Ramona

Παραγωγή: Ισπανία 2022 

Διάρκεια: 80 λεπτά

Είδος: Κομεντί

* *

Σκηνοθεσία: Andrea Bagney

Πρωταγωνιστούν: Lourdes Hernández, Bruno Lastra, Francesco Carril, Agustín Mateo, Rocío G. Gela, Rafael Ordorika, Sergio Uguet de Resayre.

ΣΥΝΟΨΗ: Η Ραμόνα έχει μόλις μετακομίσει στην Μαδρίτη με το αγόρι της Νίκο με σκοπό να αρχίσει μια νέα ζωή από το μηδέν: θέλει να γίνει ηθοποιός, μητέρα και να ζήσει στο “Lavapies”, μια από τις πιο ιστορικές γειτονιές της Μαδρίτης. Μια μέρα πριν την πρώτη της ακρόαση γνωρίζει έναν μεγαλύτερο άντρα, τον Μπρούνο, για τον οποίο νιώθει μια πολύ δυνατή έλξη. Παρόλα αυτά, τρομαγμένη από το πως αισθάνεται, το βάζει στα πόδια. Την επόμενη μέρα όμως, την περιμένει μια έκπληξη... Φτάνοντας στην ακρόαση ανακαλύπτει, ότι ο Μπρούνο είναι ο σκηνοθέτης που πρέπει να συναντήσει. Η ευκαιρία είναι πολύ μεγάλη για να την προσπεράσει και με την προτροπή του φίλου της Νίκο, αποφασίζει να την αρπάξει.

 

Τι ακριβώς προσπαθεί να επιτύχει στη ζωή της η Ραμόνα, ούτε η ίδια φαίνεται να γνωρίζει ούτε η σκηνοθέτης είναι διατεθειμένη να την οδηγήσει προς τα εκεί. Η Ραμόνα είναι μια νεαρή ηθοποιός που ταλαντεύεται ανάμεσα σε ένα νεαρό σύντροφο-προσωποποίηση της ήρεμης δύναμης αλλά και της ρουτίνας που παραμονεύει στο βάθος και σε ένα καλλιτέχνη-δυνάμει Πυγμαλίωνα που υπόσχεται ρομάντζο, περιπέτεια και τέχνη. Πως το έλεγε εκείνο το αρχαίο τραγουδάκι; Απ’ τη Κική και την Κοκό ποια να διαλέξω; Ε, αυτό. Με καλλιτεχνική επίφαση, ονειρικές σκηνές γεμάτες χρώμα όταν παρακολουθούμε τη Ραμόνα στον κινηματογραφικό της χαρακτήρα που έρχονται σε αντίθεση με τη γκρίζα καθημερινότητα μιας ασπρόμαυρης ζωής, αναφορές στη νουβέλ βαγκ αλλά και στο Γούντι ‘Αλεν και κυρίως στο γυναικείο βλέμμα που έχει τελειοποιήσει μπροστά και πίσω από την κάμερα η Γκρέτα Γκέργουικ. Χρειαζόμαστε μια Ισπανική βερσιόν της; Ίσως ναι, ίσως όχι. Το νεανικό κοινό στο οποίο κυρίως απευθύνεται η ταινία ας αποφασίσει. 

Διανομή: Danaos Films 

Στις αίθουσες από 13.07.23 

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ: 17ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΡΩΜΗΣ 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ PROXIMA COMPETITION: ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ KARLOVY VARY 

Άντρεα Μπάγκνι: Βιογραφικό

Η Άντρεα Μπάγκνι  γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1986,  σε μισή ισπανική, μισή πολωνική-αμερικανική οικογένεια. Σπούδασε Σύγχρονη Ιστορία και Πολιτικές επιστήμες στο Royal Holloway (Πανεπιστήμιο του Λονδίνου). Ξεκίνησε ως συγγραφέας και στην συνέχεια πειραματίστηκε σε διαφορετικούς τομείς, μέχρι να αποφασίσει να ασχοληθεί με την σκηνοθεσία. Η πρώτη μικρού μήκους ταινία της, που γυρίστηκε στο Κατάρ (Max: A Doha Ιστορία) αποτέλεσε σχολείο για εκείνη. Μετά τη γέννηση των δύο παιδιών της, αποφάσισε να κάνει τη πρώτη της μεγάλου μήκους. Η Ramona γράφτηκε με την πεποίθηση ότι  θα γυριζόταν ακόμη και με ελάχιστους πόρους. Τα γυρίσματα καθυστέρησαν λόγω Covid, και τελικά πραγματοποιήθηκαν σε ένα σουρεαλιστικό τοπίο μιας άδειας Μαδρίτης εν μέσω καραντίνας.