Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου: Διεθνείς Διακρίσεις
Ο ελληνικός κινηματογράφος, οι παραγωγοί και οι δημιουργοί του αλλά και οι καλλιτεχνικοί συντελεστές του διακρίθηκαν στις δύο σημαντικές ευρωπαϊκές φεστιβαλικές διοργανώσεις, του Λοκάρνο και του Σαράγεβο, που πραγματοποιήθηκαν φέτος τον Αύγουστο.
Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) ήταν παρόν και στις δύο αξιοποιώντας την μακρόχρονη εμπειρία του για την υποστήριξη των παραγωγών και των δημιουργών στην προσπάθειά τους για την προώθηση της ελληνικής ταινίας αλλά και για την διασύνδεσή τους με τους επαγγελματίες της διεθνούς κινηματογραφικής και οπτικοακουστικής βιομηχανίας.
Ανάμεσα στις ελληνικές συμμετοχές στο 76ο Φεστιβάλ του Λοκάρνο (2-12/8/2023) ήταν και η δεύτερη ταινία μυθοπλασίας, «Animal», της Σοφίας Εξάρχου με την οποία άνοιξε το διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμά του. Παραγωγοί του «Animal», που έχει χρηματοδοτηθεί από το ΕΚΚ, είναι η Μαρία Δρανδάκη και η Μαρία Κοντογιάννη.
Η ερμηνεία της Δήμητρας Βλαγκοπούλου (φωτογραφία εξωφύλλου) βραβεύθηκε από την κριτική επιτροπή, έχοντας ήδη αποσπάσει θετικά σχόλια του διεθνούς κινηματογραφικού Τύπου. Η ηθοποιός ενσαρκώνει την επικεφαλής μιας ομάδας ανιματέρ που εμφανίζονται σε ένα παραλιακό ξενοδοχείο. Είναι το δεύτερο βραβείο που κερδίζει η Δήμητρα Βλαγκοπούλου σε διεθνές φεστιβάλ, η πρώτη ήταν το 2017 στο Σαν Σεμπαστιάν χάρη στην ταινία «Park» της Σοφίας Εξάρχου.
Στην Αγορά του 29ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο (11-18/8/2023) βραβεύτηκαν δύο ελληνικά projects ενισχύοντας τη θέση τους στη διαδικασία αναζήτησης διεθνούς χρηματοδότησης, αλλά και μελλοντικής διανομής. Σημειωτέον δε ότι η Αγορά του φεστιβάλ αυτού στρέφεται σε ανερχόμενα ταλέντα κι έχει αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική.
Ωδή στη Χαρά (A Long Embrace)
Σενάριο / Σκηνοθεσία: Γαβριήλ Τζάφκα
Παραγωγός: Μαρία Κοντογιάννη Wild At Heart
Το κινηματογραφικό αυτό σχέδιο, χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Βασικό – Παραγωγή του ΕΚΚ, παρουσιάστηκε στο 21o Cinelink Industry Days αποσπώντας το Film Center Montenegro Cinelink Award. Είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας του Γαβριήλ Τζάφκα μετά το φιλόδοξο «Αγκάθι» (συμπαραγωγή Δανίας και Ελλάδας, 2017). Κεντρικό πρόσωπο στο σενάριό του είναι ένας Έλληνας του εξωτερικού, οποίος επισκέπτεται σε τακτά διαστήματα (Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι) τη μητέρα του στο νησί της Τήνου. Η αέναη αυτή επανάληψη κάποια στιγμή θα διακοπεί.
Αναζητώντας τη Θούλη (Searhing for Thule)
Σενάριο: Γιάννης Καρπούζης, Alexander Strecker
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καρπούζης
Παραγωγός: Τάσος Κορονάκης
Laika Productions / Empty Square
Πρόκειται για κινηματογραφικό σχέδιο ντοκιμαντέρ, χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Βασικό – Γραφή του ΕΚΚ, που παρουσιάστηκε στο Talents Sarajevo Pack & Pitch αποσπώντας το βραβείο Cinelink Pack & Pitch. Το σχέδιο αυτό περιστρέφεται γύρω από την προσπάθεια μιας ερευνήτριας, παθιασμένης με την Ιστορία και τη Γεωγραφία, ν’ ανασυνθέσει το ταξίδι του αρχαίου Έλληνα ναυτικού Πυθέα από τη Μασσαλία προς τις θάλασσες του παγωμένου Βορρά και τη μυθική χώρα Θούλη.
Πέρα από τα σύνορα του Ελληνικού Σινεμά, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι και ο Έλληνας ηθοποιός Σταύρος Ζαφείρης μοιράστηκε το βραβείο ερμηνείας του τμήματος "Σκηνοθέτες του σήμερα" στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο με την Ισλανδή ηθοποιό Ιζολντ Χαλντορουντοτιρ για την ταινία «Touched», που σκηνοθέτησε η Κλαούντια Ροράριους. Ακόμη ένα ελληνικό επίτευγμα!