Fast X

Παραγωγή: ΗΠΑ 2023 

Διάρκεια: 141 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια

* * *

Σκηνοθεσία: Louis Leterrier

Πρωταγωνιστούν: Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Jason Momoa, Jordana Brewster, Tyrese Gibson, Chris 'Ludacris' Bridges, Brie Larson, Nathalie Emmanuel, John Cena, Sung Kang, Scott Eastwood, Alan Ritchson, Luis Da Silva Jr., Daniela Melchior, Pete Davidson, Leo Abelo Perry.

Guest stars: Rita Moreno, Jason Statham, Helen Mirren, Charlize Theron, Joaquim de Almeida.

ΣΥΝΟΨΗ: Η οικογένεια Τορέτο με αρχηγό τον θρυλικό Ντομ αναπαύεται στις δάφνες της όταν εμφανίζεται ένας μυστηριώδης και πανίσχυρος αντίπαλος από το παρελθόν, έτοιμος να πάρει εκδίκηση, παίρνοντας ταυτόχρονα σβάρνα τη μισή υφήλιο. Ο Ντομ και το σόι του δεν θα κάτσουν φυσικά με σταυρωμένα τα χέρια. Η σκληρή αυτή αναμέτρηση θα τους φέρει στα τέσσερα σημεία του πλανήτη αλλά και πέρα από τα ανθρώπινα όρια.

 

Έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια από τότε που ένα ταπεινό b movie με ήρωες μικροπαράνομους και παράτολμους οδηγούς να αναμετριούνται στους νυχτερινούς δρόμους του Λος Άντζελες, κατέκτησε την ανθρωπότητα με τη λαϊκή του δύναμη. Αυτοί οι ήρωες με επικεφαλής τον Ντόμινικ Τορέτο, φτωχά παιδιά της διπλανής πόρτας με hispanic ρίζες, έμελλε να εξελιχθούν από τα barrios σε απίθανους διεθνείς υπερπράκτορες, είδωλα του παγκόσμιου λούμπεν προλεταριάτου.

Ο Τορέτο και η παρέα του έχουν τρελάνει την υφήλιο με τις αυτοκινητιστικές υπερβολές τους, προσγειώνοντας αυτοκίνητα ακόμη και από αεροπλάνα σε πτήση! Οι ταινίες της σειράς, πότε καλογυρισμένες, πότε αδύναμες αλλά πάντα διασκεδαστικά υπερβολικές, δεν στέκουν φυσικά σε σοβαρή δραματουργική ανάλυση αλλά προσφέρουν ψυχαγωγία για όλη την οικογένεια, τους δεσμούς της οποίας δεν παύουν να εξυμνούν μέσα στη θορυβώδη διαδρομή τους.

Αυτή η διαδρομή όμως κάποια στιγμή θα πρέπει να τελειώσει γιατί ο χρόνος είναι αμείλικτος και το πολύ το κύριε ελέησον το βαριέται και ο πιο καλόπιστος θεατής. Έτσι λοιπόν, φθάνοντας αισίως στην 10η ταινία της σειράς, αισθανόμαστε βαριά τη σκιά ενός επικείμενου φινάλε. Προς το παρόν καμία ανησυχία αφού θα ακολουθήσουν όπως λέγεται τουλάχιστον δύο ταινίες ακόμη πριν οι Τορέτο παραδώσουν τα διπλώματά τους και αποσυρθούν, οπότε δε μένει παρά να απολαύσουμε μια ακόμη περιπέτεια πολλών οκτανίων με έναν «παρδαλό» αλλά θανάσιμο κακό που απολαμβάνει να υποδύεται ο Τζέισον Μομόα, με μια αριστουργηματική σεκάνς ανθολογίας που φέρνει τους ήρωες σε μια ιλιγγιώδη καταδίωξη στη Ρώμη (μοντάζ για Oscar) και με τον σπουδαίο Spiro Razatos στο σκηνοθετικό τιμόνι του δεύτερου συνεργείου να κάνει και πάλι θαύματα με τη δράση. Ο Βιν Ντίζελ είναι ο Βιν Ντίζελ που αγαπάμε να μισούμε (ή δεν παραδεχόμαστε ότι αγαπάμε), ο Λετεριέ που ανέλαβε τα σκηνοθετικά καθήκοντα μετά την αποχώρηση του Τζάστιν Λιν διεκπεραιώνει την αποστολή του ευσυνείδητα, η θρυλική και αειθαλής Ρίτα Μορένο ως γιαγιά Τορέτο δίνει μια νότα West Side Story στην καταγωγή της οικογένειας και φυσικά οι guest εμφανίσεις (και κάποιες εκπλήξεις που δεν αποκαλύπτουμε) κρατούν σταθερή τη ροή του ένοχου fun. Vrooooom!!! 

Διανομή: Tanweer 

Στις αίθουσες από 18.05.23