Allende Vive !

Η εκδήλωση, με κεντρική ομιλήτρια την πρέσβειρα της Χιλής, κυρία Marisol Perez-Carranza, διοργανώθηκε χθες 11-9-2023 από τη NEW STAR  στο θρυλικό STUDIO, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Χιλής. 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι πρέσβεις της Κούβας, της Αργεντινής και του Μεξικού, εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική συμμαχία καθώς και άλλων φορέων και οργανώσεων και πλήθος κόσμου. 

Η πρέσβειρα MARISOL PEREZ CARRANZA απηύθυνε τον παρακάτω λόγο: 

«Αγαπητέ κ. Βελισσάριε Κοσσυβάκη 

Αγαπητές συμπατριώτισσες και συμπατριώτες, 

Φίλες και φίλοι, 

Πριν από μισό αιώνα, στις 11 Σεπτεμβρίου 1973, η Χιλιανή δημοκρατία καταρρακώθηκε από

ένα πολιτικό-στρατιωτικό πραξικόπημα που άλλαξε βίαια την πολιτική ιστορία της χώρας μου, και, ταυτόχρονα, «ξύπνησε ένα μεγάλο ρεύμα διεθνούς αλληλεγγύης», όπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Χιλής Alberto Van Klaveren στην Μπογκοτά.

Η ουτοπία ενός δικαιότερου και πιο ελεύθερου κόσμου που σάρωσε τη Χιλή εκείνα τα χρόνια, και την οποία ονειρεύτηκαν επίσης πολλές γενιές σε όλο τον κόσμο, μετατράπηκε σε έναν μακρύ δρόμο πόνου που συνεχίζεται μέχρι σήμερα για πολλούς Χιλιανούς.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση της Χιλής θέλησε να εφαρμόσει ένα σχέδιο για την αναζήτηση της αλήθειας και της δικαιοσύνης και της δέσμευσης για τη δημοκρατία καθώς συμπληρώνονται 50 χρόνια από εκείνη την ημέρα.

Ο θάνατος του προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε είναι μέρος της τραγικής ιστορίας που ξεκίνησε για πολλούς Χιλιανούς, συμπεριλαμβανομένου του σπουδαίου Χιλιανού σκηνοθέτη Patricio Guzmán που παρέμεινε κρατούμενος στο Εθνικό Στάδιο. Ο ίδιος θα μας πει, στο ντοκιμαντέρ που θα δούμε στη συνέχεια, ότι μετά τη σύλληψή του εξορίστηκε από τη χώρα με τις κασέτες του επικού ντοκιμαντέρ «Ιστορία της Χιλής».

Χάρη στην άπειρη και διαρκή αδελφικότητα του Έλληνα φίλου μας Βελισσάριου Κοσσυβάκη, σήμερα μπορούμε να θυμόμαστε την εικόνα του πολιτικού που ήταν αφοσιωμένος στο λαό και στη χώρα που ήταν ο Αλιέντε, που γοήτευσε τους συμπατριώτες του με τη συμπάθεια, την ικανότητα να πείθει και την επιμονή του. «Οι αναμνήσεις ξεχειλίζουν» λέει ο καλλιτέχνης σε αυτό το ντοκιμαντέρ που ακολουθεί. Ο Αλιέντε είχε εκμυστηρευτεί ότι το πιο δύσκολο στάδιο της μακράς πολιτικής του καριέρας άρχισε όταν εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Εκ μέρους της κυβέρνησης της Χιλής, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πολλούς Έλληνες πολίτες που υποδέχθηκαν τους Χιλιανούς συμπατριώτες σε αυτή τη χώρα που είναι το λίκνο της δημοκρατίας και τους πρόσφεραν μια αδελφική αγκαλιά στην εξορία. Η Ελλάδα ήταν για αυτούς «ο φανταστικός τους τόπος». 

Σας ευχαριστώ πολύ." 

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της NEW STAR, κύριος Βελισσάριος Κοσσυβάκης, που διοργάνωσε την εκδήλωση, παρουσίασε στη συνέχεια  το ιστορικό ντοκιμαντέρ "Salvador Allende" του Patricio Guzman.