Poor Things: Θρίαμβος στη Βενετία !

Θριαμβευτική ήταν η υποδοχή του Poor Things στο Φεστιβάλ Βενετίας με τις ανταποκρίσεις να μιλούν για ένα αλλόκοτα γοητευτικό αριστούργημα που θα αφήσει εποχή, ίσως και δύο ακόμη oscar στην Emma Stone, ένα για την πρωτοποριακή και πολυεπίπεδη ερμηνεία της κι ένα ως συμπαραγωγό. 

Το δίδυμο Λάνθιμος-Stone, που έχει ήδη αφήσει εποχή με την Ευνοούμενη και τις ταινίες μικρού μήκους που την ακολούθησαν, ετοιμάζεται κατά πάσα πιθανότητα για ένα γύρο θριάμβου κατά την επερχόμενη απονομή των βραβείων του Φεστιβάλ Βενετίας. Ακολουθεί βέβαια η συμμετοχή της ταινίας στο Αμερικάνικο Φεστιβάλ της Telluride που αποτελεί πλέον προθάλαμο όλων των οσκαρικών υποψήφιων. 

Οι πρώτες κριτικές μετά την προβολή της ταινίας ανέδειξαν με περίσσιο ενθουσιασμό την σεναριακή δεινότητα του Tony McNamara, την σκηνοθετική βιρτουοζιτέ του Λάνθιμου που κατάφερε να φτιάξει την ωραιότερη ταινία της μέχρι τώρα καριέρας του επιστρέφοντας σε ένα ύφος παρεμφερές με τον Κυνόδοντα, την ανεπανάληπτη ερμηνεία της Emma Stone στο ρόλο μιας γυναίκας αναστημένης α λα Φρανκενστάιν αλλά με εγκέφαλο νήπιου που ανακαλύπτει (και εμείς μαζί της από την αρχή) τον κόσμο των ανθρώπων αλλά και το χρωματικό όργιο της φωτογραφίας του Robby Ryan και την νεοφουτουριστική εικονογραφία της. 

Εμείς θα περιμένουμε μέχρι τις 4 Ιανουαρίου 2024 που η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στις Ελληνικές αίθουσες. Εκτός αν πεταχτούμε μέχρι το Λονδίνο λίγο πριν τα Χριστούγεννα! 

Να θυμίσουμε ότι το Poor Things βασίζεται στο δημοφιλέστερο μυθιστόρημα του Alasdair Gray, του αναμορφωτή της Σκωτσέζικης Λογοτεχνίας που επηρέασε όλη την γενιά συγγραφέων του Millenium (ενδεικτικά αναφέρουμε τον Irvine Welsh του Trainspotting). Το Poor Things (κυκλοφόρησε παλιότερα από τις Εκδόσεις Νεφέλη με τίτλο Χαμένα Κορμιά) είναι ένα μεταμοντέρνο αφήγημα επανεγγραφής του έργου της Mary Shelley για τον Δόκτορα Φρανκενστάιν. Πρόκειται για την ιστορία της Bella Baxter (την οποία υποδύεται η Stone), μιας νεαρής γυναίκας που ανασταίνεται χάρη στον ιδιοφυή και αντισυμβατικό επιστήμονα Δρ. Godwin Baxter (Willem Dafoe). Υπό την προστασία του Baxter, η Bella ανυπομονεί να μάθει τι εστί ζωή. Διψασμένη από την εμπειρία που στερείται, η Bella το σκάει από τη Γλασκώβη με τον Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo), έναν ικανό και αμφίβολης ηθικής δικηγόρο, σε μια περιπέτεια περιπλάνησης σε όλες τις ηπείρους. Απελευθερωμένη από τις προκαταλήψεις και τα στεγανά της εποχής της, η Bella αποφασιστικά επιδιώκει να δώσει τη μάχη της για την ισότητα και την ελευθερία. 

Για το τέλος να αφήσουμε την είδηση ότι η ταινία περιέχει ερωτικές σκηνές στα όρια της ωμότητας αφού η Bella Baxter μεταξύ πολλών άλλων που ανακαλύπτει είναι και το…σεξ! Σκηνές που, όπως λέγεται, αντιμετώπισε με τόλμη και ειλικρίνεια η πρωταγωνίστρια. Για χατήρι του Γιώργου…