PETIT PLAN: EUROPA IV

Το Petit Plan: Europa - Φεστιβάλ Ευρωπαϊκών Ταινιών Μικρού Μήκους επιστρέφει για 4η χρονιά μεταξύ 16 - 20 Οκτωβρίου με ένα πλούσιο πρόγραμμα ταινιών, που περιλαμβάνει 80 ευρωπαϊκές ταινίες μικρού μήκους, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση και στο Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών.

Το Petit Plan: Europa IV μεγαλώνει και εγκαινιάζει το Διαγωνιστικό Τμήμα Φοιτητικών Ταινιών Μικρού Μήκους, ενώ περιλαμβάνει συνεργασίες με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το HEAD - Genève (Πανεπιστήμιο Art & Design της Γενεύης).

Στην τέταρτή του χρονιά το Petit Plan: Europa IV - Φεστιβάλ Ευρωπαϊκών Ταινιών Μικρού Μήκους έχει ετοιμάσει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα προβολών, με 10 θεματικές ενότητες, μεταξύ των οποίων ταινίες μικρού μήκους με θέμα τον πόλεμο και τις συνέπειές του, ταινίες με επίκεντρο τη γυναίκα, ιστορίες που μιλούν για θέματα όπως οι ανισότητες και η τοξική αρρενωπότητα, φοιτητικές ταινίες μικρού μήκους κ.λπ.

Βραβείο Καλύτερης Φοιτητικής Ταινίας Μικρού Μήκους

Το νεοσύστατο Διαγωνιστικό Τμήμα Φοιτητικών Ταινιών θα περιλαμβάνει 27 ταινίες μικρού μήκους από 13 διαφορετικές χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου. Το βραβείο Καλύτερης Φοιτητικής Ταινίας θα απονείμουν μέλη του Κινηματογραφικού Τομέα του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών της Λέσχης του Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α), τον οποίο θα εκπροσωπήσουν οι: Αγγελική Πανταζή, Αντώνης Βιντζηλαίος, Γιάννης Μαντζούκας, Δήμητρα Γεροντίδη, Μάρκος Μπούσιος, Μένια Παρασκευοπούλου, Μιχάλης Μπασιάς, Πάνος Μάρκου, Σοφία Δάρα.

Βραβείο #ThisIsEU – Ευρωπαϊκών Αξιών

26 ευρωπαϊκές παραγωγές διαγωνίζονται για το βραβείο #ThisIsEU – Ευρωπαϊκών Αξιών, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Το Βραβείο Ευρωπαϊκών Αξιών - #ThisIsEU απονέμεται στην ταινία που αναδεικνύει ζητήματα που εμπίπτουν σε Ευρωπαϊκές αξίες, όπως η βιωσιμότητα, η ισότητα των φύλων, η συμπεριληπτικότητα, η προστασία του περιβάλλοντος κ.λπ.

Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας Μικρού Μήκους

Το Petit Plan: Europa IV έχει τη χαρά να προβάλει 19 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες θα διαγωνιστούν για το Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Το διαγωνιστικό πρόγραμμα ελληνικών ταινιών θα προβληθεί και με υπότιτλους στα ελληνικά για άτομα με δυσκολίες ακοής.

 

Τα βραβεία #ThisIsEU – Ευρωπαϊκών Αξιών και Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας Μικρού Μήκους θα αποφασίσει και απονείμει μια τριμελής κριτική επιτροπή, που αποτελείται από τις (αλφαβητικά):

  • Χρυσούλα Κοροβέση: Animator, Σκηνοθέτις. Από το 2014 διατηρεί μαζί με τον Μάριο Γαμπιεράκη το δημιουργικό γραφείο Μαύρα Γίδια. Το «Καναρίνι» (2021), η πρώτη τους ταινία animation μικρού μήκους, απέσπασε το πρώτο βραβείο στο Ελληνικό Διαγωνιστικό τμήμα του ANIMASYROS, Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων 2022.
  • Αφροδίτη Μπιτζούνη: Σκηνοθέτις, Animator. Έχει σκηνοθετήσει τις ταινίες animation μικρού μήκους «Love is fear» και «Lament». Το 2023 δημιούργησε τα γραφικά για δυο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, «Βενιζέλος, αγώνας για τη Μικρά Ασία» και «ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ: Η Ιστορία Μιας Επανάστασης - Να κοιμάμαι στο στήθος του».
  • Μαριάννα Οικονόμου: Σκηνοθέτις, Παραγωγός. Από το 2000 σκηνοθετεί ντοκιμαντέρ ελληνικής και ξένης συμπαραγωγής καθώς και σειρές ντοκιμαντέρ για την ελληνική τηλεόραση. Η ταινία της «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες» έκανε πρεμιέρα στο Βερολίνο και αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στα Όσκαρ στην κατηγορία Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας.

 

Στη φωτογραφία κατά σειρά: Χρυσούλα Κοροβέση - Μαριάννα Οικονόμου - Αφροδίτη Μπιτζούνη

Για μια ακόμη χρονιά μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν την αγαπημένη τους ταινία στο Διαγωνιστικό Τμήμα για το Βραβείο Μαθητικού Κοινού, ενότητα που αποτελείται από 7 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους. Οι ταινίες θα παρουσιαστούν σε ειδική σχολική προβολή, που θα πραγματοποιηθεί στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση. Στο φετινό πρόγραμμα του Petit Plan: Europa IV θα προβληθεί η νορβηγική νεανική ταινία «Los Bando», με φεστιβαλική διαδρομή και βραβεία σε Φεστιβάλ Νεανικού Κινηματογράφου.

Τέλος, σε συνεργασία με το HEAD - Genève, το Πανεπιστήμιο Art & Design της Γενεύης, θα παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα των πιο πρόσφατων σπουδαστικών τους ταινιών, που έχουν διακριθεί διεθνώς.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ (Institut Français de Grèce)

(Σίνα 31, Αθήνα, χώρος προσβάσιμος σε αμαξίδια - Οδηγίες)

18:00 • PARLEZ-VOUS FRANCAIS?

Επιλογή φοιτητικών ταινιών μικρού μήκους από γαλλόφωνες χώρες (Διάρκεια: 85’)

20:00 • VIVE LA FRANCOPHONIE!

Επιλογή ταινιών μικρού μήκους από γαλλόφωνες χώρες (Διάρκεια: 115’)

 

ΤΡΙΤΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΚΑΙΤΕ ΑΘΗΝΩΝ (Goethe-Institut Athen)

(Ομήρου 14-16, Αθήνα - Χώρος προσβάσιμος σε αμαξίδια, Οδηγίες)

17:45 • KURZFILME

Επιλογή γερμανικών ταινιών μικρού μήκους (Διάρκεια: 91’)

19:30 • EUROPEAN PERSPECTIVES

Ταινίες μικρού μήκους που παρουσιάζουν επίκαιρες ιστορίες από όλη την Ευρώπη (Διάρκεια: 108’)

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΚΑΙΤΕ ΑΘΗΝΩΝ (Goethe-Institut Athen)

(Ομήρου 14-16, Αθήνα - Χώρος προσβάσιμος σε αμαξίδια, Οδηγίες)

17:45 • LIFE DURING WARTIME

Ο πόλεμος μας επηρεάζει όλους. Ταινίες μικρού μήκους που έχουν ως κύριο θέμα τον πόλεμο ή τις συνέπειές του.  (Διάρκεια: 91’)

19:30 • ΧΧ

Ταινίες μικρού μήκους με επίκεντρο τη γυναίκα (Διάρκεια: 130’)

 

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ (Hellenic American Union)

(Μασσαλίας 22, Αθήνα, χώρος προσβάσιμος σε αμαξίδια, Οδηγίες)

17:30 • ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ HEAD – Genève

Κατά τη διάρκεια των τριών ετών του Bachelor of Arts στον Κινηματογράφο, οι φοιτητές ανακαλύπτουν την ποικιλομορφία της κινηματογραφικής γραφής, από το ντοκιμαντέρ μέχρι τη μυθοπλασία. Το πρόγραμμα προωθεί την ανάληψη ρίσκου και ενθαρρύνει την εξερεύνηση υβριδικών κινηματογραφικών ειδών, ενώ δίνει έμφαση σε ταινίες που εναρμονίζονται με το σημερινό κόσμο. Οι σπουδαστές μαθαίνουν να κατέχουν τις τεχνικές κινηματογράφησης, ηχογράφησης, μοντάζ και post-production. Επιπλέον, καλλιεργούν το όραμά τους, την κριτική τους σκέψη και την ικανότητά τους να εκφράζονται μέσω θεωρητικών μαθημάτων. Οι πέντε ταινίες αυτού του προγράμματος είναι τόσο ταινίες διπλωματικής, όσο και ταινίες στο πλαίσιο workshop.

- Jeanneret Delphine (Λέκτορας Τμήματος Κινηματογράφου)

(Διάρκεια: 78’)

19:00 • ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ I

(Διάρκεια: 135’)

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ (Hellenic American Union)

(Μασσαλίας 22, Αθήνα, χώρος προσβάσιμος σε αμαξίδια, Οδηγίες)

17:30 • OUR LIVES

Ιστορίες για πρώτους έρωτες, αποφάσεις ζωής, τοξική αρρενωπότητα, περιπτώσεις στιγματισμού.

(Διάρκεια: 70’)

19:00 • ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ II

(Διάρκεια: 135’)

21:15 • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ

Μετά τις προβολές του Ελληνικού Διαγωνιστικού θα ανακοινωθούν οι νικητές των βραβείων του Φεστιβάλ.

 

ΕΙΔΙΚΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ (Hellenic American Union)

(Μασσαλίας 22, Αθήνα, χώρος προσβάσιμος σε αμαξίδια, Οδηγίες)

Για πληροφορίες και κρατήσεις επικοινωνήστε στο [email protected]

 

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

10:00 • Los Bando

(Σκηνοθεσία: Christian Lo, Νορβηγία, 2018, 95’)

Μια μπάντα νεαρών από τη Νορβηγία θα κάνει ένα ταξίδι για να προλάβει να φτάσει να συμμετάσχει στον Εθνικό Διαγωνισμό Ροκ. Ένα ταξίδι κόντρα στο χρόνο, την αστυνομία και τους γονείς.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

10:00 • Ταινίες που διαγωνίζονται για το Βραβείο Μαθητικού Κοινού

 

ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ προβολών δείτε ΕΔΩ

Όλες οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους και είναι με ελεύθερη είσοδο.

Κάντε join στο FACEBOOK EVENT ΕΔΩ

Για διαρκή ενημέρωση και περισσότερες πληροφορίες, συντονιστείτε στο site και στις social media σελίδες του Φεστιβάλ: petitplan.org  •  Facebook

Το Petit Plan: Europa IV - Φεστιβάλ Ευρωπαϊκών Ταινιών Μικρού Μήκους πραγματοποιείται με τη συνεργασία: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Ελληνοαμερικανική Ένωση, Ινστιτούτο Θερβάντες, Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα, HEAD - Genève (Haute école d'art et de design), Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Αθήνα, Πρεσβεία της Σουηδίας στην Αθήνα, Πρεσβεία της Πολωνίας στην Ελλάδα, ΕΡΤ, Δεύτερο Πρόγραμμα, Antivirus.