Utama – Utama, το Σπίτι μας

Παραγωγή: Βολιβία 2022 

Σε συμπαραγωγή με Ουρουγουάη/Γαλλία 

Διάρκεια: 87 λεπτά

Είδος: Δράμα

* * *

Σκηνοθεσία: Alejandro Loayza Grisi

Πρωταγωνιστούν: José Calcina, Luisa Quispe, Santos Choque, Candelaria Quispe, Placide Ali, Félix Ticona.

ΣΥΝΟΨΗ: Στα υψίπεδα της Βολιβίας ζουν ο Βιρχίνιο και η Σίσα, ένα ηλικιωμένο ζευγάρι Κέτσουα κτηνοτρόφων λάμα, που έχει για χρόνια την ίδια καθημερινή ρουτίνα. Βιώνοντας μια ασυνήθιστα μακρά περίοδο ξηρασίας, φθάνουν στα όρια τους καθώς αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά πρόβλημα επιβίωσης. Με την άφιξη του εγγονού τους Κλέβερ, οι τρεις τους θα αντιμετωπίσουν τελικά– ο καθένας με τον δικό του τρόπο – το περιβάλλον, την αναγκαιότητα για αλλαγή και το ίδιο το νόημα της ζωής.

Ο χρόνος κουράστηκε ! Ο υπότιτλος αυτής της εντυπωσιακά φωτογραφημένης ταινίας δίνει τον τόνο για μια υποβλητική ελεγεία τέλους εποχής καθώς ένα αγροτόσπιτο στη μέση του πουθενά βιώνει το θλιμμένο φινάλε του, ανάμεσα στην αδιάφορη για το ανθρώπινο δράμα φύση που ζει το δικό της δράμα της κλιματικής αλλαγής και τον μακρινό απόηχο ενός ξενόφερτου πολιτισμού που καραδοκεί για να πάρει τα ηνία.

Ο χρόνος μπορεί να κουράστηκε και η αγέρωχη Σίσα να παρατηρεί τα πάντα αλλά δεν το βάζει κάτω. Ούτε όταν ο αγαπημένος της σύντροφος αρνείται πεισματικά το προφανές ούτε όταν ο αγαπημένος της εγγονός ζητά απεγνωσμένα να τους «ξεριζώσει» παίρνοντας τους μαζί του στην πόλη. Ανάμεσα βέβαια σε παππού και εγγονό υπάρχει ένα κενό, μια απουσία, ο γιος και πατέρας που αρνείται να επιστρέψει έστω και για επίσκεψη στα πάτρια εδάφη, που αρνείται ουσιαστικά τις ρίζες του. Ένας χαμένος κρίκος στην εξέλιξη…Υπάρχει τότε ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο, για μια άλλη γενεά που θα συνδυάζει την παράδοση με την πρόοδο; Υπάρχει μας λέει το Utama, με το δικό του γλυκόπικρο, χαμηλόφωνο τρόπο.

Η Βολιβία υπέβαλε φέτος την ταινία ως υποψήφια για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας. Αν και δεν κατάφερε να προκριθεί, εμείς θα την ψηφίζαμε φανατικά, τουλάχιστον για την short list. 

Βραβεία και διακρίσεις

OSCARS 2023 – ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΛΙΒΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

SUNDANCE 2022 – ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ: ΔΡΑΜΑ – ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

CYPRUS FILM DAYS 2022 – ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ 

Διανομή: NEO Films 

Στις αίθουσες από 23.03.23