101 ταινίες με μυστικούς πράκτορες

Η δεκαετία του 60 ήταν μια υπέροχη δεκαετία  μας λέει ο Δημήτρης Κολιοδήμος στην εισαγωγή του σε αυτόν τον έξοχο οδηγό κατασκοπικών ταινιών, κυρίως της δεκαετίας του 60 αλλά και μεταγενέστερων. Ταινιών με ήρωες μυστικούς πράκτορες «εξουσιοδοτημένους να σκοτώνουν», ταινιών χολιγουντιανής αλλά και  ευρωπαϊκής παραγωγής που κόσμησαν τις οθόνες των πάλαι ποτέ αιθουσών β΄ προβολής, ταινιών που σήμερα κυκλοφορούν σε dvd και blu-ray ή και δωρεάν στο διαδίκτυο.

Με τη γνωστή του από παλιότερες σχετικές εκδόσεις μαεστρία, ο Δημήτρης Κολιοδήμος παρουσιάζει 101 τίτλους από τον πρώτο Τζέιμς Μποντ μέχρι τον πρόσφατο Άλεξ Ράιντερ αλλά και εγχώριες κατασκοπικές παρωδίες όπως ο Θου Βου Πράκτωρ 000, παρέχοντας στον σινεφίλ την ένοχη απόλαυση της γνωριμίας με μια μάλλον αθέατη πια πλευρά της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Αντιγράφουμε από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Με τον όρο «κατάσκοπος» εννοούμε το άτομο εκείνο στο οποίο έχει ανατεθεί η απόκτηση κρυφά πληροφοριών. Για κάθε χώρα ή οργανισμό, υπηρεσία ή εταιρεία, «κατάσκοπος» είναι ο άνθρωπος του αντιπάλου της, ο δικός της άνθρωπος αναφέρεται ως «πράκτορας». Χωρίς μία τέτοια διάκριση, οι δύο όροι μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι συνώνυμοι και να χρησιμοποιηθούν σ' όλες τις περιπτώσεις. Κάθε πράκτορας ή κατάσκοπος συνεργάζεται με συναδέλφους του και αντιμάχεται τους αντιπάλους του με τέτοιον τρόπο ώστε να μην γίνει γνωστή η δράση του και να μην αποκαλυφθεί η ιδιότητά του. Υπό σαφείς προϋποθέσεις ή κάτω από καθορισμένες συνθήκες, συγκεκριμένοι κατάσκοποι/πράκτορες διαθέτουν εν λευκώ «εξουσιοδότηση να σκοτώνουν». Τα άτομα αυτά, στον κινηματογράφο, λέγονται «μυστικοί πράκτορες», με το επίθετο να επισημαίνει την εκχώρηση αυτή και να υπογραμμίζει τη θανατηφόρα δράση τους.

Το βιβλίο αυτό επικεντρώνεται σε ταινίες που έχουν ως πρωταγωνιστές τέτοιους ανθρώπους, αντιπροσωπευτικότερο δείγμα των οποίων αποτελεί ο Τζέιμς Μποντ - ένας πράκτορας στην υπηρεσία της Αυτής Μεγαλειότητας της Μεγάλης Βρετανίας, που φέρει τον κωδικό 007. Στα μέσα της δεκαετίας του '60, η επιτυχία των ταινιών του, γέννησε ένα πλήθος άλλων φιλμικών πρακτόρων, που κατέκλυσαν τις οθόνες ολόκληρης της υφηλίου. Ένα σημαντικό μέρος των ταινιών αυτών, μαζί με άλλες, προγενέστερες ή μεταγενέστερες, από το 1936 μέχρι το 2022, θα συναντήσετε στις σελίδες του.

ΙΝΦΟ

ISBN

 139786185577629

Εκδότης

BIBLIOTHEQUE

Σειρά

ΟΘΟΝΗ ΓΥΜΝΗ

Χρονολογία Έκδοσης

Σεπτέμβριος 2023

Αριθμός σελίδων

336

Διαστάσεις

24x17

Πρόλογος

ΜΗΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ