφιγένεια Καλαντζή, Δημήτρης Καλαντίδης, Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος, Κώστας Γ. Καρδερίνης, Στράτος Κερσανίδης, Βασίλης Κεχαγιάς, Δημήτρης Κολιοδήμος, Κώστας Κωνσταντινίδης, Ασπασία Λυκουργιώτη, Νίνος Φένεκ Μικελίδης, Γιάννης Ραουζαίος και Ανδρέας Τύρος.

Δημοσιεύονται κριτικές των: Παυλίνας Αγαλιανού, Μπάμπη Ακτσόγλου, Γιάγκου Αντίοχου, Γιάννη Βασιλείου, Verbal, Νίκου Γιακουμέλου, Θόδωρου Γιαχουστίδη, Γιάννη Ν. Γκακίδη, Τάσου Γουδέλη, Ιάκωβου Γωγάκη, Αλέξη Ν. Δερμεντζόγλου, Θοδωρή Δημητρόπουλου, Ρόμπυ Εκσιέλ, Κώστα Ζαλίγκα, Σωτήρη Ζήκου, Γιάννη Ζουμπουλάκη, Κωνσταντίνου Καϊμάκη, Ιφιγένειας Καλαντζή, Γιάννη Καντέα-Παπαδόπουλου, Κώστα Γ. Καρδερίνη, Στράτου Κερσανίδη, Βασίλη Κεχαγιά, Δημήτρη Κολιοδήμου, Πανου Κοτζαθανάση, Ανδρέα Κουταλά, Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου, Γιάννη Κρουσίνσκυ, Δήμητρας Κυρίλλου, Κώστα Κωνσταντινίδη, Αλέξανδρου Ρωμανού Λιζάρδου, Βασίλη Μάλτα, Χρήστου Μήτση, Nίνου Φένεκ Μικελίδη, Πάρη Μνηματίδη, Δημήτρη Μπάμπα, Κωνσταντίνου Μπλάθρα, Τάσου Ντερτιλή, Γιώργου Ξανθάκη, Δημοσθένη Ξιφιλίνου, Ανδρέα Παγουλάτου, Νίκου Παλάτου, Ιωάννας Παπαγεωργίου, Γιώργου Παπαδημητρίου, Άγγελου Πολύδωρου, Γιάννη Ραουζαίου, Βασίλη Ραφαηλίδη, Rotweiler, Νεκτάριου Σάκκα, Χρήστου Σκυλλάκου, Θόδωρου Σούμα, Μίλτου Τόσκα, Νίκου Τσαγκαράκη, Γιάννη Φραγκούλη, Ηλία Φραγκούλη και Φίλιππου Χατζίκου.

Η έκδοση περιέχει 4 πλήρη ευρετήρια (ελληνικών τίτλων, ξενόγλωσσων τίτλων, σκηνοθετών και κριτικών-συγγραφέων) και πλούσια εικονογράφηση.

Στο εξώφυλλο της έκδοσης, μια χαρακτηριστική σκηνή από την ταινία Πίσω από τις θημωνιές.

Ο Κινηματογραφικός Οδηγός της ΠΕΚΚ είναι μια πολύτιμη πηγή άντλησης πληροφοριών για όλους όσους αγαπούν τον κινηματογράφο, προσφέροντας μια μοναδική συνοπτική εικόνα του τι αξιοσημείωτο συνέβη στο χώρο της 7ης τέχνης την εκάστοτε χρονιά στην οποία αναφέρεται. Ένα υπέροχο δώρο για κάθε σινεφίλ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΡΙΤΙΚΩΝ (FIPRESCI)

GREEK  ASSOCIATION  OF  FILM CRITICS ·MEMBER  OF  THE  FIPRESCI

  1. www.pekk.gr
  2. www.facebook.com/GreekFilmCriticsAssociation
  3. @pekkgram