Valeria mithatenet – Η Βαλέρια παντρεύεται

Παραγωγή: Ισραήλ 2022 

Σε συμπαραγωγή με: Ουκρανία 

Διάρκεια: 76 λεπτά

Είδος: Δράμα

* * *

Σκηνοθεσία: Michal Vinik

Πρωταγωνιστούν: Lena Fraifeld, Yaakov Zada-Daniel, Dasha Tvoronovich, Avraham Shalom Levi.

ΣΥΝΟΨΗ: Η Βαλέρια, μια νεαρή Ουκρανή, φτάνει στο Ισραήλ για να γνωρίσει τον μέλλοντα σύζυγό της. Ο γάμος τους έχει κανονιστεί μέσω διαδικτύου – ακριβώς όπως και ο γάμος της μεγαλύτερης αδερφής της Κριστίνα, που εδώ και χρόνια ζει παντρεμένη στο Ισραήλ. Τίποτε όμως δεν θα κυλήσει ομαλά μετά από αυτή την άφιξη. 

Η Βαλέρια παντρεύεται ή μάλλον παντρολογιέται, καταφεύγοντας σε μια «Γη της Επαγγελίας» προκειμένου να ξεφύγει από τη δυστοπία που της επιφυλάσσει η μοίρα στην πατρίδα της. Η μεγαλύτερη αδελφή της είναι το φωτεινό παράδειγμα επιτυχίας που την καθοδηγεί σε αυτή τη ριψοκίνδυνη απόφαση. Είναι όμως δική της αυτή η απόφαση τελικά ή αποτέλεσμα μιας υπαρξιακής αγωνίας; Όταν η Βαλέρια φθάνει στο Ισραήλ μοιάζει σαν σοκαρισμένη από την ίδια την τόλμη της. Κάθε βήμα της εκεί είναι ένα βήμα προς τα πίσω, κάτι που θα φέρει κλονισμό και αμφιβολία και στην όπως αποδεικνύεται άνιση και εύθραυστη σχέση της αδελφής της με τον Ισραηλινό σύζυγό της. Πως είναι δυνατόν σε προηγμένες υποτίθεται κοινωνίες η τύχη μιας γυναίκας να είναι διαπραγματεύσιμη σε ένα χρηματιστήριο σχέσεων;

Ένα θαυμάσιο ερμηνευτικό κουαρτέτο, με επικεφαλής την εκφραστική αποκάλυψη που λέγεται Λένα Φράιφελντ στο ρόλο της παντρεμένης αδελφής, μας καθοδηγεί μέσα από τους σκοτεινούς διαδρόμους όπου διασταυρώνονται επιθυμία και συμφέρον, ισότητα φύλων και διεθνής οικονομική πολιτική.

Ένα φιλμ έντονο και βαθιά πολιτικό, με γνήσιο γυναικείο βλέμμα πέρα από δυτικές πολιτικές ορθότητες. Από τις ευχάριστες εκπλήξεις της φετινής σεζόν. 

Επίσημη Συμμετοχή – Orizzonti Φεστιβάλ Βενετίας 2022

Αργυρός Αλέξανδρος στο τμήμα Meet The Neighbors του 63ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. 

Διανομή: Cinobo 

Από 4 Μαΐου στους κινηματογράφους και σύντομα αποκλειστικά στο cinobo.com 

 

Σημείωμα σκηνοθέτιδας Μιχάλ Βίνικ 

Έχω αναρωτηθεί ξανά και ξανά γιατί με γοητεύουν τόσο πολύ οι άνδρες και οι γυναίκες που συμμετέχουν πρόθυμα σε μια τέτοια “συμφωνία”. Συνειδητοποίησα ότι το ενδιαφέρον μου οφείλεται κυρίως στο πώς αυτές οι σχέσεις χρησιμεύουν ως καθρέφτης για όλες τις σχέσεις δέσμευσης μεταξύ δύο ατόμων, είτε είναι παντρεμένοι είτε όχι. Η συμφωνία μεταξύ μιας Ουκρανής νύφης και ενός Ισραηλινού γαμπρού μπορεί να βρίσκεται στο άκρο της κλίμακας σχέσεων, αλλά στον πυρήνα πολλών σχέσεων υπάρχει ένα συστατικό που δημιουργεί μια ιεραρχία ή ανισορροπία. 

Βιογραφικό σκηνοθέτιδας

Γεννημένη στη Χάιφα το 1976, η Μιχάλ Βίνικ αποφοίτησε από το Τμήμα Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ με ειδίκευση στη σενάριο και στη σκηνοθεσία, σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα (MFA) που παρακολούθησε με δύο υποτροφίες αριστείας. Αυτήν την περίοδο εργάζεται στην τρίτη μεγάλου μήκους ταινία της με τίτλο You Are My Everything, ενώ επίσης ετοιμάζεται να γυρίσει τη δεύτερη σεζόν της τηλεοπτικής σειράς The Missing File, μιας διασκευής του έργου Novels του Ντρορ Μισάνι. Έχει γράψει σενάρια για αρκετές τηλεοπτικές σειρές και συνδημιούργησε τη δική της (Who Gave you a License), σε συνεργασία με τις Ντανιέλα Ντόρον και Τάλια Λαβί. Διδάσκει σενάριο στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και ζει με τα δύο της παιδιά (και έναν σκύλο) στην ίδια πόλη.