Ο Φιάκας

Η παρέα των  ΒΙΚΤΩΡΙΑΝΩΝ μετακομίζει στον Κεραμεικό και παρουσιάζουν ένα «θέατρο στο τραπέζι», ένα θεατρικό αναλόγιο…δηλαδή λίγο πριν σηκωθεί από το τραπέζι… ένα théâtre à table από την καρδιά του Παρισιού απ’ ευθείας στην καρδιά του Κεραμεικού!

Το θέατρο στο τραπέζι είναι μια μορφή δραματοποιημένης ανάγνωσης, λίγο πριν το θεατρικό έργο ανέβει στη σκηνή, με όλα τα στοιχεία που θα συνθέσουν το ανέβασμα του έργου. Η κωμωδία “Ο Φιάκας” του Δημοσθένη Μισιτζή είναι το έργο που σας προτείνουμε και ο λόγος που το επιλέξαμε είναι η γλώσσα. Άλλωστε, το έργο μας ταξιδεύει σε μιαν αλλοτινή εποχή, στην Κωνσταντινούπολη του 1830, όπου έως τις αρχές του 20ου αιώνα, η γλώσσα είναι πλούσια σε ιδιωματισμούς και δάνεια από τούρκικες και ευρωπαϊκές γλώσσες. Ο χειρισμός του Μισιτζή στο θέμα του λόγου είναι πρόκληση και για τον ηθοποιό και για τον θεατή. Είναι η ιστορία μας, η κληρονομιά μας, την οποία τιμούμε και μάλιστα σε μια εποχή που διαφαίνεται έντονα η ανάγκη της επαναφοράς στις ρίζες μας, ίσως με μια γλυκιά νοσταλγία, αλλά και σαν σε μια επανεκκίνηση με μια ιδιαίτερη προσέγγιση σε εναλλακτικούς χώρους.

Ο ήρωας Χαρίλαος Πλουτίδης ή Χαράλαμπος Πεταλούδης στην κωμωδία “Ο Φιάκας” ζει παρασιτικά στην Κωνσταντινούπολη του 1870, βουτηγμένος στα χρέη. Νεαρός κομψευόμενος και πονηρός παριστάνει τον πλούσιο γόνο καλής οικογενείας και πολιορκεί ερωτικά την εύπιστη Ευανθία, προσβλέποντας στην προίκα της. Αυτή, συνεπαρμένη από τα μυθιστορήματα της εποχής και ευφάνταστη, γίνεται εύκολα θύμα του. Η κωμική πλοκή κορυφώνεται όταν ο Φιάκας, κινδυνεύει να αποκαλυφθεί η πραγματική του κατάσταση, μεταμορφώνεται σε Γερμανό βαρόνο που βρίσκεται incognito στην Πόλη... Το έργο μας μεταφέρει στην Ελλάδα της μεταεπαναστατικής εποχής και παρουσιάζει τους ανθρώπους με τις αγωνίες τους, όπως τον υπηρέτη με τη γνωστή καπατσοσύνη, που βλέπουμε στα έργα των Ευρωπαίων θεατρικών συγγραφέων και τους γυναικείους χαρακτήρες που θέλουν να μιμηθούν τις κυρίες των ξένων, που κάθε φορά εγκαθίστατο στη χώρα μας.  Συναρπαστικό στοιχείο κι ένας επιπρόσθετος λόγος που επιλέξαμε το έργο είναι οι ιδιωματικοί γλωσσικοί κώδικες και το πλούσιο κοσμοπολίτικο λεξιλόγιο που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες τον 19ον αιώνα, με εκφράσεις και λέξεις που επιβιώνουν μέχρι σήμερα. 

Η παρέα των ΒΙΚΤΩΡΙΑΝΩΝ δημιουργήθηκε το 2013 από καλλιτέχνες της περιοχής της Πλατείας Βικτωρίας. Έκτοτε, έχουν παρουσιάσει αφιερώματα σε πολλούς Έλληνες κυρίως συγγραφείς όπως οι: Λευτέρης Πούλιος, Γιάννης Κοντός, Μένης Κουμανταρέας, Δημήτρης Κεχαΐδης, Βαγγέλης Ραπτόπουλος και Θωμάς Τσαλαπάτης, αλλά και θεατρικές παραστάσεις, όπως:  “Η γυναικοκρατία” του Βυζάντιου, αποσπάσματα έργων του Κεχαΐδη, “Ένα δώρο” της Άννας Δαμιανίδη, “Θόρυβοι” έργο μέσα από αυτοσχεδιασμούς, και τώρα ο “Φιάκας” του Μισιτζή.

Εμπνευστής τους είναι ο ποιητής Γιώργος Μαρκόπουλος.

Η παρέα των Βικτωριανών απαρτίζεται από ηθοποιούς, συγγραφείς, σκηνοθέτες και ζωγράφους που κατοικούν και δραστηριοποιούνται πέριξ της πλατείας Βικτωρίας και στην ευρύτερη περιοχή του 6ου διαμερίσματος.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:                                   

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αθηνά Κεφαλά              

ΒΟΗΘΟΣ: Λίντα Πεπέ                  

ΑΦΙΣΑ: Θανάσης Κεφαλάς                   

ΠΑΙΖΟΥΝ:

ΦΙΑΚΑΣ: Νίκος Πανόπουλος

ΓΙΑΝΝΗΣ: Νίκος Αναστασόπουλος           

ΕΥΑΝΘΙΑ: Άννα Μωραΐτου

ΚΟΚΚΩΝΑ ΦΡΟΣΩ: Κλεοπάτρα Ροντήρη     

ΚΑΖΑΜΙΑΣ: Μπάμπης Ούστογλου

Ο ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΙΣΙΤΖΗΣ

ΙΝΦΟ

 «Ο ΦΙΑΚΑΣ»

του Δημοσθένη Μισιτζή (1826-1911)

ΜΙΚΡΟΣ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ

Ευμολπιδών 13

Τηλ.: 210-3454831 και 6982121385

E-mail: [email protected]

Για δύο μόνο παραστάσεις

Κυριακή 11 και Κυριακή 18 Ιουνίου στις 19:30

Γενική Είσοδος με 1 ποτό: 10 ευρώ

Εισιτήρια: https://www.ticketservices.gr/event/o-fiakas/?lang=en

Και στο ταμείο του θεάτρου

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά

Υπεύθυνος επικοινωνίας του Μικρού Κεραμεικού: Αντώνης Κοκολάκης

Εmail: [email protected] και [email protected]