Astor : νέες και απειλητικές εξελίξεις

Εκεί που νομίζαμε ότι τα πράγματα είχαν πάρει το δρόμο τους (προς την ορθή κατεύθυνση), νέες εξελίξεις βάζουν φωτιά στο σκηνικό και ανατρέπουν τα υπεσχημένα.

Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε στα Media ο κ. Μπάμπης Κονταράκης, ιδιοκτήτης της εταιρείας Weird Wave που έχει την εκμετάλλευση του ιστορικού Astor, ο ΕΦΚΑ καταπατά την άτυπη συμφωνία που προέκυψε μετά και την παρέμβαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης και, με το επιχείρημα του κόστους αποκαλεί τροχοπέδη στα σχέδια ανακαίνισης του κτιρίου της οδού Σταδίου 28 την ύπαρξη της ιστορικής κινηματογραφικής αίθουσας. 

Παραθέτουμε για την ενημέρωση σας την επιστολή του κ. Κονταράκη της Weird Wave αλλά και τα σχετικά έγγραφα σε pdf : 

«Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες,

θα ήθελα να σας ενημερώσω για τις νέες εξελίξεις σχετικά με τον κίνδυνο αφανισμού του κινηματογράφου Άστορ.

Από την τελευταία μας επικοινωνία, μία από τις ελάχιστες θετικές θεσμικές εξέλιξεις ήταν το ομόφωνο ψήφισμα του Δήμου Αθηναίων [λινκ], ένα ψήφισμα συνεκτικό με την προγενέστερη άποψη των δημοτικών παρατάξεων, αλλά και του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη, για τον οποίο οι κινηματογράφοι της Αθήνας είναι “κομμάτι του πολιτισμού της πόλης” και κάθε κλειστό σινεμά, είναι μια “ανοιχτή πληγή” στην πόλη [λινκ].

Από την άλλη η αφωνία του Υπουργείου Πολιτισμού κορυφώθηκε με μια εκτός θέματος απάντηση του υπουργείου στα συνολικά τέσσερα ερωτήματα που κατατέθηκαν στη Βουλή, η οποία προκάλεσε περισσότερα ερωτήματα σχετικά με την ίδια τη λειτουργία του Yπουργείου.

Η σημαντικότερη παρέμβαση που έγινε έως σήμερα ήρθε από το ΥΠΕΝ το οποίο πήρε την πρωτοβουλία να ανακηρυχθούν το Ιντεάλ και το Άστορ διατηρητέοι ως προς την χρήση κινηματογράφοι, κάτι το οποίο ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή [cc η αιτιολογική έκθεση]. Η διαδικασία όριζε ένα διάστημα τριάντα ημερών για να υποβληθούν απόψεις ή ενστάσεις. Έτσι, την τελευταία μέρα της διαδικασίας ο ΕΦΚΑ έκανε ένσταση και μάλιστα με τρόπο ώστε να μην προλάβουμε να απαντήσουμε στις αιτιάσεις του! [cc η ένσταση ΕΦΚΑ & η άποψη-απάντηση του Αστορ]. Ως αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή η διαδικασία κήρυξης διατηρητέας της χρήσης του Άστορ από το ΥΠΕΝ έχει παγώσει.

Αποδείχθηκε λοιπόν ότι ο ΕΦΚΑ είναι αναξιόπιστος, και η προηγούμενη ανακοίνωση του, απλώς, εμπαιγμός. Θυμίζω ότι στο δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 22/11/2022, έγραφε μεταξύ άλλων, ότι “Δεν δρομολογείται αλλαγή χρήσης των κινηματογράφων Αελλώ, Άστορ και Ιντεάλ”, ενώ για την υπόθεση του ΑΣΤΟΡ πιο συγκεκριμένα, έγραφε “αναφορικά με τον κινηματογράφο ‘Αστορ, ήδη υλοποιείται ο σχεδιασμός του φορέα, προκειμένου η αίθουσα κινηματογράφου να μην αλλάξει χρήση, το υπόλοιπο κτίριο να αξιοποιηθεί από επενδυτή και να λειτουργήσει και ένα κατάστημα στο ισόγειο. Οι πρώτες μελέτες, που ήδη έχουν υλοποιήσει οι αρμόδιες διευθύνσεις του e-ΕΦΚΑ, δείχνουν πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό.”

Τώρα, στην ένσταση του, μετά από μια σειρά από ακροβατικών ισχυρισμών, καταλήγει, χαρακτηριστικά, ότι η ύπαρξη του Άστορ είναι “τροχοπέδη” για να επισκευαστεί και να λειτουργήσει το κτίριο στο οποίο στεγάζεται. Αφήνω σε εσάς να χαρακτηρίσετε τη στάση του δημόσιου οργανισμού ΕΦΚΑ και του διοικητή του και πώς αυτή μεταφράζεται σε όρους δημοσίου συμφέροντος.

Όμως δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ το εξής: ποιός είναι το εμπόδιο αυτή τη στιγμή για την Αθήνα; Το Άστορ ή ο ΕΦΚΑ;

Ευχαριστώ και πάλι για όλη τη βοήθεια στην ανάδειξη του θέματος.

Στη διάθεση σας για κάθε διευκρίνιση.

Φιλικά,

Μπάμπης Κονταράκης»

Πόση ψυχραιμία να διαθέτει κανείς και τι περισσότερο σαφές να προσθέσει στα παραπάνω; Να αναμένουμε τα ίδια και για το Ιντεάλ, στο κτίριο του οποίου έχουν ήδη αρχίσει εξωτερικές εργασίες από συνεργεία;

ΥΠΕΝ.ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΣΤΟΡ-1

ΕΝΣΤΑΣΗ ΕΦΚΑ. 90644-ΑΠΟΨΕΙΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΑΣΤΟΡ (ΑΑ) (1)

ΑΠΟΨΗ ΑΣΤΟΡ-ΥΠΕΝ